Доброто няма етнос – Стелиан и неговата честност

Мъжът намерил чанта с пари, но нито за миг не мислил да ги задържи
14 сеп 2016 15:52,
51
Доброто няма етнос – Стелиан и неговата честност
Снимка: "Труд"

Ранна сутрин, автогарата в Омуртаг... и чанта с хиляди долари и евро, попаднала в ръцете на нищо неподозиращ търговец. Така почва историята на Стелиан, който върнал близо 50 000 лева на изгубилия ги собственик, който се отблагодарил... с 5 долара.

Историята се разиграла преди близо 3 месеца, но така и си останала градска клюка. Едни се тюхкали, че чантата не е попаднала в техни ръце, че да видиш ти тогава… Други хвалели търговеца Стельо, че не се полакомил да вземе чуждото.

"Чуждо не ми трябва на мене. Ние си имаме достатъчно. Цял живот сме блъскали и знам, че лесни пари лесно отиват, крадени пък беля ти носят на главата", разказва мъжът пред "Труд".

"Да се знае, че честни хора има от всички етноси. Стига все ромите да са лошите и за всяко нещо те да го отнасят", съгласява се Стелиан Михайлов.

Стельо, както е познат наоколо, държи магазинчета на автогарата в Омуртаг. Още преди 26 години почнал, днес вече продава закуски и има собствен цех, прави скара и дюнери. А автогарата е място, където се създават истории.

Така в началото на юли в една ранна сутрин Стелиан и съпругата му намерили забравена чанта до щанда им. Прибрали я преди да изчезне, а после работата ги подхванала и забравили за багажа. След известно време Стелиан се сетил и надникнал вътре. Направо се стъписал - чантата била тъпкана с евро и долари, а вътре имало и торбичка със злато. Нямало документи, но пък намерили телефон с меню на турски език.

"Извадих една пачка и я показах на жената. Тя се намръщи и вика да ги прибирам парите веднага и да търся на кого са. Показах й друга, а тя хич не ми обърна внимание вече. Страшна е моята жена, чуждо не би и погледнала", хвали си булката Стельо.

Излязъл той и почнал да се оглежда, да търси чия е изгубената вещ. Видял непознат мъж, който обикалял наоколо и оглеждал всеки метър. Личало му, че е паникьосан. Сетил се дюнерджията, че това ще е собственикът на парите и размахал пред него чантата. Онзи веднага хукнал и я грабнал. Дори не погледнал парите вътре, сякаш усетил, че не са пипани. Ненадейно извадил пет долара и ги сложил на плота, пред слисаните очи на жената на Стельо.

"Човекът беше толкова ошашавен, че не се сети да благодари и да се запознаем. Подразбрах, че май е изселник и си е дошъл къща да купува", обяснява търговецът.

"След време минал пак през закусвалнята и тогава благодарил на жена ми. Казал, че парите били към 50 000 лева", разказва историята Стельо.

"Сам си вадя хляба и имам предостатъчно. За чуждо не ламтя, ма и моето не давам", казва мъжът зад скарата. Признава, че доста хора го поздравили за направеното, но имало и не малко, които му се чудели на акъла, че върнал парите, дето му паднали от небето. От близката банка пък се шегували с него - да си отворел сметка за тия 5 долара.

"Смятат, че като сме от етноса и сме крадливи. Не са познали. Имам два апартамента и две къщи. Имоти имам и в Беломорци. Всичко ми е направено по конец. Децата ми и те си хванаха пътя и се оправят добре. Имам две дъщери в Германия с по двама внуци. Зетьовете работят и живеят добре. И син имам там. При нас остана само малкият Адриян (13г.). Учи се добре и волейболист ще става", разказва за семейните дела главата на фамилията.

Той самият е от Омуртагския край. Завършил средно и дори искал да учи полувисше за жепеец, но баща му не го пуснал. Начесал си крастата да се качи в локомотива в казармата, където бил в школа в Горна Оряховица. После карал такси и автобус. След 1990 година подхванал търговията на автогарата. Вървял им бизнесът, доволни са с жена му. Приема стореното за най-нормалното нещо на света. Двамата са мюсюлмани и вярват, че има кой да вижда и отчита кое е добро и кое зло.

"Стига вече. Има роми и роми. Българи и турци също има недобри хора. Навсякъде всякакви има. Всичко е до човека. Не е речено, че като си от ромски произход, задължително си крадлив, мързелив, не учиш и не работиш. Аз цял живот работя. Сутрин ставам към 4-4:30 часа. Вечер откарам и до полунощ. Неделя, като си остана у дома, се чувствам виновен, сякаш някой ще ми се скара, че не съм отворил обектите. Така съм свикнал – да работя, да не седя на едно място и сам да си оправям нещата", отсича Стелиан.

