Разходите за дъртата ладичка – повече от стойността й

Иван Жигулата се тревожи обаче от поскъпването на винетката
13 ное 2015 11:42,
71
Разходите за дъртата ладичка – повече от стойността й
Снимка: bTV

В родното си село Лютиброд пенсионираният автобусен шофьор Иван Василев е известен като Иван Жигулата, защото открай време е любител на руските возила.

Последната му придобивка е 30-годишна Лада на около 125 хиляди километра, малко пообръгнала, но иначе класика в жанра. Купил я за една своя месечна пенсия от свои съседи.

Още по темата

"Дадоха ми и резервни части, абсолютно нови, за 150 лева. Да казвам ли цената, за която съм я взел? За 400 лева, с газова уредба, и сега й предстои едно боядисване и става нова", сигурен е Иван.

Освен това, по думите му, колата е доста икономична.

"Газ ми харчи - седем, седем и половина на дълъг път. Не й давам да ме изненадва да не може да запали, където и да съм ходил, все съм се върнал с нея", казва пред bTV собственикът.

Противно на мнението, че поддръжката на старите руски реликви става все по-скъпо, защото резервните части са кът, Иван не се оплаква, защото се е запасил с много: "Имам резервни части, да карат и внуците ми".

Но най-важното - не стъпва в сервиз, защото сам си е майстор. Въпреки това поскъпването на винетката го тревожи.

"Това е застраховка -158 за една година, и винетката 97 - 300 лева. Който взима малка пенсия, не виждам как. Може да се вози, ама трудно", пресмята Иван.

Като теглим чертата, излиза, че разходите за Лада-та за година надвишават стойността на возилото, защото трябва и данъкът да се плати, и прегледът, но Иван Жигулата си прави и друга сметка - нова кола не може да си позволи, а и на прякора си как да измени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, на един милион българи не им харесва тук и са заминали за прогнилия запад, защото там им харесва. Вие дето плачете по социализма, защо не заминете и вие нанякъде, където още има социализъм и да ви е мирна главата? М? Кеф ти Венецуела, кеф ти Северна Корея, Мадър Раша, Гитай, Беларус - все прекрасни държави, където съм сигурен, че ще ви посрещат с отворени обятия, да строите заедно социализъма и тероризъма.
28
7
 
15
 
! Отговори
ПорЦелан преди 8 години
Между другото и по соц време имаше винетки, но не се лепяха на предното стъкло! Задно с данъка за колата ти вземаха пътен данък. Известен процент от цената на горивото също беше пътен данък. А и пътищата съвсем не бяха кой знае какво - по селата имаше обикновено една асфалтирана улица, повечето други бяха с макадам или просто пръст. Шосетата бяха доста криви и тесни. Разликата е огромна.
27
0
 
14
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
Да Рено 16 и баща ми е работил при диктатора Кадафи в Либия ! Некви памперси тука ще ми обясняват как е било тогава все едно не съм бил и не знам.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе не знам старото ли е по добре или новото. Ама да ми казвате че който няма пари да не кара кола са глупости. Даже и в омразния/желания запад хората си купуват коли втора употреба било то за синове било то за тях. Така че не ми ги говорете тез. Но и факт че за нова кола плащаш повече данъци и такси което е чиста проба малоумщина.
25
0
 
11
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
/до 2-ри/ И да псуваш, и да кълнеш -файда няма! Те всичките са с имунитет! А виждаш,че са и с бронирани коли ! И много ги пазят от "любовта народна". Дори куршум не ги лови. Трябва да има някакъв баланс между доходите и разходите на едно семейство при средни такива за страната. Само че "недосегаемите" вземат данни от Стъкмистиката. А тя им дава такива данни, каквито и ги искат! И 970 лева да направят винетката, и пътния данък, и застраховките да увеличат - крадат ли без мяра - няма управия !!!
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
24, eeeee, социализъм, а пък Рено - западна, гнила капиталистическа марка. Бива ли?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 18Ей таз точна статистика ме изумява.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един мой познат си купи голф единица за 300 лв газифициран. Има счупена 1 скорост тръгва направо на 2 . Като попадне в задръстване в София е мъка отзад бълва бял дим и гори масло литър на 2000 км. Амортисьори няма има една счупена пружина.Преди 3 години го съкратиха от работа и сега е безработен тук таме се хваща за някой лев. Сега познатия няма пари за застраховка преглед и винетка и голфа седи вече 3 та година пред блока. Трева е поникнала около него и в него сугурно. КАк да си позволи да кара
21
9
 
