Портокалите са с жълт восък, но това не е опасно!

Контролът е постоянен, уверяват от БАБХ
6 яну 2016 10:42, Мария Захариева
18
Портокалите са с жълт восък, но това не е опасно!
Снимка: Reuters. архив

Корите на мандарините и портокалите са обработвани, но това не е опасно за здравето. В това увери експертът в БАБХ инж. Атанас Дробенов пред Нова телевизия.

Контролът на БАБХ е непрестанен, поясни той. По думите на експерта е важно да се знае, че не е позволено от законодателството влагането в пресните плодове на каквите и да е вещества, добавки и оцветители, които да могат да изменят естествените им хранителни качества. Но при цитрусите става въпрос за повърхностна обработка на плода, която не е рискова. Използването на веществата не е опасно за здравето на хората.

Инж. Дробенов обясни, че кората е цитрусите е пореста и пропусклива и затова с цел удължаване на трайността и предпазване на бактерии се прави повърхностна обработка.

"Разрешени са вещества, които в състава си съдържат главно восък, с които се гланцират плодовете, за да се защитят от замърсяване. Някои от тях имат оранжев цвят и затова са подходящи. Същевременно придават и по-добър външен вид. За тях няма допустими норми, което говори, че те са безопасни. Хубавото е, че и лесно се отмиват. Другият вид разрешени вещества се използват с цел удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести. За тези консерванти има определена регламентирана норма за остатъчни количества в плода", обясни още експертът.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Сп€€нс преди 2 години
Портокалите и мандарините не били оранжеви !?понякога прекалявате с теориите за световната конспирация , при положение че половин българия е минала през цитрусовите градини на италия , гърция и испания ,трябва наистина да не си излизал от паланката дето живееш за да твърдиш подобно нещо ..... Друг е въпросът че съм против това да се консумират храни донесени от 10 000км , след като имаш достатъчно на 10км
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До чукча

Всички банани са генно модифицирани. Абсолютно всички сортове банани които ядем са изкуствено създадени и не се срещат в природата. "Естествените" банани просто нямат нужните вкусови и естетически качества.
12
0
 
0
 
! Отговори
от 8 преди 2 години
Ясно ми е защо се получава, затова и започнах с " каквито и да са", просто не ми харесва този ефект и затова ги изхвърлих, морковите също. А да не говорим за негативното влияние и на други храни, които иначе се водят здравословни, но също са неблагоприятни за външния вид.
11
1
 
2
 
! Отговори
чукча преди 2 години
Преди време четох ,че и при бананите имало гмо,не всички марки но имало.....даже има някакви кодове покоито се разбира дали дадена стока е гмо.....
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време нашите баби на село само портокали са яли ;) На кого са му изтрябвали и сега, има толкова голямо разнообразие от храни!
9
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
До Анонимен

Пожълтяването се дължи на натрупване на каротин, не е от други вещества. Същото се случва и като прекалиш с яденето на моркови. :D
8
0
 
3
 
! Отговори
еколог преди 2 години
Гледах смешното видео по темата. Не чух нито веднъж думата фунгицид, а споменатите имазалил и TBZ (тиабендазол) са точно такива. Да не говорим, че бяха написани и грешно на етикетите. И двата фунгицида се смятат за малкотоксични, но както вече казаха сами решавайте дали да ги ядете.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито и да са- по- добре без тях! До миналата година ядях редовно мандарини и портокали, и по лицето ми се образуваха оранжеви петна. Тази зима почти на сила хапнах един портокал и кожата ми е чиста и бяла, това ми е най - важно.
6
1
 
9
 
! Отговори
Химик преди 2 години
Пълни измислици.Занесете продуктите в легализираните лабораторрии и ще разберете с какви химически съставки са покрити плодоветен.Никой не може да докаже от къде са внесени плодовете,около химически централи на Арабските страни и други които се изнасят само за бедните страни
5
3
 
6
 
! Отговори
знаещ преди 2 години
И портокалите и мандарините се "боядисват" в специални пещи за да добият равномерен цвят. Ако ги видите как изглоеждат на дървото дълбоко се съмнявам, че ще ги купите.
В интерес на истината оцветителите са абсолютно безвредни, още повече че никой не яде цитрусите с кората, за разлика от оцветителите в безалкохолните, които си ги пием на воля.
4
3
 
6
 
! Отговори
българин от ЕС преди 2 години
Ами това е нормална практика, у нас е позволено да се слага покритие от боя, восък, фунгицид, и пакакъв пестицид по кората на цитрусовите плодове, за да може те да се запазят и да имат по-добър търговски вид. Хората у нас си падат да си купуват оранжеви портокали, а реално портокалите ако са истински нямат такъв цвят, затова и се оцветяват, за да ги харесва народа. У нас е разрешено, защото за нас не е вредно за разлика от другите държави, където хората са кекави и това е вредно.
3
0
 
2
 
! Отговори
пипи преди 2 години
само дето на снимката са мандарини ;)
2
1
 
8
 
! Отговори
х преди 2 години
Остана ли истинска храна?
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не въобще не са опасни, направо ги яжте с корите, а доматите направо с колците