Толерантни ли сме към бежанците, както папа Франциск призовава?

България е вход към ЕС за много хора от Близкия Изток
Обновена: 6 май 2019 11:02 | 6 май 2019 11:00, Нели Христова
116

6114 гледания   |  Още видео

Визитата на папа Франциск в България не е само под мотото на мира, но и приемствеността. От както той е поел Светия пресол, неведнъж е заявявал своята позиция по отношение на хората, които търсят подкрепа в Европа, бягайки от войни и недоимък.

Днес, папа Франциск посети бежанците във "Враждебна", където много хора намират обежище. България е вход към ЕС за бежанци от Сирия, Афганистан и други размирни точки по света. Бедността в Африка също доведе милиони към Стария континент в търсене на по-добър живот. Проблемът се оказва глобален и изборът на папата не е случаен.

Но може ли да се каже, че сме толерантни към бежанците?

"Едно от основните послания на папа Франциск в рамките на визитата му в страната ни е именно да приемаме бежанците като равни, като част от всички нас. Той отправи апел да не затваряме очите, сърцето и ръцете си към тези, които чукат на вратите ни. Това послание е доста силно и то бива отправяно не за първи път", отбеляза в студиото на Bulgaria ON AIR сътрудникът по интеграция в представителството на Агенцията на ООН за бежанците в България Емилия Братанова ван Хартен.

"Когато стане въпрос за бежанци, фокусът винаги се поставя върху това как те да бъдат спирани да влизат на територията на страните от Европейския съюз. Много малко обаче се говори за техния живот и как пребивават в тези държави", коментира Радостина Белчева oт Съвета на жените бежанки в България.

Пред Bulgaria ON AIR тя каза, че този проблем у нас идва поради липсата на институция, която да се занимава с въпросите за интеграция на бежанците.

"Агенцията за бежанците е орган, който предоставя международна закрила за тези хора. Решава дали даден мигрант има законовото право да остане да пребивава на дадена територия. След това обаче никой не следи какво се случва с тях. А един мигрант много трудно може да си намери жилище, работа и да започне нормален живот", допълни още Радостина Белчева.

Папа Франциск, който е определян също като папата на хората от периферията, на маргинализираните общности, често е обръщал внимание именно на бежанците и мигрантите.

Във "Враждебна" в момента няма много настанени кандидати за бежански статут, а общо всички центрове за бежанци и мигранти в страната са запълнени на под 7 на сто от капацитета си.


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Папата да прати африканските и близкоизточните мигранти в родната си Аржентина, в страната на произхода си Италия, в необятната Бразилия или в другите страни от Латинска Америка, които са повечето католически. А италианският католически свещеник в Белене пак да доведе ислямски бежанци, може и да почнат работа по строежа на АЕЦ Белене или на газопроводите.
103
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Апелите на папата нямат никакво значение за българите.Не желаем араби и африканци в България.Да я заобикалят,да прелитат над нея и право в най-богатата държава Ватикана.Папата ги иска,ние не.
102
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблемът с ''бежанците" в България драга ни водеща по телевизията ще бъде преодолян когато тези нежелани люде от 99.99%от българите си заминат обратно по родните места.1% че даже и по-малко са хората който симпатизират на ислямските нашественици у нас и то от разни НПОта като двете кокошки които сте поканили в студиото.Папата не ни е никакъв на нас източноправославните за да ни отправя апели.Само в своя дом Ватикана може да приема "бежанци",не у нас.
101
3
 
23
 
! Отговори
тя преди 10 месеца
Нали виждаме "бежанци " по телевизията как се държат в чужда страна !Това не са изстрадали хора търсещи спасение , това са *** и араби без капка култура!
100
7
 
24
 
! Отговори
Циник до 98 ,99 и101 преди 10 месеца
Клети бежанци ли???
Само Германия ...само за 2015 потроши 94 000 000 000 за откровенно враждебни на европейската култура - *** ... разбрали , че в Еропа има кьорсофра! Ако ти - изпитваш такива чувства - приюти у вас поне 2 - 3 афганеца...но преди това ги обезпаразити, и провери за крacта. Тези същите си спретнаха купон навръх новата година в Кьолн, където всяка бяла жена им беше плячка.Българина има право да е вгорчен - като вижда как трошат данъците му - а пенсионерите ни мpaт от глад!
99
3
 
