Българите са все по-склонни към донорство

Изпреварихме Румъния при тези трансплантации, каза д-р Симеонова
23 май 2017 15:07, Анисия Иванова
13
 Българите са все по-склонни към донорство
Снимка: Bulgaria On Air

За изминалата година у нас има 6 донора с потвърдена мозъчна смърт. От всички близки на подобни пациенти имаме само 30% отказ органите им да отидат за трансплантация, това показва, че обществото ни е склонно към даряване.

Това каза д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, в студиото на "България сутрин".

"Все повече хора разбират процеса на мозъчната смърт и са склонни да дарят органите на близките си. Увеличихме няколко пъти тези трансплантации. Дори изпреварваме Румъния", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме предложението на заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков болниците да изключват животоподдържащите системи, ако близките на починалите от мозъчна смърт откажат органите на пациента да се използват за трансплантация.

Според д-р Симеонова изказването на зам.-министъра не е предизвикало скандал.

"Нормално е да протичат разговори по темата с донорството. Тя включва много морални и етични казуси, приемственост от обществото включително и религиозни възгледи. Трябва да мине време преди обществото да разбере за какво става въпрос", посочи гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
ТЪРГОВИЯ С ЧОВЕШКИ О преди 6 години
Министър Николай Петров , д-р Мирослав Ненков и д-р Марияна Симеонова покровителстват незаконната криминална експлантация на тъкани и клети от мъртъвци, без знанието и съгласието на близките на починалия.Осъществяват контрол по преработката, търговията и експортирането на над 20 тона годишно трупни кости, фасци, сухожилия , очна роговица, кожа и хрущяли за трети страни.За което получават добри банкови преводи.Евроатлантически трансплант алиансОстеоцентър България ЕАДOsteotech,Inc USA
5
1
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
..." болниците да изключват животоподдържащите системи, ако близките на починалите от мозъчна смърт откажат органите на пациента да се използват за трансплантация...." Не мога да повярвам на това нахалство .... В шок съм ...
4
0
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Моляяяяя ? Ако откажеш спират животоподдържащите системи ? А ако се съгласиш пак ги спират ама за да дарят органите ? Аха значи и в двата случая ги спират ама единият път без разправия а другия със . Бре те много благородна нация ще ни изкарат !
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българите не са склонни към нищо по принцип,най са склонни да оплюват,за друго не се сещам
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази калинка да намери донор на мозък за себе си първо! Tуй че сте ипреварили румънците при 22 млн население срещу 6-7 млн население у нас и какво и подсказва на тази калинка, защо има толкова много болни у нас ?
1
2
 
2
 
! Отговори
Vcalmi преди 6 години
Tova e chudesna blagotvoritelna bg idea...bg deputati gi podariavame na 100 procenta za donori v Afrika...naprimer...