88 жертви на пожари у нас от началото на 2017-а

Най-често загиват възрастни и хора от рисковите малцинства
0
88 жертви на пожари у нас от началото на 2017-а
Снимка: архив, БулФото

18 000 са пожарите у нас от началото на годината. Ранените при тях са над 250, а загиналите - 88. Това заяви директорът на пожарната главен комисар Николай Николов по БНТ.

Той съобщи, че спасените хора от пожари от началото на годината са около 700.

Всяка година около 120 души загиват от пожари, преди всичко от битови.

По думите му най-често жертви на огъня стават възрастни и трудноподвижни хора, както и от т.нар. "рискови малцинства". "Затова се опитваме лично да влезем в техните домове - чрез социални служби и религиозни организации", коментира той.

Директорът на пожарната заяви, че е въпрос на икономическа и експлоатационна ефикасност дали пожарната и полицията да притежават собствена летателна техника.

"Към момента е по-евтино за държавата хеликоптерите да са в Българската армия и на тях да се обучават военните пилоти, а когато е пожароопасният период те да ни помагат. В момента колегите от ВВС са в готовност да ни помагат, когато се наложи", каза още гл. комисар Николай Николов.

По думите му въпреки валежите опасността от пожари в горите остава. Пламъците, които бушуваха в гората край Кресна през почивните дни, вероятно са предизвикани от изхвърлена цигара, коментира Николов.

Пожарът е унищожил гора, която, ако бъде възстановена, ще струва минимум 600 хил. лв. Над 100 хил. лв. са похарчени за действия по гасенето на пожара, обяви той.

По случай деня на служителите от гражданската отбрана Николов припомни, че днес празнуват всички служители, които допринасят за безопасността на населението - медици, полицаи, пожарникари и доброволци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари