Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже

ВАС я отмени, но пък работната група мъдри формулата за плащане
Обновена: 30 юли 2018 13:32 | 30 юли 2018 11:15, Камелия Цветанова
292
Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже
Снимка: Булфото, архив

Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното ще се забави и няма да е готова в края на юли. По този повод министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за "Монитор", че работната група в министерството на енергетиката, която обсъжда промените в енергийното законодателство за формулата за изчисляване на такса "сградна инсталация" ще работи още време и няма да е готова с доклада си в предварително планирания срок.

Още по темата

Тя добави, че не може да уточни веднага с колко ще бъде удължен срокът.

"Очаквам доклада за направеното до този момент, за да преценим колко време ще е необходимо още на работната група, за да изготви промените така, както трябва да бъдат подготвени и в максимална степен да защитават интересите на всички", обясни тя.

Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за отмяна на формулата, по която се изчислява такса "сградна инсталация", Петкова обясни, че става въпрос за отделна процедура, засягаща въпроса.

Казусът със сградната инсталация се заплете на 13 април, когато тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът прие, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. 

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Според енергийни експерти в София е най-голям проблемът с изчисляването на общите дялове, където много хора са си свалили радиаторите и на практика през зимата се топлят от преминаващите през имотите им тръби, захранващи техните съседи.

При евентуална отмяна на сградната инсталация има риск сметките на ползващите отоплението да скочат много и на практика те да започнат да плащат и излъчената топлина от тръбите през имотите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да доведе до масов отказ от услугите на топлофикация.

В такъв случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, защото електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощност, консумирана от сградите, имащи парно. Така много хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последствия от това за въздуха в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правите общо събрание и решавате да си изолирате тръбите и решавате че загубите сградна инсталация от този момент не могат да превишават 10%, в момента е 50-60%. Или се откачате от топлофикация, тези които ползват нямат право да натрапват услугата си на другите.
215
9
 
7
 
! Отговори
До 228 преди 5 години
Много хора не пускат парното, за да не плащат и да се топлят от съседите си. Не си ли забелязал, че ако заради някаква авария парното в блока ти спре, в уж топлият ти вътрешен апартамент става кучешки студ? На практика плащаш по-малко, отколкото ползваш, но твърдиш че изобщо не трябва да плащаш, а само да ползваш.
214
5
 
4
 
! Отговори
Отмъстителен преди 5 години
Част от живота ми е да направя парното скъпо за ***. Които цяла зима гушкат радиатора докато съм на работа. О, ще се случи! Били пенсии?! Че с какво са им длъжен?! Били безработни! Били с малки деца - то само амуджи се раждат в блока! Да умират!
213
5
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До Iceblast88Ти САМ се правиш роб. Трябва да ***, за да не можеш да вденеш, че вместо да имаш 1 жилище и да теглиш кредит за 2-ро можеш просто да продадеш първото. Или, о боже! Даже има втори вариянт - да го дадеш под наем. Не виждам за какво мрънкаш като имаш изход. А ако си размърдаш малко мозъчните клетки ще стоплиш че тия сгради са мислени преди 50-60 години и няма как да бъдат модернизирани. А и модернизацията трябва да си я платят собствниците...
212
1
 
9
 
! Отговори
eh eh преди 5 години
проблема е остарялата инфраструктура на Топлофикация и големите загуби, който има при преноса. Заради това хората, които не ползват и са спрели парното си ги задължават да покриват загубите при производство и най-вече пренос. Докато Топлофикация се ползва като дойна крава и не се инвестира на парче ще е така. Ако всичко се поддържаше както трябва, хем щяхме да имаме по-евтина топлоенергия, хем нямаше да има толкова много отказали се. Но само със скрити начисления в сметките не става.
211
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак опираме до двойните аршини и рекета на Топлофикация.Ако апартамента ти е празен и не ползваш вода ще ти вземат ли някаква такса?Няма да ти вземат, защото нищо не си потребил?Топлофикация дори не предлага изолиране на тръбите в апартаментите, които нямат радиатори. Защо ли? - Защото е много, ама много сладко да събираш рекет! Идват едни такива, немъчени пари, пък и трябва да хрантутят партии от всякакви цветове. В управителния съвет на софийската ТЕЦ са всичките партийни гладници!
210
2
 
4
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До МенКато не е моя собственост защо данъците ги плащам аз? Или е мой и затова задълженията са мой или не е само мой и задълженията са общи! И стига сте говорили все едно всеки има по едни 200 000 евро дето да събират прах в банкова сметка, че да си купиш друго жилище. И като си купиш друго какво правиш с първото? Или трябва да го подариш или да плащаш без значение, че не живееш в него защото топлофикация си е изградила робска мрежа която самите роби подкрепят (ти и подобните тебе)!
209
7
 
