Почина актрисата Стоянка Мутафова! Поклон!

Голямата актриса е починала рано тази сутрин
Обновена: 6 дек 2019 10:52 | 6 дек 2019 09:04, Петя Славова
243
Почина актрисата Стоянка Мутафова! Поклон!
Снимка: Булфото, архив

Голямата актриса Стоянка Мутафова почина рано тази сутрин. Тъжната вест съобщи нейният личен мениджър Евгени Боянов в профила си.

"Тази сутрин в 6.15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!"

Голямата българска актриса имаше напоследък здравословни проблеми и се намираше в реанимацията на Военномедицинска академия.

Още по темата

До последно, на 97 години тя играеше на сцената на Сатиричния театър, като я е сред основателите му.

Стоянка Мутафова бе оперирана през октомври от възпалена жлъчка, но получи усложениня и лекарите дълго се бориха за живота й.

Актрисата постъпи в реанимацията на ВМА, където до последно бе и Стефан Данаилов, когото загубихме на 27 ноември.

На 2 февруари Стоянка Мутафова щеше да навърши 98 години. Родена в София, в семейство на драматург от Народния театър, нейният път е предначертан  да бъде на сцената. И въпреки, че първо завършва филология в Софийския университет, следващото й обучение вече е в Държавната театрална школа към Народния театър "Иван Вазов", след което и следва в театралния отдел в Прага.

Стоянка Мутафова участва в повече от 90 театрални постановки. Многобройни са и изявите и в телевизионни продукции и киното. Основен  неин партньор на сцената е Георги Калоянчев, но играе още с Георги Парцалев и Апостол Карамитев.

Остава в историята на българското кино с ролите си в "Точка първа", Любимец 13", "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Топло"... В детските спомени няма да забравим и с ролята й на баба Цоцолана в "Патиланско царство".

Мутафова има три брака - с чешкия режисьор Роберт Роснер, с журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря й Мария (Муки) и с артиста Нейчо Попов. За него именно тя споделя, че е любовта на живота й.

За професионалните й постижения легендата на българския театър има множество отличия, сред които орден "Стара планина", наградите "Аскеер", "Златен век", "Златен Кукерикон", почетна награда "Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство", голяма награда за изключителни постижения в световното театрално изкуство "Парад на изкуствата" и много други.

Поклон пред светлата ѝ памет!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До +++ Като сега ,или свиреп демократ и адвокат на пи .ди .растията ,или потъваш в забвение и си далид .
124
12
 
8
 
! Отговори
+++ преди 4 години
До До 137Да бе на вас все комунизма ви е виновен,ама сигурно сте били комунисти на времето или сте деца на комунисти................Само такива можеха да бъдат хората тогава - няма не искам - или комунист, или ..... потъваш в забвение и си никой. Стига с тази мантра, защото вече не върви
123
1
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
бих искал да бъда тъжен..По-скоро ,като знам фалша,очаквам "натъжените" да искат от мен и аз да тъгувам....Е,колкото и да се опитвам,като си помисля само за ВЕЛИКАТА Стояна,в паметта ми изникват стотици СВЕТЛИ ,жизнерадостни моменти,която тая жена ми е дала от сцената../и не само на мен/....Та:-Бог да даде Светлина на духът й,както тя раздаваше ..свежа красота на хората!Амин!
122
4
 
24
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Абе, бедни духом, народе български! Толкова ли не разбрахте, че таланта е неподвластен ни на време, ни на строй!? Него, таланта... Или го имаш, или го нямаш! Тук няма, ама нищо общо комунизма, или каквото и ще да е друго! Който си е роден да изпъкне сред другите, той ще изпъкне! За това са и таланти! То, ако всеки беше талант... ехеее...
121
7
 
16
 
! Отговори
До 137 преди 4 години
Да бе на вас все комунизма ви е виновен,ама сигурно сте били комунисти на времето или сте деца на комунисти. Сега плюете, щото така е по-удобно. Утре ако се завърти палачинката ще извадите членската книжка от БКП.
120
4
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До МеценатИ твоят ред ще дойде, но следа няма да оставиш, земна тор злобна!
119
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 134Комунизмът създаде характерите у другарите като подлост, лицемерие, тесногръдие, нагаждачество, еснафлък, злоба а ролите се изиграваха от хора като Стоянка уж за пред тях, но насочени точно към тях! Липсата на интелектуално развитие при повечето от другарите затвърди позицията на Стоянка като техен другар но само отвън!
118
3
 
27
 
! Отговори
сара преди 4 години
Светла да е паметта и! Поклон и последно сбогом с усмивка и любов!
117
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, голямо брависимо на Стояна!
116
11
 
20
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Ами да комунизма ги създаде. Къде са сега актьорите от такава величина - няма. Нали сега имат свобода на развитие? Защо за нищо не стават ? Повечето само се лигавят. Доста лежат на лаврите на мама и тати.
115
2
 
27
 
! Отговори
. преди 4 години
Бог да я прости. Остава в сърцата и спомените ни.Сбогом и благодарим за усмивките.
114
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МеценатТова изкукало и в идиотено зомби най- после ни първа от досадното си присъствие. Сега е ред на кикимората Лили Иванова. ............Браво приятелю. Прекрасен си, даааа - човек без капка морални устои и определено липса на първите 7 годинки. Това е прекалено.
113
4
 
22
 
! Отговори
Ще я помним с добро преди 4 години
Беше не само голям талант, но и човек с голяма душа.Бог да я прости.
112
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоянка има специално място в небесното царство - жената не живя животът си напразно.И след Роро, Стефан Данаилов, Стоянка куп други хора, имам чувството, че смъртта във ВМА се дирижира по специален начин. От близки, познати, непознати един не съм чула да е влязъл болен и да е излязъл за по-дълго време от там в добро състояние. Просто не ходете в тази измислена ВМА ако се наложи, някога може и да е била елитна болница, НО не и сега.
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МеценатЖеномразецо, разпознахме те.
110
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специално Стоянка я е създал царизмазащото през него са минали първите 22 години от нейния живот,тогава се е изградила като характер,личност и ценности.Комунизмът може само да благодари че такива като нея все пак са останали тук.БОГ ДА Я ПРОСТИ!Дай Боже всекиму толкова години и разсъдък на 97г.
109
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До MY *** YANKOУмнико,Това, което не можеш да понасяш, се нарича специфичен актьор. Той винаги играе ролята на един и същи тип човек, поставен от съдбата в различни социални позиции.Онези, на които се възхищаваш пък могат да се превъплъщават в различни типове хора.Това просто са различни видове талант.
108
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба Стояна беше майсторка в ролите където трябваше силно да се подчертае българския тесногръд битовизъм и еснафлък! Бог да я прости!
107
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как толкова черен и мръсен "комунизъм " създаде толкова много и такива таланти като Мутафова и Данаилов !?------Комунизмът ли ги е създал?
106
3
 
18
 
! Отговори
Съжалявам искрено преди 4 години
В Е Л И К А !!!