КЗП става спецагенция, ще се бори с двойния стандарт

Промените влизат в сила от началото на 2020 година
30 авг 2019 08:49, Габриела Джекова
7
КЗП става спецагенция, ще се бори с двойния стандарт
Снимка: pixaBay

От началото на 2020 г. Комисията за защита на потребителите ще се превърне в спецагенция. Инспекторите на регулатора ще имат повече правомощия да разследват потенциални нарушения и да се борят с нелоялни търговски практики като двойния стандарт при продуктите, подвеждащи реклами или опасни стоки.

Промените са заложени в изменения на Закона за защита на потребителите, публикувани за обществено обсъждане.

Комисията ще може да закупува стоки, за които се смята, че се продават с различно съдържание под една и съща марка у нас и в други държави от Европейския съюз. Вече комисията ще може да изследва стоките в лаборатории, ако има съмнение, че указаното съдържание на етикетите се различава от реалните съставки в продукти като шоколад, напитки или други.

Ще бъдат въведени изискванията на два европейски регламента. Регулаторът ще отговаря в случай на трансгранични нарушения като заблуждаващи реклами или нелоялни търговски практики в Европейския съюз.

Пример е таргетиране на български потребители със заблуждаващи реклами или нелоялни търговски практики от чужбина. Родните потребители ще се обръщат към регулатора ни, който ще търси съдействие от органа, откъдето търговецът рекламира.

Още по темата

„Тези случаи са по-рядко срещани. По-чести случаи са широкомащабните нарушения които засягат най-малко две трети от държавите - членки на ЕС. Тук става дума за нарушения на социални мрежи, като Facebook, или превозвачи като Ryanair. Регулаторите от страните от ЕС ще имат едни и същи по-големи правомощия, за да разследват нарушенията на големи търговци на своя територия, и ще предприемат съвместни действия“, обясни пред Монитор Емил Алексиев, началник-отдел „Политика за потребителите“ в икономическото министерство.

Органите ще имат право на достъп до повече информация, която ще могат да изземват под всякакъв вид, като това включва данни от банковата карта и движенията по нея, разкриване на търговска и професионална тайна. При проверките служителите на комисията ще могат да влизат във всички помещения на търговците (парцели или превозни средства, свързани с търговска или стопанска дейност, занаят или професия), или да поискат от други публични органи да го направят, за да бъдат проучени, конфискувани, взети или набавени копия от информация данни или документи. При инспекция ще може и да се конфискуват данни или документи за необходимия срок за проверката, както и да се изискват обяснения от търговците или от служителите им.

Органите ще могат да издават заповеди за установени нарушения и да информират засегнатите потребители, а освен това вече ще могат да премахват, блокират или ограничават достъпа до онлайн съдържание, като предупреждават гражданите за нарушението.

Нова електронна система ще обслужва компетентните органи на държавите - членки на ЕС, ЕК и единните служби, като чрез нея една страна ще предупреждава друга за нарушения, които биха могли да повлияят на втората.

От своя страна гражданите и търговците ще могат да се обединяват в сдружения, които да информират КЗП за открити нарушения.

Реклами, които нарушават европейското и националното законодателство, ще може да бъдат сваляни от интернет. Става дума за заблуждаващи реклами и нелоялни търговски практики. Комисията за защита на потребителите ще може да премахва съдържание или да ограничи достъпа онлайн до съдържанието.

Доставчиците на хостинг услуги също ще трябва да се съобразяват с разпореждането да премахват, блокират или ограничат достъпа до онлайн съдържание, регистраторите на домейни да заличават пълното име на домейни и след като бъде преустановено нарушението, да разрешават отново да бъде регистриран домейнът.

В комисията ще бъдат назначени още 10 експерти, което ще струва на държавата над 720 000 лева за следващите две години. В сумата освен заплати и осигуровки са включени и разходи за командировки, офис оборудване и др.

Съдействие на КЗП ще трябва да оказват Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за защита на конкуренцията и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Освен това тук влизат изпълнителните агенции по лекарствата, железопътната, автомобилната и морската агенция, както и Съветът за електронни медии, националната банка и туристическото министерство.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
инж Цв. Владова преди 10 месеца
КЗП САМО СЪЗДАВА ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА, А В СЪЩНОСТ Я ПОКРОВИТЕЛСТВА , ЗАЩОТО ВСИЧКИ ОРГАНИ АДМИНИСТРАТИВНИ И ДЪРЖАВНИ СА В УСЛУГА НА МОНОПОЛИСТИТЕ ДА МАЧКАТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СИ. НЯМА СПАСЕНИЕ!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само не разбрах на какво основание, тия шушляци ще имат достъп до данни от банкови карти и движение по тях..
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То докато се наканят и света ще свърши.
4
0
 
3
 
! Отговори
az преди 10 месеца
720 000 за 10 човека за 2 години са под 3к лв на човек.
Тоест тия ще взимат прекалено ниска заплата за да си вършат работата.
Тъй като сумата няма да е разпределена ще стане още по зле.
3
0
 
7
 
! Отговори
недоволен преди 10 месеца
Досега няколко пъти се опитвах да подам сигнали в софийския клон на КЗК и нито веднъж не успях. Не им работеха телефоните, връзката през сайта не ставаше, не отговарят на имелите... Изобщо както цялата администрация. Ако ще и към НАСА да ги прикачат пак за нищо не стават.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пък аз досега си мислих, че на тях точно тези неща са им работата.
1
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 10 месеца
Ще се борят те. А срещу пари под масата, които ще им бутат как ще се преборят, дали ще устоят на изкушението