Ген. Попов: Не очаквам конфликт между НАТО и Русия

Модернизация на войските иска началникът на отбраната
7 май 2016 14:16, Петя Славова
119
Ген. Попов: Не очаквам конфликт между НАТО и Русия
Снимка: архив, БТА

 Русия има правото да разполага където поиска своите формирования, но това не са добри сигнали – така началникът на отбраната генерал Константин Попов коментира пред bTV решението на Москва да изпрати по западната си граница три допълнителни дивизии в отговор на по-високата активност на НАТО в Източна Европа.

„Далеч съм от мисълта, че ще има въоръжен конфликт между НАТО и Русия. Когато става въпрос за оръжие, трябва да сме внимателни”, отбеляза той.
 
Ден след впечатлилия с размаха си гергьовденски парад, ген. Попов призна, че „може би има някаква далечна връзка” между мащабите на военните демонстрации и това дали сме близо до война.
 
„За това кога е близо един конфликт не си личи само по парадите и по това какво говорим. Преди едни сериозни конфликти посланията са съвсем различни”, каза генералът и припомни думите на Бисмарк, според когото най-много се лъже преди война и по време на избори.
Още по темата
 
„Факт е, че има много напрежение, има конфликти – в Украйна, Сирия, Либия. Лошото е, че тези конфликти все по-близко идват до нас.  Спомняте си каква беше ситуацията преди 5 години, кой можеше да предвиди, че ще сме в такава сложна регионална и геополитическа обстановка?”, запита началникът на отбраната, като припомни, че сериозен проблем представляват и тероризмът и миграционната вълна.
 
И, все пак, защо вчерашният парад беше с толкова повече техника от предходните? „Отдавна не бяхме организирали такъв парад, за нас беше важно да изпратим това послание – България има все повече нужда от българската армия, българската армия ще бъде ангажирана с все повече отговорности”, отговори ген. Константин Попов.
 
По думите му първоначално идеята била за по-скромен парад, но отвсякъде заваляли запитвания за участие.
 
Той посочи, че като началник на отбраната има за цел да бъде извършена модернизация и на трите рода войски. По отношение на покупката на нови изтребители, генералът изрази мнение, че доставката им може да стане до 2018-2019 г., но след това ще е необходимо време за усвояването на техниката. Според него около 2026 г. ще можем да говорим за модернизирана българска армия.
 
На въпрос дали разследването на началника на дирекция „Отбранителна аквизиция” в МО Венислав Цанов ще саботира модернизацията на наличните в момента МиГ-29, ген. Попов отговори: „Надали съдбата на 1 човек е решаваща за модернизацията на българската армия”.
 
Началникът на отбраната подчерта, че „българският воин е особен тип човек, това е човек, който се е клел в родината си, той е готов за саможертва. Ние имаме такива млади момчета и момичета в момента. Воинският начин на живот не само в поделението, в гарнизона, това е отношение към света, към колектива, към другите хора. Това е висок идеал, да го следваш”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 8 години
Снимката е стара, а генерала не си е чел разузнавателните оценки май...
74
3
 
3
 
! Отговори
до 106 преди 8 години
Знаеш ли в руския Джопс няма обява без да пише каква е заплатата а в нашия не пишат казват ти на интервюто за работа
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От близо 700 години най големия враг на България е исляма и продажници като този на снимката.
72
3
 
8
 
! Отговори
С Русия в Сърцето преди 8 години
Я влюбльон в тебя Русия влубльон Гледаите си работата и вие сне махайте докато е време ,че почнели патакламата враговете на народа слугували на САЩ знаете какво ги чака Народен Съд
71
6
 
2
 
! Отговори
Fuga преди 8 години
Ami za Kobrata kakvi sa mu ochakvaniata tasi vecher?!:-)
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
General popov + Liliuna Popova i Pop Afanasiisvetata troica na bulgarskoto tikvoidno vazrajdane,, razbirai IZRAJDANE.a nai otpred glaukomadvastio Rozen iahnal konia na General Gurko i oblekal kurtkata na Alioshata s pura Fidel v ustata u Ofshorna misia na panamite.... ste ni zavede do pustinnite teritorii na afrikanskata geografia v Evropata
69
13
 
