Разлики в храните ли? БАБХ "съществени" разлики не откри!

Предстоят обаче лабораторните тестове на храните
15 юни 2017 11:00, Боряна Павлова
74
Разлики в храните ли? БАБХ "съществени" разлики не откри!
Снимка: архив Reuters

Няма съществени отклонения при качеството на храните, продавани у нас и в Западна Европа, съобщи д-р Камен Николов от БАБХ. Изследванията трябва да дадат отговор дали ядем второ качество храни, сравнено с други страни от ЕС.

"По отношение на етикетите на продуктите няма съществени различия", коментира Николов, но допълни, че трябва да се изчакат всички анализи, за да се обобщят резултатите.

Още по темата

Моментните резултати показвали минимални разминавания в състава на безалкохолна напитка и на продукт от месо.

На етикета на безалкохолното, което е купено в България, пише, че е подсладено с фруктозо-глюкозен сироп, а за напитката от чужбина е използвана захар.

При един от месните продукти е установено, че в българското изделие е използвана по-малко сол, но това се отчита като позитив. Крайният срок, когато ще стане ясно дали има разминаване в качеството на храните у нас и в чужбина, е 22 юни, каза той пред Нова тв.

Експерти от Агенцията по храните навлизат в последния, най-важен етап, който е най-сложен и отнема най-много време - на лабораторните изследвания.

Те ще покажат има ли разминаване между качеството на хранителните продукти, които купуваме от магазините у нас, и същите храни на европейския пазар – в Германия или Австрия, например. Именно от тях бяха закупени проби от над 30 продукта, които ще бъдат подложени на всякакъв тип изследвания и в България. Бяха закупени продукти от пет групи - месни и млечни, безалкохолни напитки, сокове, детски храни, шоколадови изделия.

Всеки един продукт, който ще се подложи на сравнителен анализ, първо се завежда в приемна в Националния център по безопасност на храните. Там се преглежда в какво състояние постъпват продуктите и се изяснява въпросът какво точно ще се изследва.

Изпитванията трябва да потвърдят състава на всеки продукт, изписан на етикетите. През последните дни експертите сравняват именно какво пише на опаковките на всички групи храни. Екипът на проф. Христо Даскалов проверява има ли и други разминавания.

На сравнителен анализ са подложени млечни продукти – масла, маргарин, кашкавал и различни сирена. За да са максимално обективни резултатите, всяка проба е маркирана със специален код, без да се знае какъв продукт стои зад него. За да се измери всеки един показател, са нужни няколко дни. След това ще стане ясно и доколко информацията от етикетите съвпада с резултатите от лабораторните изследвания. Дали е така – ще покажат сравнителните тестове на пробите. По-важното е, че ще стане ясно второ качество ли е храната, която достига до трапезата ни.


74
Още от
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Няма кой преди 8 месеца
Няма народ няма държава пълно безхаберие е!
61
1
 
0
 
! Отговори
БАМБАРАБАБХ преди 10 месеца
Няма съществени отклонения при естетическите качества на храните, продавани у нас и в Западна Европа
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма разлика - едни и същи пакети, едни и същи надписи, едни и същи цени.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мазни продажни г,,ди. Предатели.на всяка крачка.
58
0
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 10 месеца
ХАПНАХА ,ПИЙНАХА по света и у нас другарите от БАБХ и сега всеки по живо по здраво както се казва до следващия път.
57
0
 
6
 
! Отговори
dodger преди 10 месеца
поредната държавна агенцийка от която няма никаква полза. Има разлика в качеството на държавните агенции на запад и на тези в България.
Пътувам често до Германия и още сега мога да им посоча поне пет продукта с еднакви етикети но с различно качество. Например испанския сух салам Fuet, който в Германия ми е любим, а в българските супермакети е пълен кокали и хрущяли (рога и копита дет се вика)
56
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 10 месеца
Повярваха си,хората обаче май не им вярват особено.
55
1
 
2
 
! Отговори
БАБХ преди 10 месеца
Кончета,кончета дайте!Дайте да ги умъртвим,това е работа за нас,а вие ни занимавате с глупости!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АПЛОДИСМЕНТИ!!!
53
0
 
10
 
! Отговори
Мислеща преди 10 месеца
Ако действаха професионално, щяха да изчакат и резултатите от химичните проби от лабораториите, и чак тогава да изкажат компетентното си мнение. Така явно целят предварително да ни подготвят за крайния резултат, който им е бил известен още преди започването на проверката. Че лъжат е ясно, но поне да го правеха по завоалирано, а не като пълни ***, за каквито ни вземат нас!
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не сме и очаквали друг резултат, те дори тука стоките по-убави излезли...
51
0
 
27
 
! Отговори
Бай уй от Банкя преди 10 месеца
Предлагам , след като излезе тази нагласена и манипулативна проверка, същите стоки да ги сертифицира някоя друга,примерно в Унгария,чехия и т.н И, ако има разлика с българския доклад да се закрие БАБХ! Да им разгонят фамилията до десето коляно на продажниците!!! Ама няма как да стане, щото които трябва да ги разгонят са им поръчителите... а вие им вЕрвайте!!!
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разликата между захар и глюкозо-фруктозен сироп е СЪЩЕСТВЕНА! Едното се яде от хилядолетия, другото е доказано вредно. Аз лично избягвам да купувам каквото и да е, на което пише глюкозо-фруктозен сироп. Така че ако на етикета пише захар, а вътре има сироп, това си е чиста проба лъжа към потребителите и е много съществено. Още повече да си спомним как направиха "проверката" с 30 дена предизвестие преди да купят стоку от България. За да имат време да си вкарат нещата в норма. И после пак същото
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ментетата са с много високо европейско качвство. Не могат да ги различат.
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В България готовите храни са пълни с хидрогенирани мазнини, причиняващи болести на мозъка и нервната система, затлъстяване, рак и от.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Например, често пъти зехтинът е стар, макар и още в срок на годност. Това все пак води до влошаване на качеството.
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глюкозо-фруктозният сироп е много вреден за черния дроб и метаболизма. Получава се по химичен път от царевично нишесте. Захарта е по-естествена.
45
11
 
1
 
! Отговори
тва е поредната преди 10 месеца
атака от русия към запада от наша територия. също са включени пуделите на русия - унгария, полша... това е търговска война, насочените проверки са не срещу всички, само срещу определени държави! А за руския газ и бензин проверка????
44
7
 
2
 
! Отговори
мурзилките, преди 10 месеца
а я кажете за руския газ и петрол, какви качества дават те? имат ли общо с това на зпад???
43
0
 
7
 
! Отговори
емитация прод... преди 10 месеца
ТАКА ЧЕ, БОРЕТЕ СЕ ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ СИ ПРАВА! ИМА СМИСЪЛ ДА ОПСТЪПВАТЕ ГРАЖДАНСКИ! ЗАПАЛШВАЙТЕ , А И ПОЛЗВАЙТЕ ФБ, ТУИТЪР, БТВ И НОВА ЗА ДА ГИ ДИСКРЕДИТИРАТЕ! И ДЪРЖАВНИТЕ ЛЕЖАЧИ, И МОШЕНИЦИТЕ ГИ Е СТРАХ ОТ ГЛАСНОСТТА! ИЗЯЖДА ИМ ХЛЯБА! ВЕЛИКИ СА, КОГАТО СА НА ТЪМНО!