Дефицит на мед: 50% от пчелите ни измряха през зимата

Пчелари искат да се обяви криза в сектора, китайски мед залива ЕС
10 фев 2017 08:10,
33
Дефицит на мед: 50% от пчелите ни измряха през зимата
Снимка: архив, Reuters

Тежката зима ще докара дефицит на български мед, което ще вдигне цената му от пролетта, твърди "Монитор".
"Причината за очаквания недостиг е високата смъртност - над 50%, при пчелите установена от стопаните им", казва Сребрин Илиев от Националния браншови пчеларски съюз. По думите му заради тежката зима и в други страни от Европа и перспективите за дефицит на мед ще се отвори пазар за внос на евтина продукция от Китай, което от ЕС се стремят да не допуснат.

Според Илиев голяма опасност е силните студове да не докарат и болести в пчелните семейства и броят им до края на март да намалее още повече.

"Ще искаме среща със служебния министър да се обяви криза в сектора. Проблемът не е само в очакваното по-малко производство на мед, а и че критично намалелият брой на пчелите ще създаде проблем в цялото земеделие, защото ще се намалят възможностите за опрашване на растенията, което ще доведе до срив в добивите. Затова е редно държавата да направи анализ и да даде информация за възможностите за внос на пчелни семейства", добави пчеларят.

По думите му търговците на продукти за зимно подхранване на пчелите са го ударили на спекула и са вдигнали силно цените от 1,20 лв. на 3-4 или дори 5 лв./кг.

По думите му тежката зима е нанесла щети и на пчеларите в другите страни на Европа, което ще доведе до засилено търсене на пчели майки. Според Илиев те струват по около 120 лв., а в Европа (Словения и Австрия), откъдето основно купуваме, те са двойно по-големи. "За това искаме МЗХ да направи анализ на пазара и възможностите за внос", каза още Илиев и добави, че вече германците и поляците купуват пчели майки от Украйна.

Междувременно в Плевен зам.-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков обяви, че с 4,7 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017-2019 г. Той добави, че тя е одобрена от ЕК. Като новост проф. Желязков посочи, че по нея ще се финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. За първи път ще стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство.

"У нас се произвеждат близо 11 хил. т мед годишно, близо 7 хил. т се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни,“ заяви още зам.-министър Желязков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: пчелимедзимастудове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Пчелар преди 7 години
До съм за гъмза аз съм с 100 и са ми загинали два. Така че недей слага всички под общ знаменател! И честит празник на всички колеги!
22
0
 
5
 
! Отговори
пчеларя преди 7 години
50 % СЕГА ДРУГИТЕ ЩЕ УМРАТ ПРИ ПРЪСКАНИЯТА И ЦФВАМЕ
21
2
 
2
 
! Отговори
съм за гъмза преди 7 години
До ПчеларТук не става дума за майките и плодниците,нито за сиропа!Бъди спокоен,знам как стават нещата!Въпроса е принципен,става дума за глупостта и алчността на нашенеца,който от лакомия троши света около себе си!Между другото,имам 12 кошера,и всичко ми е наред!Айде,със здраве!
20
0
 
2
 
! Отговори
Пчелар преди 7 години
До съм за гъмза. Чувал си само какво се прави! Вади се от магазините но и от плодниците. Като не пчелар ти няма да разбереш защо се вади. За да се освободи място на пчелната майка да снася. Иначе пчелата има инстинкт за пре запасяване и пълни всичко с мед а и трябва място. После ако е нужно се допълват запасите за зимата. И ще ти обесня като за теб, зимно време сироп не се дава а питки!. Защото в студа въпреки меда пчелите не могат да се движат и умират от глад въпреки меда в съседните рамки!
19
1
 
1
 
! Отговори
*** преди 7 години
TЪП
18
5
 
2
 
! Отговори
съм за гъмза преди 7 години
В медобера си има златно правило-взима се меда САМО от магазините,от основните пити НЕ СЕ ПИПА!Така пчелите си имат храна за зимата,а ако зимата е тежка се подхранват допълнително със захарен сироп!Нашите пишманпчелари,алчни за много пари,центрофугират и основните пити,като оставят пчелите на самотек!После ЕС виновен,китайците виновни,Путин и Плевнелиев виновни,и кой ли още не!Само алчния и *** *** е невинен и злочест!Горкият той!
17
0
 
10
 
! Отговори
Пчелар преди 7 години
До РОССИЯ, само ще ти кажа че никой нищо не подготвя. Аз черпя информация от извора за разлика от теб. Гледам 100 пчелни семейства цената на дребно си остава не променена през годините а именно от 7 до 10 лв за килограм. А цената на едро падна и то благодарение на Евросъюза който разреши Внос на 5000 тона от Украйна, като добавиш и този който влиза от Китай, направо довърши сектора. Този мед който се предлага в веригите 90 % е Китай, така че взимайте си от колегите пчелари за да консимирате мед!
16
7
 
3
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
тази информация подготвя народа български за нови цени повишаване на меда
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде у нас е криза.Само при китайците няма криза. Заливат ни с мед, лютеница, мартеници, гайди, терлици, гювеч, и каквото се сетите изконно българско.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се ползва захарта за хранене, а се оставя от меда, ако не е алчен пчеларя.
13
2
 
8
 
! Отговори
пффф преди 7 години
До 4"...каза още Илиев и добави, че вече германците и поляците купуват пчели майки от Украйна....Ами купувайте и вие, какъв е проблемът? Държавата ли да ви купи?" Украйна е извън ЕС. Търговията е по-трудна заради бюрократични спънки. Не е нужно държавата да купува нещо - може просто да улесни процедурите си. И това не се отнася само до меда, или само до Украйна. Следващия път преди да се правиш на интересен, седни и помисли, че реално се излагаш като пишеш подобни коментари.
12
6
 
31
 
! Отговори
тРИФОН преди 7 години
И пчели не искат да живеят б Б-я, може би отлетяха в Румъния.
11
34
 
4
 
! Отговори
мише преди 7 години
И Китайският е хубав, пак е мед, кфо толко..?
10
2
 
26
 
! Отговори
СТЪРШЕЛА преди 7 години
Кога проверихте , че са измрели Пчелите.Рано е да установявате смъртност.Те първа ще ги отровят, ЗЪРНАРИТЕ като започнат да си пръскат нивите.
9
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съветвам никой да купува мед, освен ако лично не познава пчеларя - не че това е гаранция, но все пак!Мед от магазина - никога! Това не е мед а неизвестно какво!
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
120 лв. за пчела майка, правилно ли прочетох? Аз пък като купувах по 15 лв., ми се струваше, че е малко скъпо.
7
1
 
37
 
! Отговори
ванко преди 7 години
Всичкият мед за БЧК беше китаиски ,защо не взеха от нашия мед дадоха на хората да ядат захарен сироп . Някой да ги разследва там е най голямата далавера
6
24
 
13
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Миналата година също имаше подобни статии и ако им се вярва - у нас не трябва да има нито една пчела. За китайския мед - ми мед си е и се прави от също такива пчелички, каквито има у нас. Даже не знам защо го наричат китайски, това си е просто мед. Очаквам статии за понижаване на цените на захарта за пчеларски нужди защото виждате ли пчелите ако не ги храним ще загинат и другите 50 %.
5
8
 
15
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Пчеларите да потърсят съдействие от архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян както и от католикос Карекин II Нерсисян върховен арменски патриарх.
4
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...каза още Илиев и добави, че вече германците и поляците купуват пчели майки от Украйна....Ами купувайте и вие, какъв е проблемът? Държавата ли да ви купи?