3
 
! Отговори
silver rider преди 8 години
отдавна си мислех нещо такова - кола без еърбеци и системи са сигурност в ходовата част да не стъпва на пътя, както и плащането на данъци и такси да е обвързано с вида на колата, но не както сега, а в геометрична прогресия за скъпите коли, както и пенсионерите да плащат 10% по- малко за всичко
20
11
 
14
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
На 40 години съм и все още не съм видял по добро от Социализма които беше защото ттогава баща ми имаше кола Рено 16 от кореком чисто нова и с 300 лв. заплата си живеехме чудесно.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"защото резервните части са кът"Извинявайте, не разбрах. Какво са резвните части? От тях са направили кът за почивка или какво? Що за журналисти сте, неграмотници? Как може да смесвате писменият български език с английски думи използващи се само в сленга. Много сте зле!
18
3
 
11
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Що така са ти промили мозъка?!Навсякъде по света, жертвите от катастрофи намаляват с техническият прогрес, но само в България някои *** го правят на политика. Колкото до броя на колите, само ще те открехна, че до блока ми сега паркират по-малко коли, отколкото преди 26 години. 10 пъти - що не написа направо, че е нямало коли тогава.
17
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който няма пари - не кара кола. Аз нямам достатъчно пари и нямам частен самолет, иначе и на мен самолетът много ще ми улесни живота, ако го имам, ама го нямам и не хленча.Развитата страна не е тази, в която и бедняците карат коли, а тази в която и богатите ползват обществен транспорт. Жалко, че все още сме комунистическа постсъветска задунайска изпаднала губерния и всичко ни е още по руски тертип. Иначе казано - мизерия.
16
22
 
10
 
! Отговори
momo преди 8 години
Като гледам ладата на бай Иван - левия мигач липсва. Да се надяваме, че поне спирачки има. Разбирам, че пенсията не му стига за нова Тойота, но все пак бай Иван е викал цял живот "Слава на БКП и КПСС". Нека БКП и КПСС да му купят кола, защо това да е мой проблем?
15
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През лошия комунизъм, през 60-те години например са загивали по 2000 души за година в катастрофи, при положение, че по пътищата са се движили поне 10 пъти по-малко автомобили. А в момента са по 700-800. Причината, разбира се, е че тогава са се карали подобни руски джоркмета и че всички, по подобие на този човек, сами са си били майстори, карали са с някакви измислени гуми видинки по 75 лв едната, при заплата 150 лв (ама иначе всичко е било евтино) социализъм=мизерия
14
14
 
4
 
! Отговори
до всички преди 8 години
До всички които имат на Бай Иван проблема и си викат моята кола още дълги години ще ми служи - ХОРА моля не се залъгвайте, че можете да разчитате на автомобил а ги махайте от паркоместата, които са заели.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера защо трябва да е лукс да имаш кола а всеки джеири да има по 5-6 а за които държавата да плаща !
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Discovery..........като станеш пенсионер-тогава ще говориш друго.От такива кел..ши като теб-дървени професори ми е писнало бе...
11
3
 
12
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Заминавай за Сигапур тогава защо седиш тука!
10
13
 
5
 
! Отговори
за железо преди 8 години
Бай Иван Жигулата, требва всичко да посъбера на едно място (коли, части и т.н) и да предава за скрап.