Вселенската патриаршия удължи ограничителните мерки

Ограничи достъпа на богомолци и поклонници за неопределено време
1 апр 2020 12:03, Петя Славова
12
 Вселенската патриаршия удължи ограничителните мерки
Снимка: БГНЕС

Поради разпространението на коронавируса Вселенска патриаршия удължи ограничителните мерки в православния религиозен живот както във Фенер, така и във всички техни епархии на четирите континента: Европа, Азия, Австралия и Америка, съобщава БГНЕС.

Първоначалните мерки бяха обявени на 18 март и важеха до 31 март. Тогава бяха затворени всички храмове и манастири в тяхна юрисдикция, като богослуженията не бяха спрени, но се ограничи достъпът на богомолци и поклонници в храмовете и манастирите.

От съобщението на патриаршията става ясно, че ограниченията са за неопределен период от време. “С комюникето си от 18 март Вселенската патриаршия обяви своето решение за спиране на всички църковни обреди и прояви в рамките на юрисдикцията си до края на месеца, и заяви и намерението си да се върне към въпроса, ако се сметне за нужно от текущото развитие на нещата.

Вече, понеже случаите на COVID-19 драматично се умножават по целия свят с много жертви и по тази причина продължава налагането – и с право – на строги ограничителни мерки в почти всички страни, гореспоменатото забранително решение ще продължи да бъде в сила до второ нареждане за свещения център – Фенер и за епархиите на Вселенския престол по цялото земно кълбо, съответно според хода на пандемията.

Константинополската църква се моли и желае скоро да се намери подходящото ефективно лекарство за борба с болестта, за да се преодолее тази голяма криза и да се посрещнат последиците ѝ върху обществото и икономиката“, се казва в съобщението на Вселенска патриаршия.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До цецо пинъса

Такива като теб измират по много долен и ужасен начин..... Подбирай си думите и бъди внимателен.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8

БПЦ ясно е казала : Който е болен, който се много страхува от този вирус и се притеснява за живота ( по- точно животеца) си да НЕ ходи в църквите, а да се моли у дома. Както и да НЕ излиза въобще у дома. БПЦ разумно е наредила и това: църквите няма да бъдат затваряни и Богослуженията няма да бъдат прекъснати и спирани ЗАРАДИ ХОРСКОТО ЛУКАВСТВО, ИЗПОЛЗВАЩО истерията покрай уханския вирус за борба и война ПРОТИВ Църквата
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5

Нищо не ти и пречи да се молиш на Бога и на Пресвета Богородица и на Светиите и в православните храмове и църкви. Но явно толкова ти е и вярата - оскъдна и слаба....
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нека бъдем разумни извън сградата на храма .но не богохулствайте сега в тази чума.бъдете разумни и смирени.сега не е време да наричате кой от каква партия е.защото си отиваме сами.с един кат дрехи на гърба .без нужда от имоти и пари.смирете се.не богохулствайте.само една вяра ни крепи сега.
7
10
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 месец
Дъ.рти, ма.з.ни, лакоми за пари "свещенослужители" - затворете църквите за да не се заразяват вярващите. Ако измрат вярващите нали ще ви се наложи да работите за да се издържате - бре. Не го ли осъзнавате? За да приберете и сетните стотинки на хората сте готови да ги разболеете. Оня мазник - пловдивския митрополит -със Ролексите, БМВтата, нощните заведения със мацките да дари малко пари на някоя болница та да му олекнат греховете.
6
7
 
6
 
! Отговори
гост преди 1 месец
А наште продължават да облизват лъжичката ...
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз вярвам в закрилата на Божията Майка .Моля и се в къщи и покрай самата църква,това ми дава успокоение, вярата в нашият Християнски Спасител макар и извън сградата на църквата е моята сила.Бъдете здрави.
4
7
 
7
 
! Отговори
Голям Въпрос преди 1 месец
Нашият патриарх може да е автокефален (самоглавен, със собствена глава на раменете), но големият въпрос е какво има в тази глава и има ли въобще нещо...
3
3
 
6
 
! Отговори
пояснение преди 1 месец
можем да се молим и в домовете си, Господ е на всякъде! нека се пазим!
2
2
 
6
 
! Отговори
ivailo преди 1 месец
От тоя предател Вартоломей, какво друго може да се очаква ...
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Саамо нашето ченге патриарх се прави на ссветнат набожник и не налага санкции.