"Осинови си кошер": Кампания в помощ на пчеларите

По цял свят се наблюдава масово измиране на пчелите
Обновена: 4 мар 2020 10:34 | 4 мар 2020 10:30, Ния Христова
14

Учени наскоро обявиха, че в държави като САЩ, Англия, Израел, Германия, както и други региони по света се наблюдава масово измиране на пчелите. Това е един от най-големите проблеми поставен пред нормалното функциониране на екологичните системи. Българска технологична компания предлага решение на проблема, като дава възможност всеки да си осинови кошер и да помогне на пчеларите в страната.

"Кампанията "Осинови кошер" стартира заради две причини - пчелите са едни от най-важните създания на планетата и пчеларите са много важни, за да съществуват пчелите. В България пчеларите се отказват, една трета от тях е планирано да спрат да се занимават с това в следващите 10 години", коментира Владимир Василев, един от създателите на кампанията, в ефира на Bulgaria ON AIR.

Всеки от нас може да си осинови кошер, единственото, което трябва да направим е да си изберем пакет за подкрепа от сайта.

"Това е един символичен акт, в който всеки може да подкрепи пчелар. Всеки човек, който си осинови кошер, ще получава определено количество мед чрез пчеларя, който е избрал. Това дава възможност на пчеларя да планира", добави още Василев.

Всеки един мед минава през определени лабораторни тестове, с които може да се оправдае качеството му.

"Устройство се монтира в кошерите, то засича влажност, температура и жуженето на пчелите и дава индикация, ако има проблем в кошера. Всеки пчелар има профил, с който може да следи", обясни Василев.

Според него успехът на кампанията е по-голям от очакваното. До този момент има 200 осиновени кошера.

"Хората припознават каузата на пчелите. В момента пчеларите, с които работим, са в цяла България. Нашата цел е те да бъдат подкрепени, за да се грижат за повече пчели и по-добре. Пчеларите в кампанията трябва да бъдат регистрирани по всички правила на Министерството на земеделието", разказа той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 4 години
здравейте. Ние отглеждахме 180бр. кошери, заради пръскания бяха отровени. Поради тази причина сега се местим в планински напълно чист регион без никакво земеделие има само 7възрастни хора които все още живеят там. Ще отглеждаме кошерите си без да слагаме ние восъчни пити, идеята ни е сами пчелите да си правят восъка и меда без намесата на човешка ръка. Млади хора сме и искаме истински продукти, както за нас и децата ни ,така и да продаваме качествени пчелни продукти. Тел. ми е 0897617198
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз искам мед от Родопите , и да ми го продадът с Питата ,ще си я платя . ако някой продава моля,да си напише телефона - идвам на място ,без куриери .инак всички лъжат мажат,топят стар мед,добавят сиропи и тн "био" екстриа меда от рапица ,този белия не е мед
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тази кампания, как повлия на основната причина поради която измират пчелите. Или идеята е от момента в който го осиновиш, до момента в който ти умре, посредника да прибере едни пари.Високотехнологична измама.
10
1
 
12
 
! Отговори
. преди 4 години
Пускайте още 5G, пускайте. Ще дойде ден, в който ще си ядете 5G устройствата! А това ,което пише в статията за слагане на електронно устройство, съссигурност с безжична комуникация в кошер е равносилни на убийство на обитателите му! Светът полудява!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая компания май иска да гуши кинти от балъците ! Всеки който иска да прави нещо преди това се подготвя и поема рисковете да загуби или ще спепели. Какви са тия подкрепи тоя , подкрепи оня, субсидии за ония ?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кампанията по-скоро трябва да се нарече "осинови Владимир Василев".
7
0
 
6
 
! Отговори
овчаров преди 4 години
осиновява се син - кошер сигурно се окошерява
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пчелите нито измират, нито са толкова важни и незаменими - псевдонаука, какви са тези много псевдоучени!? Поредната псевдокауза, която се организира от НПО лапачи - който е достатъчно кух да праща пари на тези социопати, въпрос на личен избор.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Три големи фирми у нас изкупуват меда от пчеларите Нарочно държат винаги ниски ценитеНе продавайте на българските прекупвачи. Меда се продава много успешно чрез социални мрежи и мрежи от познати и колеги. Ако това не ви е достатъчно - свържете се директно с чужда фирма или чужда търговска верига.
4
1
 
9
 
! Отговори
men преди 4 години
разходите на посредниците са само 90%. причината за измирането на пчелите са отровите от пшеницата и другите индустриални култури.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма истински мед, който да не се продаде. За хубавия мед се чака на опашка.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Три големи фирми у нас изкупуват меда от пчеларите Нарочно държат винаги ниски цените , после изнасят в чужбина на високи цени и съсипват пчеларството у нас И тримата собствени на фирмите са бивши служители на Държавна сигурност отпреди 89 година
1
1
 
8
 
! Отговори
хепънинг преди 4 години
The Happening - филмът. Казва всичко при проблем със пчелите.