Винетката скочи! А пътища като на Запад кога?

Всеки 20-ти е карал или кара без винетен стикер, сочи анкета на Dnes.bg
12 ное 2015 15:00, Красимир Ангелов
105
Винетката скочи! А пътища като на Запад кога?
Снимка: Булфото

Правителството реши - годишната винетка за леките коли скача с 30 лева и от 2016 година ще е 97 лева. С новите цени винетния стикер за месец става от 25 лв. на 30 лв., а на седмичната - от 10 на 15 лв.

Още по темата

Хората очаквано не останаха очаровани от решението, но по думите на строителния министър Лиляна Павлова реалната цена на винетката е 150 лв.

Според нея обаче подобна цена би била труднопоносима за хората и затова за следващата година годишния стикер ще остане под 100 лева.

В разгара на дискусиите за цената на пътния стикер, Dnes.bg попита своите читатели: Трябва ли да скочи цената на винетката?

Очаквано болшинството от анкетираните над 1930 души – 59%, са категорично против по-скъпите винетки за миналата година, защото подобна цена не отговаря на качеството на пътищата у нас.

Едва 9% от анкетираните приемат скока в цената като неизбежен, защото сумата от 67 лева не е била пипана от 7 години. За още 17% от хората промяната в цената е приемлива, но само ако е в порядъка 10-20 лева за годишен стикер.

Само 2% от анкетираните признават, че каквато и да е цената, тя ще трябва да се плати, защото няма как те да слязат от колата. Всеки 20-ти (5%) пък признава, че е нарушител и от доста време кара без винетка.

8% от участвалите в анкетата признават, че новите цени на винетките, задължителните зимни гуми и останалите разходи по поддръжката на автомобила, са на път да ги откажат от колата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
1
 
! Отговори
Bobby преди 8 години
Искам винетката да стане 1000 лева,бензина 20 лева, да спрат хора не можещи да поддържат автомобили да карат целогодишно без гуми,без прегледи!Всеки льольо на кола качен,всеки налапал цигара по 6 лева кутията а безработен!И цигарите по 20лева кутията та да се разбере кой има пари и кой няма!!!
75
0
 
7
 
! Отговори
сова преди 8 години
Спомням си на времето Муравей Радев като министър на финансите при Костов въведе и бабата която продава спанак на пазара да има касов апарат. Негов близък беше внесъл не ограничено количество касови апарати, и трябваше да са продадат. Продадоха апаратите и изискването за тях отпадна. Сигурен съм че някой близък на Лилито сега е внесъл голямо количество гуми и те трябва да се пласират.
74
1
 
12
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Бате Бойко,бате Бойко!Някой те клати Реформатори,ДПС или други заинтерсовани?Много се радвам когато чуя за повишаване на данъци,винетки,цигари,защото това приближава края на ГЕРБ!
73
1
 
15
 
! Отговори
алчност и лакомия преди 8 години
Винетките поскъпват, защото алчността и лакомията на режима на пожарникаря са безкрайни!
72
1
 
14
 
! Отговори
водач преди 8 години
Винетката ни е начукаха вече, ами тази Павлова иска и по големи санкции за тези които са без зимни гуми. Ама п***ко заспала ако цяла зима не вали сняг, пак ли да съм с зимни гуми. И какво общо имат зимните гуми с пътищата? ти нали си спец по пътищата.Е много пари ви трябват на това ГЕРБ. Но да не стане така че да ги връщате с лихвите.
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това остава и магистрална такса и пътен данък и винетка и акцизи на петрола,, и 250лв да е винетката пак пътищата ще са с кратери само някои ще се налапат повече
70
0
 
13
 
! Отговори
а3 преди 8 години
Пари много лесно могат да се намерят. Слага се магистрална такса, както във всяка държава, въпросът се решава за 1 месец.
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътен данък няма. Има данък собственост. Друг е въпроса КЪДЕ СА ПАРИТЕ?
68
0
 
0
 
! Отговори
LUD преди 8 години
TE I ZAPLATITE NI REALNO TRQBVA DA SA 200 EURO NO NE SA PALOVA LI BESHE MAVLOVA LI
67
22
 
2
 
! Отговори
WTF2 преди 8 години
Не всички пътища се правят с европейски пари. Разлика от 25 лева на година е нищо. Един пушач ги изпушва за 5 дена. И какъв е резултата - дупки в белите дробове. По-добре да ги даде за асфалт. Но българинът е мърморан и мързелан - нормално е да хленчи.
66
2
 
26
 
! Отговори
WTF преди 8 години
"защото сумата от 67 лева не е била пипана от 7 години." - това аргумент ли е за да се пипа? Пътищата в България се правят с европейски пари, тези от винетките къде отиват?
65
30
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 години
По-добре по магистрали тип Бойко Борисов като на снимката отколкото "магистрали" тип въздух като тези на Орешарски!
64
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътищата ще стната като на Запад когато се спре якото крадене .До тогава ще пътувате по магистрали тип Бойко Борисов като тази на снимката.Като се откраднат половината от парите необходими за направата на свестен път ,се получава нещо ,на което да се снима човека с ножицата и след месец два да се нагъне на вълни
63
1
 
14
 
! Отговори
A преди 8 години
Малкото пътища, които са ремонтирани и се ремонтират с европейски пари, защо ни таксуват толкова високо?
62
0
 
11
 
! Отговори
нектарий преди 8 години
до Арнаудов Проблема не е само в цената на винетката,а в лошото състояние на пътната мрежа ,кофти строителството на новите и некачестените ремонти са причина цената на поддръжката непрекъснато да расте ,да не говорим че има и пътен данък и Акцизи на горивата,които се ползват не по предназначение
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тролгеносенобаче ако не искаш по магастралата за по-бързо имат си хората не лоши пътища които не се плащат и си караш по тях
60
0
 
15
 
! Отговори
Алз преди 8 години
Пътищата също не са пипани от години... някои дори и по ДЕСЕТКИ години... Кошмарно закърпени на места, че при вода и температури под нулата да се отворят нови дупки... Неравни, тесни и претоварени... За какво плащаме тези пари? Какво получаваме изброеното по-горе ли? Защо?
59
25
 
4
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Стига сте ревали бре! Хем искате хубави пътища , хем не щете да плащате! Безплатно е само сиренето в капана за мишки!! Кво са 50 евро винетка?!? Магистралата от Милано до Триест/500 км./ струва 40 евро...
58
21
 
2
 
! Отговори
Арнаудов преди 8 години
Грешката беше че не вдигаха винетките дълго време. Ако всяко годинха ги вдигаха с по 5-10 лв сега нямаше да има толкова недоволство.
57
0
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ne pokazvaite toq pat pokajete patq Popovitca -Asenovgrad az ako sam na xorata tam 6te go zatvorim 6tom darjavata go e izostavila ima pove4e krateri ot Lunata