Едва ли до края на годината ще има ел. здравеопазване, смята доц. Киров

Бяха правени различни опити, но без успех, посочи той
Обновена: 31 юли 2020 19:11 | 31 юли 2020 19:07, Красимир Ангелов
3

Възможна ли е появата на електронна система, която да издава електронни здравни рецепти и направления в страната и какво е мнението на личните лекари по темата?

"Едва ли подобно електронно здравеопазване би могло да се случи до края на годината, тъй като бяха правени различни опити, но не се стигна до успех. Tова, което може да се направи, е да се тестват пилотно определени модули от подобна система, защото това е инструмент, който подпомага системата на здравеопазване, но не я замества", коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR.

По негови думи електронното здравеопазване би включвало абсолютно всички документи, данни, резултати от изследвания, епикризи, изписани рецепти и решения на ТЕЛК, които се отнасят до съответния човек при всеки досег със системата.

Доц. Киров смята, че подобна система би елиминирала необходимостта от подпечатване и заверяване на рецептурни книжки и протоколи за лекарства. Той обсъди и темата дали това ще бъде начинът, по който да се спре купуването на лекарства без рецепта. "Вероятно по-нататък ще се мисли и за елиминиране на такива нарушения на закона", посочи още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според доц. Киров няма 100-процентова гаранция за безопасността от изтичане на данни на пациенти, както и че при срив на системата е задължително да има резервни копия с цялата база данни на пациентите. "Трябва да има достатъчно копия, които да се съхраняват и всеки общопрактикуващ лекар да има достъп до данните на своите пациенти", добави още той.

Доц. Любомир Киров посочи, че общопрактикуващите лекари не биват определяни като здравни работници, които се намират на първа линия с борбата  COVID-19. "Като първа линия се считат колегите, които са в ковид отделенията. Първата линия е, където не знаеш дали ще се срещнеш с пациент със симптоми на вируса", уточни още той.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Едва ли до края на годината ще има ел. здравеопазване, смята доц. Киров"То с тоя здравен министър ще е чудо ако въобще имаме здравеопазване в края на годината. Ахахаха. А на липсата на електронно сме й свикнали...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бях чувал за ел.здравеопазване... с ел.ток ли нещо такова ?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ел.здравеопазване" - журналюги, вземете се в ръце, бре! Ще го включват към ел мрежата ли? 220 или 380В? Само да не е преди понижаващите трансформатори, че отидоха болните!Научете, че "електронно" и "електрическо" са две различни неща!