26
 
! Отговори
Габриела Джонсън преди 10 месеца
Кой ще уважава бежанците, като получават три пъти повече пари месечно от минималната заплата. Данъци и наеми не плащат и без пари се возят. Но ако отиде в Африка българин бежанец; освен че ще го бият и *** по цял ден, накрая ще го ограбят и убият. Ако го оставят жив ще им бъде роб.
98
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе възмутени вие изобщо виждали ли се бежанците, делили ли се хляб с тях, говорили ли сте. Те не са по лоши от българите, това са измъчени хора, единственото желание на които е да продължат към обетования свят. Точно като нас българите. За тях България е една принудителна спирка, за която са виновни споразуменията и манталитета на богатите европейци. Ако недоволствате то насочете правилно гнева си.
97
3
 
21
 
! Отговори
тя преди 10 месеца
Защо тоя "милосърден" папа не посети дом за сираци ? Нашите сирачета или т н бежанци , които по незнайни причини са в Европа са по -важни от българчета с лоша съдба ?
96
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да, как ще оцелле мигрант в адът на земята. Ще се намери ли българин да отдели от залъка си или да прояви човещина. Те българите в своята си държава са като зверове борещи се за оцеляване. Земя на алчни и мразещи хора. Малцината които се осмеляват да се съгласят с папата са оплювани, жалко и няма оправдание!
95
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние ли, толерантни. Ние не сме толерантни дори към съседа си. Нация от дребни душици, мразещи всичко и всеки. Затова сме най бедните в Европа. Дяволите се пържат заедно тук и не дават никой да излезе от казана. Горките мигранти, добре че отдалеч ни заобикалят.
94
3
 
27
 
! Отговори
тя преди 10 месеца
Папата е представител на чужда вяра , нямам нищо общо с него и не искам да го слушам , защото интересите ни се разминават !
93
3
 
24
 
! Отговори
тя преди 10 месеца
Тоя за това ли дойде , да ни казва какво да правим ! ?
92
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изобщо не ми пука, че не проявявам толерантност! Бях на Запад, говоря езици, имам професия, намерих си работа, но толерантност, ей така, никъде не срещнах. Никъде няма безплатен обяд, в България също! Как да храниш чужди, а да изоставиш родителите си??? Я, у лево!
91
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Доктора

Kakuv evropeec si be gladen rasis.t
90
1
 
30
 
! Отговори
а бе,днесовци преди 10 месеца
Защо не цитирате папата,дето е препоръчал да се отварят границите пред "нуждаещите се"?Вече е ясно защо е в България!!!
89
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой журналист що не разрови малко в 90-те какви опашки се виеха пред посолствата,какви бяха таксите за визи,да не говорим за кандидастване за работно място в чужбина какви спънки имаше.Влязохме в ЕС и след това имаше гратисен период 3 или 5 години за работа, а Швейцария доскоро имаше квоти за Румъния и България около 1000 души на година.Така че да си видят те първо лицемерието и да говорят за доброта и толерантност.
88
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе тоя циркаджия, що не отиде при тия дето подпалват конфликтите и да им чете морал, ама не щото и той е част от тях, тръгнал да призовава,да се борим със следствията а да не гледаме причината, егати дъртия лицемер, тоя няма нищо общо с никва вяра и никакъв Бог.
87
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Германия това не е така.Там и гражданство да имам си пише германец от руски марокански български пройзход и медиите са длъжни да казват атентата го направи германец от либийски пройзход а не само германец.А в България какво отива ци.га.нина навън прави глупости и в паспорта пише само българин и всички казват българин го направи.За това България си е виновна.А толерантност към крадливите ромеи никъде няма и идентифицират ли те с тях върви доказвай че нямаш сестра там си.
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Издръжката от нас, печалбите за фирмите с храни, обслужване и поддръжка на подобни центрове.А там където са на щедри социални съответните печалби на корпорациите за бързооборотни стоки.Това е смисълът на упражнението.Увеличаване на консуматорите в стагниращо общество,местните имат средно по едно дете, тези поне 3 и нагоре и т.н.Изнесоха производствата в чужбина сега ще печелят от мигранти-бежанци, после Китай къде бил отишъл
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно де, ние ако отидем навън не си налягане културата и работим и отделно от това на нас акл искаме хубава работа ни искат легализирана диплома и даже и приравнена и ако нещо бе отговаря и допълнителни изпити за приравняване на квалификацията.Но навън пуснат ли икономически имигрант искат да знаят тоя какво може и какво ще работи и кой е, а тия влизат без нищо и ползват всичко, че и се налагат.Това не са бежанци, не са и икономически мигранти по приличат на джихадистка пета колона ей на там.