BG програма: 150 хил. украинци и молдовци оживяват селата ни!

КНСБ пресметна, че 10%-ят ръст на заплатите не стига
288
BG програма: 150 хил. украинци и молдовци оживяват селата ни!
Снимка: архив, БулФото

От Украйна и от Молдова да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора в следващите 3 до 5 години. Това е целта на разработвана от КНСБ и работодателски организации демографска програма.

Така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Още по темата

"Те нямат статут на граждани на България, това е част от програмата - да им дадем такъв статут по бързата процедура  и така нататък. Това ще реши системния проблем на пазара на труда, тъй като 150 хиляди всъщност работни места в България остават незаети. Българи са – с българско самосъзнание, говорещи български и с български корен. Ангажиментът на местните власти е да се направи карта на изоставените селски къщи, да ги предоставим там, където всъщност е наоколо работното място, където бизнесът е картографирал", разясни той.

Демографският план ще бъде предложен на правителството до края на годината, каза Пламен Димитров.

По изчисления на синдиката планираното 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетния сектор от догодина вече е недостатъчно на фона на прогнозираното поскъпване на живота през идните месеци.

"Ние смятаме, че тези, които са под средната работна заплата, даже 1000 лева, във всички сектори трябва да получат между 15 и 20 процента увеличение вече. Да, цената на газа няма пряко влияние върху много стоки и услуги, има косвено влияние, но тя стимулира, калкулира и бута нагоре всички цени, за съжаление по-бързо, отколкото би ни се искало", посочи синдикалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
6
 
! Отговори
де бре зозо преди 5 години
Дали ще доживееш когато комунистите си отидат . Вече 75 години чакаш,.
73
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия се чудят какво да направят вместо просто да вдигнат възнагражденията.
72
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Само ядене не става.
71
8
 
4
 
! Отговори
Аз за всичко преди 5 години
"обвинявам" комунизма. Не знам точно какво е комунизъм, но го "обвинявам". За комунизма, обвинявам фашизма. За фашизма, обвинявам царизма. За царизма обвинявам руснаците, които ни откъснаха от майчината гръд на султана. Аз за нищо и никога не бих обвинил българин-най-лицеприятното, смирено и трудолюбиво същество, ножият дар на земята. Гореказаното е майтап. Приемам само минуси. Ако някой е съгласен, не се издавайте. Плюсове не слагайте.
70
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се вдигне и продажбата на водка
69
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като ожиВят селата къде ще работят ?
68
1
 
26
 
! Отговори
ля ля преди 5 години
оправяте беззаконието оправяте безконтролието оправяте съдебната система оправяте пътищата до третокласните включително!!!!можете после да ни оставите и да се справим сами с демогравската криза!
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе как тъй украинци и молдовци бе?! Нали още баба ви Сталинка, когато беше еврокомисарка, казваше че мигрантите ще ни оправят демографския прираст...Тъй че искаме афганистанци, пакистанци, сирийци и прочие брадати танганайци
66
14
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Докато има ***, няма оправия. Айде тежка нощ на ***!!!
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те да не са луди !!
64
7
 
15
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
По времето на Тодор Живков и социализма нямаше тоалетна хартия и банани а днес при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани.
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е целта затуи се затрива българина
62
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца всяко село имаше училилище, детска градина, аптека, лекар и шофьор на линейка, зъболекар, библиотека читалище, кино в което сменяха всяка седмица два филма, като дете на село съм изгледал всички гоелми филми на италианското, френското и американското кино, не само руски и съм изчел от библиотеката Селинджър, Хемингуей, Фитцжералд, Стайнбек - днешните млади хора като чуят тия имена сигурно си мислят че това са някакви хапчета с дрога за дискотеката.
61
1
 
22
 
! Отговори
ноби преди 5 години
синдикатите не трябва ли да защитават наемния труд ? защо се грижат за работодателите. недостига ще вдигне цената на труда, не вноса на работници.
60
1
 
25
 
! Отговори
бай х преди 5 години
на тия европейски сметки и африкански заплати .. куче да вържеш ще избяга а тия искат да докарат нови балъци .... алооо вдигайте заплатите или си местете бизнесите в африка
59
9
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До do ZozoЦената на газта в България я подписаха *** Р.Овч. и Петър Димитров. Същите подписаха и за Белене! Мръсни ***!!!
58
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селата започнаха да обезлюдяват, когато селското стопанство се механизира и с един-двама трактористи се ореше цялата селска мера и от хора с мотики вече нямаше нужда! Затова тръгнаха към градовете и заводите. Работа имаше за всички, а през границата бягаха тези, на които не им се работеше и бяха съгласни за чифт дънки да лаят по Родината си от ефира на "Свободна Европа" и "Гласът на Америка"!
57
15
 
4
 
! Отговори
Едно голямо преди 5 години
БРАВО!!!Това е правилният път.Там са нашите хора. А не на изток от Турция. Ако това се приеме ще съм щастлив.
56
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското село беше най-живо по времето на комунизма, когато беше електрифицирано, имаше достъп до медицински услуги, образование, културни събития и най-важното - работа. Без тези основни потребности то загина.
55
1
 
7
 
! Отговори
do Zozo преди 5 години
и подобни. Колко по 30 години ви трябват за да научите как се определя цената на газта в Европа? Може би холандчетата биха ви обвснили по точно. Пппитайте ги. Успех.