6
 
! Отговори
Шопчо преди 8 години
До zeusне бъди наивен, мислиш ли, че ако примерно Турция ни нападне НАТО-------------Турция няма никаква причина да ни напада. Абсолютно никаква. А САЩ вече са взели мерки дори и срещу такъв невъзможен сценарий.
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопчоПо вероятно българина да стане РОМ. Поне смело нещата в момента отиват на там.
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VaproZo za magdanoZo e ne e dali ste ima konflict mejdu Nato i Moskwa a na koia strane GeyNerale ste postroish trite ruski samoleta, 20-tte ruski tanka i iliadoto Kalasnika ako konflicto stratira.te tova e vaprozo za magdanozo.oti Car Boris e vleznal vav IISV na stranata na mustakatia avstriec, no bulgarski voinik ne e strelial srestu 4ervenata armia, de ot strah, de ot uvajenie, a GENRAL ZAIMOV e razstrelian zastoto e piukal ot visoko na Vermachtskite orujia. A TI KO SHA PRAISH
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия защитава позицията си за национална идентичност.Дори намесата в Украйна е за защита на руския етнос там.Големият въпрос е за или против националността.Всеки си има позиция.САЩ не дават признаци да са се отказали от националните си интереси във всяка точка на планетата.ЕЙ ТВА Е ТОЧЕН И ЯСЕН КОМЕНТАР ВЪПРОСА Е КОЙ ОТ КОЯ СТРАНА СТОЙ НА ВЪПРОСААЗ СЪМ ЗА РАЗНООБРАЗИЕТО КАКТО НА ФЛОРАТА ТАКА И НА ФАУНАТАНЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СМЕ ЕДНАКВИ ПРИ ТЕЗИ ГЛОБАЛНИ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕЛИГИОЗНИ КУЛТУРНИ РАЗЛИ
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е логиката в това, че като се размесят етносите и културите в едно мултиетническо и мултикултурно общество, социалното напрежение ще спадне?Нима във всеки метрополис няма китайски, латиноамерикански, арабски, руски и т.н. квартал?Нима няма квартали на богатите с табели:"Частна собственост!Пазете децата си!" , каквито надписи има в най-добрия за живеене град в ЕС-Виена?!Обзалагам се, че демаркацията на крайно богати и бедни е това, което ще взриви бъдещото общество.
64
4
 
5
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Ако политиците си заделят по - малко пари за канцеларски материали и за тоалетна хартия, ще има и за превъоръжаване. :)
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На срещата на Джон Кери и Федерика Могерини по повод на ТПТИ, външният министър на ЕС беше разцъфнала в невероятна приветлива усмивка.Чии интереси защитават лидерите на ЕС?Изобщо чии интереси защитава,глобализацията?Вече предпочитам да се информирам за световните новини от китайските медии.
62
3
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До OdysseusЯвно е имало някакви разминавания в статистиката и отчитането,щото на баща ми пенсията беше ниска на фона на това което е получавал като реална заплата,но пък съответстваше на щата.После се разтърси и му признаха доста осигуровки,та се вдигна пенсията.Всъщност имаше доста млади шофьори,дето се задоволяваха с щата(200лв).При мен също имаше колеги,дето си кютеха на 150лв.Може от там да идва ниската средна заплата.Само че тия същите имаха по1дк оранжерии=5-6000лв годишно.
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ti ne o4akva6 ama az O4akvam...
60
12
 
13
 
! Отговори
Русия не е враг преди 8 години
Русия не е враг на България! Най-големите врагове на България са Турция, Сащ, Нато, Деформаторския блок, Герб и ЕС!
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След изказванията на Мартин Шилц и Доналд Туск за това, че целта е да се създаде една нация и една държава в Европа, аз преосмислям сериозно кои са враговете на РБ.Девизът на ЕС е -Единни в многообразието!?Русия защитава позицията си за национална идентичност.Дори намесата в Украйна е за защита на руския етнос там.Големият въпрос е за или против националността.Всеки си има позиция. САЩ не дават признаци да са се отказали от националните си интереси във всяка точка на планетата.
58
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ПарадаПАРОДИЯ
57
6
 
13
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 8 години
Другарю генерал, видяхте ли поне един от войниците и офицерите на парада, без наднормено тегло?
56
3
 
0
 
! Отговори
до 81 преди 8 години
Оййй чадо колкото Шоколади Тоблероне и шоколадови яйца че и тук таме по некое Бяло Конче сме пили за по малко от 12 щатски долара с шоколадите сме опънали ти е бедна фантазията Въпреки строгият контрол върху притежателите на този тип валута който имашеТи е бедна фантазията