Доклад: Армията ни изпълнява задачите си, но с риск!

Основен проблем е липсата на желаещи да попълнят редиците й
17
Доклад: Армията ни изпълнява задачите си, но с риск!
Снимка: архив, БулФото

Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Това е основният извод в доклада за състоянието на отбраната през миналата година, който правителството одобри и предлага на парламента да приеме.

Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски; недостатъчното ресурсно осигуряване; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

През 2017 г. във въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница. Общият брой военнослужещи, включени в планираните ротации през годината, е над 900, което е повишение от около 19 на сто.

Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.

В доклада се посочва, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната през 2018 г. ще бъдат концентрирани в изпълнение на дейностите по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020; изготвяне на пътна карта за разработване на дългосрочна, всеобхватна и финансово осигурена програма за развитие на въоръжените сили след 2020 г.; реализация на разчетите в приетия Национален план за увеличаване на бюджета за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.; стартиране на трите основни модернизационни проекта за въоръжените сили; попълване на вакантните места във въоръжените сили и окомплектоване на доброволния резерв; изграждане на способности за киберотбрана и др.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези дни имаше интервю с представител на БА,който заяви,че кандидати имало,но голяма част от тях отпадали на психологическите тестове и поради този вид проверка на психическите и интелектуални способности на кандидатите ,най-вероятно ще бъде премахната?! Представям си тогагава какви "убавци" ще ни пазят и защитават и с какъв башибозук ще се напълни армията!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В армията съществуват две оценки за изпълнение на поставени задачи:
1. Удовлетворил-изпълнил задачата според изискванията.
2. Нудовлетворил-не изпълнил задачата.
И двете оценки са от още от времето когато имахме нормална и боеспособна армия.
Това понятие "С риск",за мен означава неспособност и невъзможност за изпълняване на поставените според Конституцията задачи!
13
2
 
1
 
! Отговори
До 9-Желаещи нема! преди 9 месеца
Какви желаещи бе.Кой те пита. Задължителна военна служба 2 годишна.Сьс законБез таблети,смартфони и телефони.Гонка по устав и за неподчинение карцер и военен съд.Това е единственният начинда се обуздае това супер разглезено поколение. Като върнете ,,другарите" и минем пак към ,,Вечната дружба" таман ще видят ,,що е то" и ще забравят за евроатлантическите ценности. Ние това го преживяхме ,нека и те опитат ,,меда" Не могат да си го представят и на първия въоръжен наряд ще се изпотрепят.
12
2
 
2
 
! Отговори
КВА , АРМИЯ, БЕ... преди 9 месеца
ТОВА СА РУСОФИЛСКИТЕ ФАНТАЗИИ НА ШКЕМБО -ВОЙВОДА!!!
/..такава армия НИ НЕ ТРЕБВА.../

..И ПО-ДОБРЕ , ЧЕ Я НЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От 20 000на армия полвината са пенсионери ,другата полвина са офицери.
Двасесет процента от нея са хора които взимат и пенсия и заплата.
10
1
 
7
 
! Отговори
СДС-стани да седна. преди 9 месеца
Имаме армия от разбойници.
Кой казва че нямаме армия.
Усвоячи,прехващачи и източвачи.
9
1
 
4
 
! Отговори
ЖЕЛАЕЩИ --НЕМА !! преди 9 месеца
ЗА НА ГОЛ ТУМБАК-----ЧИФТЕ ПИЩОВИ ...НЕМА И ДА ИМА ЖЕЛАЕЩИ!!!

..ПЪК И ЖЕЛАНИЕ ДА ВАРДЯ ТЛЪСТИ ЧЕРВЕНИ ЗАДНИЦИ----НЕМАМ НИКАКВО "ПАТРИОТИЧНО ЧУВСТВО".....!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Армия няма да има докато има работещи бедни.
А не ни и трябва .Нали НАТО ни пази.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви задачи.Това с е армия на Гражданската отбрана.
Помощ при бедствия и аварии.Какви бойни задачи?
Болни ли сте?
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой ще ви служи в армията за 7-800лв на месец.
Ненормални няма.Скоро тя ще бъде попълнена от роми,
и хора с основно образование.
Другия вариант е да я закриете.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами освен да дойда аз от Турция на 55 години догодина ще се пенсионирам.
4
1
 
7
 
! Отговори
Бивш преди 9 месеца
На парада на Гергьовден видяхме живата истина. Подвижен музей на Съветската армия. Сега чуваме поредната мъглявина: "Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск".
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали искахте демокрация защо искате от държавата и армия нека капиталистите и новоизлюпените милионери ви дадат армия. Не може капиталите да потъват в джоба на мутрокапиталистите и армия да има.
2
4
 
15
 
! Отговори
Падение преди 9 месеца
За последно отговаряха за чистотата в тоалетните в Кабул.....можеби са сменили препаратите???Българската Армия,никога НЕ е била толкова жалка!
1
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
По форумите е пълно с разбирачи,дървени философи,родолюбци и патриоти все от тази интернет младеж,но прав е Вежди ,те за ч.п за зеле не стават ,вие войници искате да бъдат.Калпаво поколение от п.о.с.е.р.к.овци.