Деца-бежанци могат да останат у нас, докато навършат 18

Документът за платена държавна такса - вече по е-път
35
Деца-бежанци могат да останат у нас, докато навършат 18
Снимка: архив, БулФото

На непридружени деца чужденци да се предоставя статут на продължително пребиваване в България до навършването на 18-годишна възраст.

Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България, одобрени от МС. Измененията произтичат от промените в Закона за чужденците и в Закона за закрила на детето.

Урежда се редът за събиране на семейства и се въвеждат необходимите документи за категорията чужденци с предоставена международна закрила, убежище и временна закрила.

Въвежда се и процедура по предоставяне на право на продължително пребиваване у нас на чужденци, получили статут на лица без гражданство, които не отговарят на условията за предоставяне на постоянно или дългосрочно пребиваване.

Прецизирани са и разпоредби, касаещи предоставянето на право на пребиваване на чужденци от български произход, за които отпада съгласуването с Дирекция "Консулски отношения"  - МВнР, на чужденци - научни работници, както и на студенти, приети в редовна форма на обучение във висши училища у нас.

В тази връзка е предложено и въвеждането на двуезични образци на заявления, които чужденците подават за предоставяне на право на пребиваване.

С цел намаляване на административната тежест спрямо чужденците, кандидатстващи за пребиваване на територията на България, се въвежда възможността да не се изисква документ за платена държавна такса, когато информацията за това плащане може да се получи по електронен път.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
?? преди 11 месеца
Като нямат документи по какво се разбира,че са непълнолетни.На чесна дума ли работи държавата?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А такаа, хем няат право да остант, хем им уреждал старута?!? Големи закони ни натросат линерастите от брюксел. Аман!!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
18 годишни с бради и внуци, знаем ги тези.
22
0
 
6
 
! Отговори
Mockingbird преди 11 месеца
"филантропът" сорос е дал пари да бъдат одобрени тези промени в "правилника", дал е на политиците, но е забравил да остави пари поне за изхранването на семействата, които ще пристигнат в ес.
и сега трябва да запитам: ако по закона за закрила на детето могат да бъдат отнемани деца от родителите, защо немърливите родители, които са си изпуснали децата чак в европа трябва да дойдат и да продължат да си ги гледат, но на вража за тях територия? въпрос е, разбира се, другари болшевишки "филантропи".
21
1
 
18
 
! Отговори
факт преди 11 месеца
НЕ СА бежанци а мигранти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
4
 
12
 
! Отговори
Коце кмета преди 11 месеца
Нали пак си избрахте Тиквата, и след изборите той ви го сложи. Сега ще ви го сложат и вносните диваци.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЖИВЯЛ СЪМ С АФГАНИСТАНЦИ В ЧУЖБИНА КАТО СТУДЕНТ В ОБЩЕЖИТИЕ. ТЕ САМИТЕ СА ТОЛКОВА ТЪПИ ЧЕ НЕ ЗНАЯТ НА КОЛОКО ГОДИНИ СА ЗАЩОТО СА РАЖДАНИ В АФГАНИСТАН ПО ЕДИН КАЛЕНДАР А В ЕВРОПА Е ДРУГ КАЛЕНДАР И ПРАВЯТ ИЗЧИСЛЕНИЯ КАТО НЮТОН ДОКАТО НАЛУЧКАТ ГОДНИТЕ СИ.
18
0
 
26
 
! Отговори
Мен преди 11 месеца
Предлагам: авторите на това безумие, да си ги вземат на отглеждане у тях в къщи. Кви бежанци бе, тия афганците, се плодят като зайци и умишлено ги пращат тъдява. Я обратно в гетото, да не кажа точната дума...
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Но те започват да заплашват с ножове и да изнасилват още преди да станат на 18! Като онези два из.р.ода от Афганистан. Не искаме да остават нито минута тук, пак ли трябва да се завърнат скинарските движения?
16
1
 
26
 
! Отговори
Редът за събиране преди 11 месеца
на семейства - щом заловят непридружен непълнолетен, веднага да го пращат при семейството му, като разходите да бъдат поети от някое НПО с изричното условие, че близките на "детето" ще възстановят парите.
Ако това се приеме като закон, да видиш как ще секнат върволиците "деца" без придружители.
15
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ

Не бъди толкова сигурен.
Онези пристигат под егидата на разни НПО-та, разполагат с пари и с най-модерни телефони, а идват от райони, в които няма електричество.
Това трябва да ти говори нещо.
При подобни грижи и финансова подкрепа нашите 15-16-годишни не в чужбина, ами и в Космоса ще идат и ще се справят успешно с предварително поставените им задачи.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То пък на кой ли му се остава в нашта родина, гледат документи да прилапат че да могат да стигнат до западна европа
13
0
 
41
 
! Отговори
шоп преди 11 месеца
В Швеция им викат мустакатите деца, защото 30 годишни мъже се пишат за 17 годишни. По зъбния статус веднага се определя възрастта на човек, но никой не иска да го прави, защото сме супер толерантни и вяраме на всичко казано от шебеците.
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Номерът е следния. Фамилиите избират някой млад и здрав от семейството, за да издържи на трудностите по пътя, събират му пари, за да плаща на каналджиите и когато този младеж успее да се добере до държава от ЕС, ако му се даде статут, може да извика цялото си семейство. Обикновено такива се представят за непълнолетни, за да не подлежат на екстрадиция.
11
0
 
4
 
! Отговори
Трайо преди 11 месеца
Не се излагайте, няма тире между деца и бежанци! Консултирайте се с граматиката, като не знаете.
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Детето защо е тръгнало само да бяга докато ордата му от роднини чакат в пещерната си държава?
9
6
 
13
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 11 месеца
"Непридружени деца чужденци" . Значи така 15-16 годишни афганистански, иракски и пакистански момчета прекосяват хиляди километри сами а нашите 15-16 годишни мама и тати още им бършат нослетата и не могат да ги накарат да си изперат чорапите или да идат до близкият магазин. Леле при една война ясно е кой ще е със свалени гащи.
8
0
 
27
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 11 месеца
Тъкмо да поизнасилват, докат не ги лови закона, а само един чичко в Детска педагогическа стая им вика, че не е хубаво.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Урежда се редът за събиране на семейства..." Именно, именно! "Непълнолетното" пожелава родителите, братята и сестрите му да дойдат при него и държавата няма право да откаже. Това е клаузата "Събиране на семейства", действа в ЕС, пробутаха ни я и на нас!
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Излиза, че на "бежанците" дори няма да им се налага вече да платят и държавна такса за да се хрантутят на гърба на данъкоплатците.