Винетката 145 лв. Защо? Винетката 97 лв. Защо?

Пак всичко се прави на тъмно, но къде отиват парите ни?
Обновена: 12 ное 2015 13:08 | 12 ное 2015 10:38, Александър Попов
137
Винетката 145 лв. Защо? Винетката 97 лв. Защо?
Снимка: Булфото, архив

Рязането на ленти на новооткрити пътища е едно от най-често срещаните в българската политика през последните години. 10 км да са с нов асфалт и политиците с ножицата са там. Друг е въпросът, че в случаи като този на бул "Александър Малинов" в столичния квартал "Младост" лентите срязани, а след седмица-две - пътят пропаднал.

Но качеството на ремонтите са друга тема, макар и пак пряко свързани с винетката.

Миналата седмица, в разгара на полицейските протести, и ей така между другото, излезе информация, че винетката ще скочи от 67 до 145 лева за автомобилите. После финансовият министър Владислав Горанов бе благосклонен към шофьорите и обяви, че се предвижда новата годишна винетка да е "само" до 100 лева. Един вид - вижте ме колко съм добър.

Опитът с шоково поскъпване да се пробва обществеността и после с по-малкия скок сме го гледали още в "ерата Дянков". Нищо ново под слънцето, признак, че не можеш да обясниш политиката си.

Вече е факт, че годишните винетки за леки автомобили са 97 лв. А министър Лиляна Павлова даде най-нелепото оправдание - минималната заплата била скочила със 70%. За първи път става ясно, че скока на винетката е свързана с минималната работна заплата.

То да е само винетката, а то така и с тока, и с парното, ще кажеш, че българинът взима някакви космически заплати, че всичко се свързва с пустата ни минимална заплата. А тя скромните 380 лева. Ако си мислите, че с тези пари може да се оцелее - нека политиците заживеят с тях. Ще бъде истинско риалити...

Въпросът дори не е дали винетката ще скочи с 40% или въобще трябва ли да скочи. За пореден път нещо се налага без българският гражданин да е информиран. Казва се, че българските пътища няма как да бъдат ремонтирани и поддържани със сегашната цена. Нито дума, че у нас се плаща освен винетка и пътен данък, докато в много държави е само единият от двата налога.

Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро. Но дали е честно да сравняваме само цената, без да правим същото сравнение и на социалния статус?

"Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имаме магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално", посочи Горанов. Съгласни сме, само че шофьорите остават с впечатлението, че тези пари потъват в нечий джоб, защото сме свидетели на асфалтиране в силен дъжд, полагане на настилка, която след рязането на лентичките не издържа и година в добро състояние, спестяване на асфалт, за да може всички да са на далавера.

Никой не излезе вече толкова години и да информира - предвидили сме изгражденето и ремонтирането на еди-колко си километра пътна мрежа. Една част от финансирането е по европейски програми, от бюджета (респективно от нас) ще трябват Х лева. За магистрали ни трябват да речем 100 млн. лева, за първокласни пътища още толкова и т.н. Не, яснота няма. Има едни цифри например, че от винетки са събрани 200 млн. лв. годишно и че са недостатъчни. Но ако има разчети ще може да се проследи какво е направено, да се изисква качество на ремонта, да се види дали тези 200 млн. лв. въобще се използват за пътища и т.н.

Г-да политици и управляващи, попитайте един обикновен шофьор къде му отиват парите от данъка и винетката и ще ви се изясни положението. Пропуснете псувните и ще разберете, че никой не знае за какво са използвани парите. И няма как да бъдат убедени, че винетките трябва да скочат почти двойно.

Създава се убеждението, че само се иска, а насреща - нищо. Или почти нищо...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: винеткаЛиляна Павлова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
5
 
! Отговори
Yosif преди 8 години
"Рязането на ленти на новооткрити пътища е едно от най-често срещаните в българската политика през последните години".Някой може ли каже в Германия, Франция, Италия или пък в Русия например или където и да е, да са рязали ленти на ремонтирани пътища или отсечки от магистрали? Или си е някакъв Български синдром (протокол)? Невероятни са нашите управляващи. Вие как мислите за немислимото за запада?
91
0
 
3
 
! Отговори
бг франсе преди 8 години
MADE IN BULGARIA
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачкай боце! Нека хората да се зарадват, че са гласували за теб! Сега винетките, после ракията, после цигарите, и т.н. и т.н.! МАЧКАЙ! Матрияла трябва да бъде мачкан доде спре да мърда!
89
0
 
10
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Другарке Павлова, защо винетката в България ще струва 97 лева, а в Швейцария струва само 75 лева?
88
0
 