4
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименТ.е ти или се правиш на maлoymeн или си. Топлиш се на сградната инсталация. *** в блок без парно да видиш как ще се озъбиш от студ без да пускаш отопление...
208
6
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До Iceblast88Ти не разбра ли, че апартамента в блок не е изцяло твоя лична собственост? Точно заради такива като теб стана зле положението с топлофикация. Блока е цяла неделима сграда заедно със вградените и инсталации. Както не можеш да резнеш тръбите за обратна вода така не можеш и да резнеш тръбите на топлофикация, защото те са ОБЩИ НА ЦЕЛИЯ БЛОК. Ако не ти харесва си купуваш друг апартамент/или къща. Не е като да няма избор. В цял свят е така.
207
1
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До аааПродаваш ако има кои да купи и ако се намери луд да ти го купи.Но докато се търси такъв луд ти трябва да плащаш дори и да е заключен и човешки крак да не е стъпвал от години там.Това е проблем.Да нямаш договор с фирма, но тя да ти начислява услуга която ти не си искал е проблем! По същата логика дай и аз да ти фактурирам стоки които не ти трябват-имам 2 тона шпули от хартия да ти ги фактурирам и ти да ги вземеш без значение дали има какво да ги правиш и ако не ги вземеш да те дам на ЧСИ
206
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Климатикът е хубаво нещо, но за лятото. За отопление през зимата може да се използва само ако навън не е много студено. По моя 25 годишен опит от използване на климатици е и по-скъпо от парното. В блока на дъщеря ми миналата зима нямаха парно доста време и добре че все пак имаха климатици та ги използваха. Платиха доста повече в сравнение с парното, а и беше по-студено. При това климатика топли едно помещение, а с парното се топлят всички помещения.
205
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си пускам отоплението. Аз си пускам топлата вода! И го правя когато си поискам!Живея в 21 век!Зависимите хора още чакат Топлофикация да им пусне парното или да им пусне топлата вода (днес в доста квартали на София спряха топлата вода) . Хора, защо живеете в миналото хилядолетие ? Защо? Роби ли сте?
204
3
 
2
 
! Отговори
ааа преди 5 години
До Iceblast88продаваш апартамента с радиаторите и си готов.Какъв ти е проблема?
203
4
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До МенМоля крепостниците на топлофикация Шопия да не си мислят, че са граждани и, че имат права! Вие имате задължения - задължение да плащате каквото робовладелеца ви каже, когато ви каже и под каквато форма ви каже! Това, че вие дори не сте способни да стигнете до извода, че сте роби си е ваш проблем! Спокойно скоро всяка фирма ще си има едно постоянно робско стадо което да стриже както и харесва. Комунизма може и да падна, но е все още жив във всички вас! И затова ще сте си роби завинаги!
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За едно от местата, където съм живял имам точни наблюдения кой колко и за какво плаща. Имаше няколко апартамента с по един пенсионер, където явно изобщо не пускаха парното освен в много студените дни и на практика плащаха само за енергията за сградната инсталация и топлата вода. Там, където хората работеха, пускаха и парното и си плащаха, т.е. смятаха, че имат пари да се отопляват. Имаше и едно семейство пенсионери с много пари, които плащаха повече от два пъти повече от втория с най-голяма сума
201
2
 
2
 
! Отговори
минчо преди 5 години
Синоптиците не могат да кажат дали след 2 часа ще вали, ти ми разправяш ква щяла да бъде зимата.
200
2
 
4
 
! Отговори
asd преди 5 години
И ние сме се занимавали с навтови печки и въглища преди 30 години, но минахме на климатици последните 15 години и всичко си е ОК. Постоянна - нормална температура 22-23 градуса. Няма амплитуди, няма цапане и хамалогия - наесен натискаш копчето и напролет пак го натискаш. Това се иска. От двата климатика веднъж сменихме някакъв вентилатор за 100 лв. Къщата няма топлоизолация.
199
2
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ПораЗаради *** като тебе сме в това положение! Това кои, как използва имуществото си и как иска да се отоплява си е твое изконно право гарантирано от върховния закон в държавата наречен конституция! Това, че ти не искаш да ползваш услугите на фирма защото не искаш, или защото смяташ, че ще ти е по евтино инак и тн. си е твое право! Проблема идва когато ти си се отказал от услугата и продължаваш да плащаш за нещо което не потребяваш!Ето това е проблема драги ми шопе, ама не ти стига мозъка
198
1
 
6
 
! Отговори
До 199 преди 5 години
Вариант трети:Измерителите на всички в сградата показват нула, т.е. парно уж никой не е ползвал, а реално е ползвана енергия за примерно 5000 лева за този месец. Кой плаща? Това е максимизиран случай на реалността, доведен до крайност, за да може някои от 80-те процента да схванат, че пишат глупости, което е малко вероятно, но все пак ...
197
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдът е решил, съобразно Европейската директива.Нея няма как да я обжалват, а трябва да я изпълнят. Но сега виждаме как Теменужка Върбакова и сие търсят разни варианти за да продължи Топлофикция да събира рекет!