БАН работи по създаването на ваксина срещу COVID-19

Възможно е ваксината срещу туберколоза да е лекът
1 апр 2020 11:28, Анисия Иванова
76

3753 гледания   |  Още видео
Експерти от БАН работят по създаването на ваксина срещу COVID-19. Департаментът по вирусология ще изследва 22 антивирусни тела. Доцент д-р Милка Петрова обяви пред Bulgaria ON AIR, че от института очакват финансиране, но работата вече е започнала.

"Надеждата идва от това, че пробите са аналози на досега използваните. Те вече дадоха положителен резултат срещу подобни вируси. Надяваме се да открием вещество терапевтик", допълни тя.

От друга страна, възможно е ваксината срещу туберкулоза да е лекът за коронавируса. Изследвания за тази възможност правят световни лаборатории през последните дни.

Учени от различни държави вече са открили разлика в смъртността от COVID-19 в страните, в които е задължителна ваксината БЦЖ за населението и там, където не е била.

Според тях страните, където масовата имунизация с БЦЖ не е била въведена, в това число Италия, Нидерландия и САЩ, са много по-силно засегнати от COVID-19. Те твърдят, че ваксинацията с БЦЖ снижава нивото на заразяване с вируса.

Академик Ангел Гълъбов от БАН заяви в "България сутрин", че това е възможно, защото в основата си ваксината има имуностимулиращо действие и се използва като средство срещу злокачествени заболявания.

"Знаете, че тази ваксина се произвежда у нас и се прилага масово. Но са нужни просторни изследвания", посочи той.

Той обаче призна, че в България няма трето ниво на безопасност. "Поради това не можем да вкараме в лабораториите коронавируса, който причинява сегашната епидемия. Работим с друг човешки щам на COVID-19", обясни той.

Предстоят опити от екип по микробиология.

3741 гледания   |  Още видео


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БАН какво са измислили до сега?
66
3
 
2
 
! Отговори
Разбити Лаборатории преди 2 месеца
И защо няма лаборатория с 3-то ниво на сигурност? Най-добрите от младите микробиолози са по световноизвестните лаборатории - това е добре - но тук школата се унищожи от едни лумпенизирани гладници - ПОЛИТИЦИ!!!!!!!!!!!!!!! ЩЕ ГОРИТЕ В АДА!!!!!!!!!!!!!!!!!
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен бивш ученик преди 2 месеца
Ау аз пък се скрих под чина когато ни правиха инжекции-майтапяса ве.Баба Ванга каза-ще дойде голям мор по земята но няма страшно българин ще открие лека.
Факт
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До62 за сградата БАН

Държим на учените си, но не и на псевдоУчените. Тези последните у нас са шайка, избуяла през последните 75 години. Трудно пробива около тях онзи, който наистина има качествата на учен. Или напуска и отива в чужбина, или се пренасочва да работи в друга област тук, в България.
Който остане при мамините връзкарски детенца и дядовите професорски внученца, ще им бъде технически помощник или в най-добрия случай асистент. Той ще работи, те ще се подписват като автори.
63
1
 
8
 
! Отговори
До Бай Х преди 2 месеца
През 1990 г. отчетоха, че в БАН "работят" (получават издръжка) 12 000 човека. Тогава щяха да ги закрият. Оцеляха не защото има файда от тях, а защото БАН е все пак най-старата българска институция, възникнала след периода на Средновековието. Но с условие да свият раздутия щат.
Оттогава намаляват числеността си като съкращават щатните бройки на пенсиониращите се, макар че и това не правят винаги. Сега са малко под 7 000 човека. Твърдят, че имат постижения, но останалите хора не можели да разберат
62
1
 
4
 
! Отговори
УчЕн от БАН преди 2 месеца
До бай х

За да влезеш в Института по ядрена енергетика на БАН, те карат да откриеш топлата вода. След това те прекарват през електронна решетка да видят дали се разпадаш правилно на вълна и частица, и ако докажеш, че си елементарна частица, те приемат.
61
3
 
8
 
! Отговори
Избирател преди 2 месеца
Тази новина сигурно е първоаприлска :)
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До бай х

