Борисов за Холокоста: Има събития, които не бива да се забравят!

Премиерът се срещна с номиниралите БПЦ за Нобелова награда за мир
27
Борисов за Холокоста: Има събития, които не бива да се забравят!
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с трима от инициаторите на предложението за номиниране на Българската православна църква за Нобелова награда за мир – ген. д-р Ефраим Снех, бивш министър на здравеопазването на Израел, адвокат Моше Алони и адвокат Елизар Плейгил.

Те са сред най-активните поддръжници на инициативата, чиято цел е БПЦ и Светият синод да получат заслужено международно признание за усилията си в периода 1941-1943 г. за спасяването на близо 50 хиляди български евреи.

Идеята за номинацията на духовната институция беше обявена при посещението на премиера Борисов в Израел през 2016 г. и е подкрепена от стотици наследници на спасени български евреи. За целта беше учредено и сдружение "Благодарност". В срещата участва и посланик Ирит Лилиан, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Бойко Борисов благодари на сдружението за ангажираността с каузата, която дава гласност на безпрецедентен факт в световната история и то във време, в което говорът на омразата се чува най-силно.

"Има събития, които никога не трябва да се забравят. Такова събитие е Холокостът, но такова събитие е и обединението на един народ под духовното водачество на неговата Църква в защита на човешкия живот. Ние сме горди с принадлежността си към народ, който в най-мракобеснически времена не е останал безразличен към съдбата на своите съграждани от еврейски произход и се е изправил в тяхна защита", посочи министър-председателят.

Той изрази убеждението си, че България и нейното правителство ще продължат да се противопоставят категорично на всякакви прояви на нетолерантност и ксенофобия.

Моше Алони, Ефраим Снех и Елизар Плейгил благодариха за личната ангажираност на премиера Борисов за установяване и поддържане на диалог и разбирателство между различните религиозни и етнически групи в България.

Те посочиха, че в негово лице виждат гаранции за недопускане и пресичане на прояви, които биха могли да породят клевети и политически спекулации за ролята на Българската православна църква и на българския народ за спасяването на българските евреи и да накърнят по какъвто и да е начин международния авторитет на съвременна България.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко,с какви неща се занимаваш бе,момче?Ами във "Винету" за такива работи въобще не става дума!Я бегом да гониш топката!И в калабалъка виж кокошките дали не са снесли яйца,че най-накрая да се заемеш с нещо,от което ти разбира главата!
18
2
 
3
 
! Отговори
Олд Шетърхенд преди 3 години
До 8 До Олд Шетърхенд

"Та значи немци, руснаци и испанци са го правили това..."

Ясно, се га разбрах защо официалният език е английския...
17
2
 
5
 
! Отговори
Asa преди 3 години
Боко, смяташ ли че възродителния процес може да се забрави? Защо не уважаваш , възспоменанията тогава? Да не би да си двуличник?
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойче е една турско еврейска ***.
15
1
 
11
 
! Отговори
Забелязах преди 3 години
Холокостата не е наша, нито ни е засегнала, ама да ще я помним, как иначе като никой не ни оставя ден без да ни я пропомни.
Ака какво да кажем за турското ислямско, дето се мъчат да го натикат по чергата и още малко ще ни биат в главата щото още го споменаваме под сурдинка?
Бойко и той лиже так и плюе насам..
14
1
 
11
 
! Отговори
M преди 3 години
По- голямата част от жертвите на Холокоста са славяни и роми. Миналата година русите си бяха напърдяли конете с ев.еите и пуснаха няколко документа от освободените от тях концлагери. Тук- там имаше по някой еврейн в списъците. После се сдобриха и всичко изчезна. Все едно никога не го е имало. Светла им памет на жертвите на нацизма, но истината никога няма да види бял свят.
13
0
 
3
 
! Отговори
Mда преди 3 години
Света Неделя
Например
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналото е удобен параван . Защо да си ровим главата в пясъка , когато можем да направим мозъчна атака в миналото . Оправи пенсиите Шефе , за да не настъпи българокоста , а за холокоста има кой да се погрижи . Свикнали сме да ни хвърлят прах в очите , но чак пък пясък от африкаската пустиня ................ .
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много предатели и много неграмотни винетута в тая малка България бе.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И докторите, най-вече те, трябва да си пият хапчетата.
9
2
 
11
 
! Отговори
доктор преди 3 години
До До Олд Шетърхенд абе ти добре ли си? Да не би тогава конституцията да е Руска или немска? абе какви смехории си написал, фащаш ли поне малко или най добре се прегледай бе ейй
8
2
 
7
 
! Отговори
Utre e den преди 3 години
Borisov bega vse v vchera...pratete go v pensia...da si sedi v biblioteka ili monastir kolko mu sarce saka....
7
8
 
5
 
! Отговори
До Олд Шетърхенд преди 3 години
Това, което описваш, няма как да са го направили американци, защото тогава не е имало САЩ.
Това са го направили европейци. Най-многочислената миграция е била от Германия, после от Русия, на трето място от Испания.
Та значи немци, руснаци и испанци са го правили това, не американци.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм, Бате, а сега го кажи и на вицето си! Не слушай какво ти казва някой, а гледай какво прави.
5
5
 
14
 
! Отговори
Олд Шетърхенд преди 3 години
Абе, Мутрата като е прочел само една книга - Винету - би трябвало и да си "спомня" по същия начин и за това как новите ни братя хамериканците са изтрепали цял континент с хора, отвъд океана, използвайки огнестрелни оръжия срещу такива издялани от камък - то си е било кървава коситба направо... Ама това историята не разказва и не помни...
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
правителство в което се поздравяват с нацистки поздрави по добре да не говори за холокоста. не си ври мутрата където не те канят. Еврейската общност в България вижда добре какво правите.
3
1
 
10
 
! Отговори
Мила моя маяноле преди 3 години
Ква мисъл ко нещо, чиляка чел винето, взел 20 милиарда да ни ги дава , за всекиго по беговоси, аууу аууу аууу, теа е унуий що не гасне, да ритаме топката и никаква анфлия и разните им там студечета, тук сме ний, аз съм глипав , ти си глупув и съ разбрахне.
2
4
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
А !!! Това го кажи на коалиционните партньори !!!
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и турското робство не трябва да се забравя ама...