8
 
! Отговори
А преди 8 години
Ами акцизите за горивата? Къде отиват?
87
0
 
5
 
! Отговори
мен преди 8 години
А за партийните субсидии?
86
0
 
2
 
! Отговори
Cicire преди 8 години
I kolko bg leva sabraha ot danak MPS? I kolko bg leva sabraha ot 20% dds na MPS i goriva? I kolko bg leva sabraha ot lizenzi, mita, akzizi? I kolko bg leva sabraha ot globi? Otcheta za tesi prihodi kade e?i kolko bg leva sabraha ot registrirani MPS? I kolko bg leva sabraha za recicling, bez da sa go izvarshili?!Tosi reket ste se varne pri tiah kato bumerang.:-):-):-):-):-)
85
0
 
9
 
! Отговори
Петракиев преди 8 години
Много правилно го е казал г-н Попов,но ще си позволя да допълня.За ремонт на пътната мрежа,пари се събират от:винетни такси,пътен данък,акциз на горивата.някой,някога да е дал отчет колко е събрания акциз от горива и къде и за какво е изразходван?Няма!От пътен данък-няма!От винетни такси-няма!Лъжа и чиста измама е новата цена на винетките.Щом при 145 лв. ще има пари и пътната мрежа ще е ремонтирана,то при 97 лв,парите няма да стигнат до никъде,нищо няма да се ремонтира,ще има "оправдания" и едно
84
0
 
13
 
! Отговори
To6 преди 8 години
Както писахме по рано, стана стария номер - заплашват, че ще струва 145 , а накрая можело 97. И ние викаме бравооооо, по-малко е. Отврът, но като СТЕ ги избрали ще си ги търпим. Докога ... А пък отворкото Главовчев се оплаква, че го заплашвали, че ще ги изгоним с камъни. Да няма да е с яйца и домати.
83
10
 
4
 
! Отговори
СВЯТ преди 8 години
MAЧКАЙ БОЙКО НЕКА БЪЛГАРИНА ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА
82
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смятайте:4млн автомобили средно по 100лв.....горе-долу 400млн лв?!ха-ха-ха....!пак избирайте мутро-милиСионерите!
81
0
 
36
 
! Отговори
Хасковлия преди 8 години
*** смотания Горанов ***, пак ше кърпи дупки вбюджета с наште мизерни лефчета егати мизерника !!!
80
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много добре написана статия !!! Браво на автора за смелоста !
79
0
 
8
 
! Отговори
Az преди 8 години
Истината е, че ще се оправим, когато заменим бюрокрацията с ефективност. В момента в БГ администрацията работят 200 000 души, а трябва да останат 20000 и да се опрости режима за регистрации. Само от това ще се спестя около половин милиард лева. После трябва да се направи чистка и в приходните и силови министерства. Реално в момента в българия 5 души вършат работата на един и за това взимат и 1/5 от заплатата на нормален човек. Проблемът е, че това значи огромна безработица за 1-2 години
78
2
 
8
 
! Отговори
факт преди 8 години
Строенето на магистрали от Борисов ще има същия ефект като строенето на заводи от комунистите.Ще дойде време ,хората ще решат да спрат производството на този тип коли и всички в БГ ще гледат като *** .
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 101 до 104 вк. са правителствени опорни точки, и със сигурност с добри заплати от нас данъкоплатците. Не ги бърка нито нови оптимизирани цени на винетки, че и глоби да плащаме. Затова ли дадохте на заден с полицията. Повече полиция повече глоби.
76
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОКАТО СИ СПИМ И СИ МЪЛЧИМ ЩЕ НИ КАЧВАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО КОЕТО ИМ СКИМНЕ. А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТАКИВА КАТО ГРОЗДАН КАРАДЖОВ(КОЛЕГА НА КОСТОВ) ЖЕ СИ ПРИБИРАТ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛЕВА. КУЧЕ-КАСИЧКА Е ПРЯКОРА НА КАРАДЖОВ СЕ ЗНАЕШЕ ОТ 20 ГОДИНИ И ПРОДЪЛЖАВА ДА "РАБОТИ" В СЪЩИЯ СТИЛ...А ВЗАТВОРА ЩЕ ГО ПОКАНИ ЛИ НЯКОЙ
75
1
 
13
 
! Отговори
Радоралин преди 8 години
То не беше преход,то не беше криза,а сега реформа,ала всите са проформа!
74
1
 
35
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Поговорката е вярна :"Сит на гладен вяра няма"! АЗ НЕ ИСКАМ ЗАПЛАТАТА НА ГЕРМАНЕЦА -- ИСКАМ СЪЩОТО КОЛИЧЕСТВО В ЛЕВОВЕ!! Какво не плащам? Не знам ! Даже ако един автомобил смени 5 собственника в пет окръга, пет пъти трябва да се яви в КАТ за нови номера и регистрация.Как е помогнало това, за да не се крадят автомобили, например ? Спряма доходите си *** плаща всичко по-вече от четворно, в сравнение с испанеца. И в тоалетна не може у нас без пари...Галиба и в турско го е нямало това чудо !!!
73
1
 
36
 
! Отговори
ШОФЬОР преди 8 години
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ! ДА НЕ СИ КУПУВАМЕ ВИНЕТКИ