Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!

Подобни са нагласите и в световен мащаб
5 авг 2019 14:10,
127
Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!
Снимка: Reuters

Повечето хора по света смятат, че ще е хубаво да се отдава по-малка важност на материалните притежания и парите. България е сред водещите страни в това отношение. Това са изводите от ново проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" по темата за това какво  значение отдават хората на материалните притежания и парите по света и у нас. Проучаването е поръчано специално за Българската национална телевизия.

Резултатите показват, че България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи декларират, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова - че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят.

Още по темата

Така делът на българите, които оценяват подобна перспектива положително, надвишава средния за света с 10 процентни пункта. А този на негативните отговори е двойно по-малък от средния за света.
 
Това поставя България сред държавите, в които хората са в голяма степен склонни, макар и декларативно, да оставят материалното настрана. Сред нашите съседи единствено гръцкото общество надминава нашето по този показател.
 
Какви са нагласите по темата в света? Оказва се - същите като в България. 60% от световното население отговаря, че би било добре, 21% смята, че това би било лошо, а 14% заявяват, че няма значение. Останалите 5% не могат да дадат отговор.

"Въпросът, разбира се, е абстрактен и може да се чете по много начини, но явно личи, че - поне на думи - повечето хора по света биха искали материалното да не е толкова важно", коментират социолозите.

Закономерно, казват изследователите, по-високо образованите респонденти и тези, които имат по-благоприятна професионална реализация, са по-склонни да поискат свят, в който парите са по-малко важни.

Европа и Северна Америка са сред регионите, в които поставянето на материалното на заден план се приема в най-голяма степен като нещо добро. Като цяло, подобно отношение е регистрирано и в по-голямата част от държавите по целия свят.

В Азия и Африка обаче отговорите „ще бъде по-добре“, макар и мнозинство, са със сравнително по-малък дял.

"Това, разбира се, би могло да се обясни с факта, че по-богатите и развити общества могат да си позволят в по-голяма степен да мислят ценностно и да оставят парите и материалното на заден план - тъй като не изпитват толкова силно тяхната липса", изтъкват експертите от "Галъп Интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
наи алчни и прости са българите в нашия панелен блок никои не върши никакваработа ако не му се плати такава простотия и при млади и при стари а никои не егладен и жаден
67
11
 
7
 
! Отговори
най-алчни преди 4 години
най-алчни са прогрмистите.взимат хиляди левове заплати ,ама все искат още.имат пари коли жени ,ама си продават труда на чужди компании а не работят за родината.на тях трябва да им се сложат много данъци.
66
2
 
2
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Какви са тези уфологични въпроси - склонни ли сте да оставите материалното настрана? И са питани хората, докато се режат с жените си примерно. Тогава никой не мисли за материалното. Ето от мен един въпрос, който ще покаже дали сте материалисти или не.Пада ви се червено ферари от лотарията:+ карате си го по улиците- дарявате го на някой нуждаещ се
65
5
 
26
 
! Отговори
Потърпевш преди 4 години
А най-алчни в класацията са българките. По-материалистични и бездушни създания не съм виждал !...За един телефон са готови да ти изневерят и продадат !!!
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 73. Защо такава омраза към българите?
63
4
 
8
 
! Отговори
Бай Тоше преди 4 години
Радвам се за вас дрогарке и дрогаре, че вече окончателно направихте избора за демокрацията и този въпрос вече не е актуален, яжте банани и се радвайте на демокрацията.
62
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както пееше една велика беге певицаИскаш я без сутиен?Окей, но трябва кайен!Евала!
61
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** е алчно и долно същество!!видиш ли *** почвай да бегаш, бате.
60
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиката е точна, за 2/3 от Българите на първи план е оцеляването, стават в 6 да блъскат по цял ден за едното оцеляване, материализма е на втори план.
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правят се, иначе за 2 кебапчета или 20 лв се продават на мафията.
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай Тошеизтърка се вече и ти. Темата дали да сме социализъм или демокрация отдавна не е на дневен ред. Избора е направен и той е да сме демокрация. Дори и част от обществото да твърди, че било по-добре, то само частично е вярно, няма как всичко да е било по-зле.
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беее аз да имам материално паричкииии ... найш ли къф духувит стааам. Малиииииии!
56
0
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Ако някой българин измисли как да направи с идея по рентабилен и конкурентен бизнес герб направо ще го убие и заклейми.Ако обаче вземеш двамилиона без да бачкаш в европарламента.Тогава ще те издигнат в култ.Защото без да бачкаш си прекарал всички.Ако германец си купи джип за50 000? ти или чакаш някоя фирма да ти го купи или да минат 5години и да го купиш настаро за5 000? Щото иначе ще си прекаран и тогава вече няма да си тарикат и никой няма да те издигне в култ като дебелото лили.нямасмисал да
55
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е като да няма материалисти, но българите носят и една доброта и състрадателност. Това го усещат много чужденци. Българинът е и толерантен към чужденци до степен да им се хареса, което не винаги е нужно.
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Материализъм е като всеки порок. Ако не го овладееш се превръщаш в негов роб.
53
8
 
6
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 4 години
Ми това е защото масово неграмотни мрънкащи не могат да си позволят нищо.
52
9
 
14
 
! Отговори
Бай Тоше преди 4 години
Берете ли ягоди дрогарке и дрогаре, берете ли ягоди в чужбина, да си купувате после в България китайски западни стоки? Добре е демокрацията, добре е, а?
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Материалисти ли са българите? 71% - не!"За какви материалисти става дума, те според статистиката 75% живеят на прага и под границата на бедността, целта е оцелявнето, другого е гладна кокошка - просо сънува.
50
2
 
10
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Да предположим,че "ПРОУЧВАНЕТО" е истина!Съмнявам се де!Ако все пак е истина,това е защото българина е слаб по характер и така ще отпадне нуждата от съревнование!!!Няма да има безсънни нощи след " Къв мъж си ти бе,глей Пешу къф Мерцедес купи.... А и два апартамента има,идиния у центъра!"
49
11
 
9
 
! Отговори
бай Тоше преди 4 години
Вкуси ли са бананите дрогарке и дрогаре, вкусне ле са. Пълни ли са магазините със западни стоки, пълни ли са?