И се надява хората да не слагат, ей така, етикети, а да съдят за всеки човек според делата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Рататуй преди 3 години
Познавах го, много добър човек много съм се хранил при него. на скоро почина от Covid
34
0
 
3
 
! Отговори
liliya преди 7 години
Много тъпо заглавие, журналята па се ******! Разкажете историята и толкова. Какво ми правите сензация от това, че човекът бил от друг етнос? Голямо чудо, все едно няма хора и хора от всички етноси и от всички религии!
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
долна пропаганда борянче
32
4
 
12
 
! Отговори
Разбирач преди 7 години
Вдъхновяваща пропагандна история. Благодаря Ви Днес.БГ!
31
1
 
8
 
! Отговори
Един до Турчин преди 7 години
Сигурен ли си, че си истински турчин или ни баламосваш? Питам, защото повечето турци разсъждават другояче, по-консервативно.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До ТурчинКакви гени, какви пет лева. Стига оправдания - когато баща ти те е облъчвал от малък да мразиш ония, другите хора, резултатът е само един и ние го четем в новините всеки ден. Възпитай човек, за да се държи човешки и да бъде уважаван от всички. Възпитай марионетка, та да робува на чужди интереси цял живот.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историята е човешка и вдъхновяваща. Но и-д-и-от-ск-то заглавие на статията за пореден път манипулира и измества центъра на вниманието, защото жоурнайленцето(да не кажа друго) така е дресирано, а вие се вързвате. Браво на честния човек и дано всички ние останем такива въпреки и обаче.
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човекът е постъпил достойно- не е взел нещо, което не е негово. Всеки нормален и честен човек ще направи така. Този човек не е крадец и има за какво да се гордее и да спи спокойно. Всички останали дрънканици са излишни.
27
4
 
14
 
! Отговори
Ай сиктир преди 7 години
Дайте кърпичка, изплаках си очите...А другите 100%, които грабят, мамят с хиляди и убиват за 2 лв., те към кои спадат?Това ако е вярно този е надушил, че ще го очистят тези от "мирната религия" и добре е направил, защото можеше жена му да го целува студен, леден...
26
6
 
18
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
И последния ми коментар за турците от анадола. Простете за спама, идват с европейски дрехи. Това е хубаво. Жените им са изрусени с къси панталонки и ми подаряват на моята жена забрадка. Моята съпруга която много си я обичам може да носи забрадка само ако тя поиска. Аз съм европеец. Държа семейството ми да е европейско. Не искам забрадки, шалвари и прочие. Аз не нося потури а джинси. Жена ми пък е естествено руса защото е татарка. И е много красива. Забрадките ползваме да чистим в кухнята.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борянче, ами да те сватосаме за едно такова "добро", дето "няма етнос".Пък да му пишеш после дитирамби. :)
24
1
 
9
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Жив и здрав!
23
1
 
21
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Бели или черни не ме интересува. Тези които заминаха за САЩ идват, не се хвалят, не високомерничат. Карат те на скъп ресторант и плащат сметката. Раздават на народа да се зарадва с парче мръвка. Онези от Турция се хвалят, ядат пият за твоя сметка и ти носят макарони и дъвки.
22
3
 
9
 
! Отговори
До Турчин преди 7 години
Не само културата на страната, в която живее човек, е от значение. Вие сте бели хора и споделяте ценности, които не се различават от европейските. Това доказва, че религията е един фактор, който може да влияе силно върху културата само в някои периоди от историята.Гените обаче са нещо, което не се променя. Онзи, на който европейските типове култури са генетично чужди, би могъл да се приспособи към някоя от тях само ако той самият реши това и успее да окаже насилие върху собствената си природа.
21
2
 
10
 
! Отговори
евродебил преди 7 години
Ей, ама ноу сте хитри тва бхк-то ве ей. Ашколсун, всинца ни измамихте. Веднага ви повЕрвахме. Как след такава история да не плащаш с кеф "помощи", "детски", "самотни майки", "инвалидни", "дърва за огрев", "първи училищен ден"... на такъв благороден, честен, трудолюбив, интелигентен,... абе всичко най- най- най- етнос.
20
6
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Един от моята рода - братовчед замина за Сащ преди 20 години. Дойде си в Бг-то за Байрам и заколи 3 телета и раздаде всичко на мюсюлмани и християни. Друга култура е там. Вчера отлетя за САЩ. Жена му е американка но се казва Олга. Рускиня. Имат 4 деца. Едно момче и три момичета.
19
10
 
10
 
! Отговори
шехерезада преди 7 години
моята приятелка има колешка косоварка естествено мюсулманка!та вчера и разправяла как намерила 50 ойро на пътя!взела парите и ги дала на случайно минаващ човек!моята я питала защо не си ги прибрала това ти е касмет а косоварката и казала че религията не и позволявала да ги вземе!!!!!бухахахахаха ..ейййй на много честни се правят!!та този ги е върнал щото го е хванало страх да не вземат да си ги потърсят!!!
18
1
 
18
 
! Отговори
Teo преди 7 години
Браво Стельо! Той Господ гледа и си знае работата. Здраве да ти дава и на теб и на жена ти. Само едно не ми е известно, този юнак турчин как се разкарва с толкова много пари и ако са били в долари дали ги е декларирал на митницата? Странни въпроси си задавам, хубаво, че историята има добър завършак!
17
1
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Големи мюсюлмани. Кара Пежо 2016 модел и ми хвали Ердоган. По цял ден с броеница в ръка а вечерта пият като прacета с извинение и ми носят макарони. Сякаш тук няма макарони. Ще им тегля една ама жената ме задържа. "Трай два три дена после ще си отидат".
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15Има такива като Шиндлер! Невероятно но факт!