Коректно ли се възстановяват надвзетите суми за парно и ток?

Омбудсманът с позиция по въпроса
3 апр 2020 18:00,
4
Коректно ли се възстановяват надвзетите суми за парно и ток?
Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов във връзка с обсъждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен на 31 март 2020 г., съобщиха от пресцентъра на институцията.

Още по темата

„Намирам, че предвидените  в законопроекта процедури за възстановяване на разликата в сумите на следващите по  веригата лица, не отчитат в  достатъчна степен интересите на гражданите. Докато за газоснабдителните и енергийните предприятия са определени кратки и ясни срокове за възстановяване на разликите, уредбата на възстановяването на разлики на крайния потребител в законопроекта поставя основателни въпроси за правилното и коректно прихващане“, пише омбудсманът.

В становището си доц. Ковачева обръща внимание, че за клиентите на топлинна енергия разликата в сумите ще се отрази едва в изравнителните сметки, които се изготвят и предоставят до 15 юли т.г.

Според нея този срок е твърде дълъг и несигурен в условията на извънредното положение в страната, което не се знае докога ще продължи.

„По този начин е възможно изравнителните сметки да не бъдат готови в нормативноустановения срок. А това означава, че ще се отложи за неизвестен период от време и възстановяването на надвзетите суми от потребителите“, категорична е доц. Диана Ковачева.

Тя подчертава, че е нужно обмисляне на възможности за възстановяване на сумите на клиентите на топлинна енергия преди края на отоплителния период.

Омбудсманът настоява гражданите да бъдат информирани по достъпен, ясен и разбираем начин за:

- Решенията на КЕВР, включително като им се даде възможност да участват при тяхното обсъждане;

- Изпълнението на задължението на „Булгаргаз“ ЕАД за възстановяване разликата в сумите на крайните снабдители на природен газ и на топлофикационните дружества;

- Извършените преизчисления на задълженията им за съответните месеци от доставчика на обществената услуга.

Доц. Диана Ковачева изисква процедурите да бъдат максимално прозрачни, а информацията при възстановяване на надвзетите суми - ясна и разбираема. Идеята е да не се допусне съмнение за злоупотреба от страна дружествата с монополно положение на пазара.

Общественият защитник поставя и конкретни въпроси по законопроекта, свързани с липса за възстановяване на разликите в сумите за клиентите на електрическа енергия, както и за лихвите, които ще се натрупат върху подлежащите на възстановяване суми.

   „В заключение, бих искала да апелирам към обмисляне на изложените аргументи при обсъждане на законопроекта, като се набележат ясни, разбираеми и прозрачни процедури и кратки срокове за възстановяване на надвзетите суми на гражданите от природен газ, топлинна и електрическа енергия, с цел създаване на гаранции за защитата им като крайни клиенти“, категорична е Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кат построим АЕЦ Белене ще имаме най-скъпия ток в света. Нема а са плашите...
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vsichki ograbeni ot bulgargaz bulgari da si slojat belejkite za gaz smetkte ot 5.8.2019 dosega v fesbuka i da si smetnat sami kolko leva imat da im vzemat ot bulgargaz ot onezi 40 procenta poeftiniavane na gaza, nap ot nadvzetoto dedese, za drugite stoki i uslugi, koito sa kupuvali prez tosi period po-skapo...tochni smetki dobri priateli...ili sopa?!Pak taka za benzina i za toka. :-))) a stom bg samoleti f16 niama da sa v bg po dogovor, da varnat vednaga obratno levovete ot usa pravitelstvoto