Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!

Подобни са нагласите и в световен мащаб
5 авг 2019 14:10,
127
Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!
Снимка: Reuters

Повечето хора по света смятат, че ще е хубаво да се отдава по-малка важност на материалните притежания и парите. България е сред водещите страни в това отношение. Това са изводите от ново проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" по темата за това какво  значение отдават хората на материалните притежания и парите по света и у нас. Проучаването е поръчано специално за Българската национална телевизия.

Резултатите показват, че България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи декларират, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова - че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят.

Още по темата

Така делът на българите, които оценяват подобна перспектива положително, надвишава средния за света с 10 процентни пункта. А този на негативните отговори е двойно по-малък от средния за света.
 
Това поставя България сред държавите, в които хората са в голяма степен склонни, макар и декларативно, да оставят материалното настрана. Сред нашите съседи единствено гръцкото общество надминава нашето по този показател.
 
Какви са нагласите по темата в света? Оказва се - същите като в България. 60% от световното население отговаря, че би било добре, 21% смята, че това би било лошо, а 14% заявяват, че няма значение. Останалите 5% не могат да дадат отговор.

"Въпросът, разбира се, е абстрактен и може да се чете по много начини, но явно личи, че - поне на думи - повечето хора по света биха искали материалното да не е толкова важно", коментират социолозите.

Закономерно, казват изследователите, по-високо образованите респонденти и тези, които имат по-благоприятна професионална реализация, са по-склонни да поискат свят, в който парите са по-малко важни.

Европа и Северна Америка са сред регионите, в които поставянето на материалното на заден план се приема в най-голяма степен като нещо добро. Като цяло, подобно отношение е регистрирано и в по-голямата част от държавите по целия свят.

В Азия и Африка обаче отговорите „ще бъде по-добре“, макар и мнозинство, са със сравнително по-малък дял.

"Това, разбира се, би могло да се обясни с факта, че по-богатите и развити общества могат да си позволят в по-голяма степен да мислят ценностно и да оставят парите и материалното на заден план - тъй като не изпитват толкова силно тяхната липса", изтъкват експертите от "Галъп Интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този свят всеки ламти за материалното на никой не му минава през ума за духовното. А духовното е най важното защото материалното неможе да се отнесе в отвъдното за там ви трябва духовното. Но както казват човешкото око е ненааситно окото е ортак на дявола който ще ви закара в пъкала.
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 95, Дали на човек загубил жена си, детето си, най-добрият си приятел, сестра болна от рак, и баща с който не си говорите му е до това да създаде семейство? И въпреки парите и славата остава Човек. А до колкото за човек с деца - въпреки задълженията си към тях през останалото време нищо не му пречи да е като всеки друг обикновен човек и да се вози дори с градски транспорт. Не съм казал, че през 100% от времето го прави.
86
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДивергентЧовек може са себе си да реши да бъде аскет. Но в момента в който имаш жена и деца това вече не върви. Ако се правиш на интересен, жена ти в един момент няма да издържи и ще ти бие шута. Защото отглеждането на семейство си струва куп пари и то дори за най-елементарните неща. Върви ти да мъкнеш торби от пазара с храна за четиричленно семейство в градския транспорт или да переш пелени вместо да купуваш памперси. Ама е по-лесно да се плямпа.
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ГошеЕ ти като си излизал ко?Много си станал красив ли? Или си поумнял?
84
5
 
6
 
! Отговори
Ленин преди 4 години
Парите не са важни другари.Важното е да построим светлия комунизъм!!!
83
1
 
1
 
! Отговори
Дивергент преди 4 години
До Хейтър,А какво да ги правят тези пари богатите? Да повечето от тях може би искат още и още, или се пропиват и дрогират, но има изключения дори в Холивууд - на хора, които са изгубили всичко в живота, но остават даун ту ърд, возят се с обществен транспорт и парите са последното нещо за което мислят. Просто работата, която обичат, а не парите искат или не искат по стечение на обстоятелствата ги прави известни. :)
82
3
 
12
 
! Отговори
програм. преди 4 години
До най-алчниПоредният на който програмистите са му виновни.Много ясно ,че ще търся работодателят който ми дава най-много пари.Ако не може да настигне пазарният тренд ще остане без служители и ще фалира
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А, имено в бъдеще социалния статус на Човека да зависи от неговите Интелектуални и Духовни качества!"САЩ и ЕС ни дават пример. В САЩ ако си черен влизаш по-лесно в университет.В ЕС председателя на европейската комисия се избира по критерия да е жена, а еврокомисарите 50:50 по квоти. Боли го някой за това на кого интелектуалните качества са по-високи.
80
0
 
21
 
! Отговори
Тъппи Журрналя преди 4 години
70% не са казали че не обичат парите а че искат парите да не са толкова важни - демек нямат пари а им се иска да имат - точно те са истинските материалисти и тва е в световен мащаб. Над 90% от западняците са болни материалисти - така са научени защото са израстнали в материалистичен свят - само тва има значение за тях.
79
0
 
5
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Въпросът не е да имаш много пари и да ги даваш за благотворителност, въпросът е да нямаш нищо и да мислиш за другите, всичко друго е материализъм. Нуждаещ се няма нужда да дефинирам, точно това имам предвид- нуждаещ се е човек, който се нуждае от пари за лекуване и операция например. И когато от едно 100 гласували на моята анкета, 71 не просто КАЖАТ, А ДЕЙСТВИТЕЛНО подарят колата на човека, за да си направи операция, тогава ще се съглася с това "ПРОУЧВАНЕ".
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да се твърди на съзнателно ниво, на подсъзнателно вероятно нещата стоят другояче. Това е природа.
77
0
 
8
 
! Отговори
Смешно! преди 4 години
А какво да кажат Българите? Които така или иначе пари - НЯМАТ! Нормално е да не са материалисти...
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, да! За туй карат коли от премиум клас и живеят в мизерия! Тия нямат пари за хляб ама искат да карат Беемвета, Мерцедеси, Аудита..
75
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Дания защо е на първо място по ракови заболявания, нямат ли пари датчаните за ракови изследвания, толкова ли са бедни, че нямат пари да се спасят от рака?
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27,Има, има. Киану Рийвс даде 70% от приходите си от матрицата за борба с рака. Парите са последното нещо за което мисли. Въпреки, че има много ги раздава за благотворителност. :)
73
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
а другите европейци не са материалисти - ферари не е измислен от тях ,а от материалистите българи
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
71% от запитаните българи декларират, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение----------Че, това е мечтата на 90% от населението на Планетата ни и на всички Футуролози!!!!!А, имено в бъдеще социалния статус на Човека да зависи от неговите Интелектуални и Духовни качества!Ех, мечти, мечти......)))))))))))))
71
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедността е спасението на България. Ако бяхме Швейцария на балканите, българите щяха да са малцинство, а на референдум да се гласува въвеждането на шериата. Само заради бедността ни прескачат и ходят да се блъскат по Франция и Германия. От алчност западът си разруши държавите. САЩ за по-високи печалби изнесоха цялото си производство в Азия и сега са длъжник на Китай.Германия за да има кой да плаща пенсионни осигуровки се напълни с араби. Алчността ги затрива всичките.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХейтърДефинирай "нуждаещ се". Ако е за спасяване на живот, ще дам да се продаде.
69
0
 
13
 
! Отговори
A преди 4 години
До най-алчни 76глупости. Най-алчни са калинките на боко