Говори се, че в периода на цялото съществуване на БАН нейни кадри са осъществили 7 или 8 сериозни открития, но не знам защо причисляват към тях и чушкопека. Може би заради солидното му практическо приложение.
Иначе, ако им четеш отчетите или им слушаш приказките, изпъстрени с терминология, непозната за неспециалистите, може да си помислиш, че сме на първо място в света по брой на научни открития на глава от населението.
59
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има научни открития направени в БАН ,но вие не ги знаете. Електрония часовник и леенето на алуминия под налягане например,които и в момента се ползват.(аломиниевите джанти за автомобили).
58
1
 
7
 
! Отговори
До Честно преди 2 месеца
Имаш ли представа за колко сгради става въпрос в комплекса на БАН, който е с площ на малко градче? А къщите, апартаментите и парцелите, дарявани в миналото от богати хора в името на науката?
Ако народът знаеше с какво богатство разполага БАН и как го използва, досега с тояги да ги е изгонил. Или ако знаеше какво голямо НИЩО "произвеждат" главите на
БАН-ските гении, на които ежегодно се дават 80-90 милиона за издръжка и поне още толкова от Фонд Научни изследвания плюс още милиони по други проекти
57
2
 
8
 
! Отговори
бай х преди 2 месеца
аз незнам до сега нещо да са открили в бан
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До34.Вероятно да. Понеже не се е сетил да сравни картата на заболяването с картата на задължителното имунизаране в света и да провери,защо в бившата ГДР и във ФРГ има разлика при заболеваемостта при covid19. Така мисля,но може и да греша.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видно бе,че епидемията от covid19 се разви почти заедно с грипната епидемия,от което може да се предположи,че точно отслабения имунитет след грипна инфекция(независимо дали грипа е прекаран леко или в по тежка форма)позволява на covid19 да се"стаи" в организма на всеки,но при не имунизираните и по изтощени организми,той бързо развива пневмония а в по силните(си трае и ръси заразата си към всички) докато отслаби преносителя си и го"повали"от пневмония или до като бъде"убит"в приносител в си.
54
1
 
1
 
! Отговори
Светозар преди 2 месеца
Не ти се разбира какво казваш.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
пичовете сакат кинти да трошат по тях. нищо ново.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не могат да го вкарат вируса в лаборатория значи не могат да го хванат на место извън лабораторията как натурален вид в природата кат организъм при естествено развитие в среда не/органична както казваха,че бил дошъл от неорганичното в органичното как развитие-с единия крак бил в неорганичната химия направил крачка стъпил в органичната химия,а оттам насам в развитие се движел от щам в щам как щампован при поява,а тоз как нелегал се прехвърля,нещампован по документи,но явил се сроден,а все мрежата
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Принципно туберколозата може да бъде във всеки един човешки организъм,като"безобидна"бактерия но само до като организмът е силен и има естествен имунитет.Щом обаче отслабне поради
инфекцията бързо се развива и организмът заболява.Вероятно това е причината за по дългата верулентност и на covid19.При различните човешки организми съпротивата е различна срещу вирусите и срокът на заболяването от пневмония е различен. По младите и силни организми го убиват преди поразяване на бел.дробове но не всички
50
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БАН работел по създаването на ваксина?!?
Абе хората вече я създадоха, тества се в Китай, в Русия и на други места, а тези ще откриват колелото тепърва и топлата вода
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега ако политиците са нормални трябва да направят ниво 4 на мб лаб да им купят "скафандрите" и всичко което им трябва и да им осигурят поне 50-60 млн евро на първи транш.Каквото и да открият и разработят тези хора ще бъде далеч по-скъпо и ефективно отколкото просто да съкращават хора и да затварят фирми. Всички казват какво толкова 40-50 хил безработни.. Ама това нещо ще има лавинообразен ефект върху цялата държава.Тези хора имат семейства,няма да си купуват нищо и тн и тн..
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
36, ти сериозно ли?
Наистина ли доцент в БАН получава 3 000 лв месечна заплата?
Имам представа относно кадрите и работата на няколко института на БАН, защото известно време работех в единия от тях веднага след завършването на университета, а понастоящем сътруднича с някои хора от БАН, но не съм ги разпитвал за сегашните им заплати.
С чиста съвест мога да ти кажа, че с малки изключения, на останалите и 300 лв са им много за мързелуването и заради факта, че малко се интересуват от постигнатото.

Спонсорирани публикации