Мангъров: Ще направим простотии в училищата, за сметка на децата

Простата формула според него: Болните деца – вкъщи, здравите – на училище
Обновена: 9 сеп 2020 13:11 | 9 сеп 2020 13:11, Елка Василева
284
 Мангъров: Ще направим простотии в училищата, за сметка на децата
Снимка: архив, БГНЕС

"Значителна част от мерките, които се вземат от министерството на образованието преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни". Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София, пред БНР.

Според него се случва същото, както с КПП-тата и затварянето на парковете през зимата.

"На път сме да повтори същото нещо, но сега в училищата, водени от някакъв страх. Ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път ще е за сметка на нашите деца", смята Мангъров.

Той посочи проста формула, за да се избегне притеснението и създаването на хаос - децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите деца да си ходят спокойно в учебните часове.

Още по темата

По думите на доц. Мангъров изолационните стаи в училищата няма да са ефикасни, защото, преди да бъде изолирано там, детето вече е било с другите деца в класната стая.

"Друго нещо - да се разхождат в междучасието децата с маски, а в час - без маски. Това е пълна безсмислица. До момента няма статистически доказано проучване, което да твърди, че носенето на маски носи някаква съществена полза. Още повече, когато се използват от некомпетентни - каквито са децата, а и самоделните маски от плат... Доказано е, че тези, които носят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски", подчерта инфекционистът.

По думите на Мангъров "изследователската дейност" трябва да спре. "Това ще стане трудно, защото на всички се услади да вземат по 1 млн. лева на ден за тестове, които са си чиста печалба". Това е бизнес на лабораториите, които правят тестовете, подчерта той.

Доц. Мангъров коментира, че погледнато в световен мащаб, страните, които през зимата бяха най-строго затворени заради пандемията, сега чакат втора вълна, а тези, които са били "оставени свободно" с най-разхлабени мерки, сега отбелязват най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи.

Във връзка с ваксините, които се създават срещу COVID-19, доц. Атанас Мангъров коментира, че  „не е въпросът в самото правене на ваксината, а в това, че тя трябва да бъде много добре клинично изпитана и за безопасност, и за ефективност".

Той определи руската ваксина "Спутник V" като недобре изпитана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Чухте ли за оная простотия в Пловдивско училище, където децата щели да влизат в клас... ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА. Били им сложили дървени стълби.За това говори Мангъров. Оливате се с мерките.
250
3
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Всичко, което казва до сега се сбъдва. На НОЩ прогнозите. че няма да стигнат чувалите!? Къде се скриха? И по статистика: 5-6000 заразени (заразени - излекувани), починали 700 (много съмнително дали от "Бичът 2020") и 65 в интезивни отделения при положение, че никой никакви мерки не спазва! И това за 6 месеца. Хайде честно с ръка на сърцето дори един от вас да каже, че спазва всички предписания, мерки, забрани и пр...
249
0
 
6
 
! Отговори
това е преди 3 години
"... мерките, които се вземат от министерството на образованието преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни".
248
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
единствената простотия е на снимката отгоре и на почитателите отдолу...
247
2
 
11
 
! Отговори
Абсолютно преди 3 години
До Анонимен "T. нар "противоепидемични" мерки имаха за цел точно обратното - да се отслаби имунитета и цикълът да се повтаря, давайки вечна власт на посредствените политици и държане във вечен страх и умопомрачителна тъпота населението..."
246
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МАСКИТЕ СА ВРЕДНИ
245
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен " за ефективността на маските има изследвания, че те не са нужни за здравите хора.
244
5
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Абе и на тебе ти се услади да се правиш на интересен и да те показват телевизиите и да те цитират медиите. И си нагъл. Къде било доказано, че маските от плат заразявали повече, бе лъжец нещастен? Всички проучвания, който съм чела до момента и експерти световни казват, че маските от плат, особено ако са трипластови показват много добра ефективност. ***. Кои са затворили зимата, бе. Лъжец мръсен. Цяла Европа се затвори средата на март.Англия само малко по-късно и не виждам там да има спад.
243
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Христос е бил разпънат на кръста..
242
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ивайло Иванов МС МП Министъра и министерството са отговорни.
241
7
 
21
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 3 години
До АнонименДоц. Мангъров просто прави логични заключения на случващото се до момента. Цяло лято децата са заедно и са част от обществото. Къде е проблема да отидат спокойно на училище... И накрая кой ще понесе отговорността за масовата психоза и насаждането на страх, защото това вече е истинско престъпление :) .
240
17
 
13
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 3 години
Ейй, бях се притеснил за светоизнвестния ни лекар и Нобелов лауреат - доц. Мангъров.Не се беше изказвал от 3 седмици, притесних се че му се е случило нещо лошо.Много се радвам да разбера е жив и здрав.Как ли оцеляхме цели 3 седмици без неговите неоценими съвети?Добре че той, да ни просветли в този безпросветен свят, той е нашия спасител.Никой друг на този свят не разбира, нито от вируси, нито от инфекции.Тва' разните му там Лондон Колидж, СЗО и т.н. да ходят да му целуват краката.
239
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">230<br>19 Разработват ваксина, ама нещо не им се удава, а може и да не стане това с ваксината.Никъде Мангъров не е казал , че "такова нещо не съществува" и не е ***.
238
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция в момента върви успоредно с нас и много други европейски страни. Напоследък те успяха успешно да укрият старите си хора. Но иначе руски учени прогнозират до седмица-две началото на втората вълна на епидемията в Европа, а това ще покачи броят на заразените и смъртните случаи. Това ще ни е проблема скоро и да видим как ще се справим.
237
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, тоя ще носи ли някаква отговорност за последствията от думите му? Има хора, които му се връзват. Ама не сме в Япония да си направи сепуко като се окаже, че има пострадали заради него. Тук чест и достойнство не са на дневен ред, важно е само да се добере до медийна слава. Обаче повярвалите му като пострадат кво? Да ходят да го намерят ли? Каква отговорност носи за последствията от това, че убеждава хората да не се пазят?!?
236
6
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Браво на телевизора. Като гледам колко тъпотии се изписаха тук, е ясно кой мисли вместо вас. "Около 70000 българи умират годишно от сърдечно съдови заболявания"Та сега, ще сметнете ли на ден, колко умират? И това да започне да се появява по всяка медия всеки ден. Ами има и други болести освен тези. Има всякакви грипни вируси, някои се разболяват а други и не разбират, че са носители,зависи от имунитета.Ей, бог ни е дал и разум. Обаче на повечето е било излишно. Абе плюскайте и не се движете.
235
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"били "оставени свободно" с най-разхлабени мерки, сега отбелязват най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи."Нещо за Нова Зeландия, Виетнам, Корея да си чувал?
234
4
 
3
 
! Отговори
Емил преди 3 години
Искам само да попитам, какво стана ? Бойко пусна ли му ?
233
7
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
Работата на лекаря е АКТИВНО да съдейства на хората да предпазят себе си и децата си от заразяване, а не да им разправя "Каквото Бог е рекъл"... Има си други за това...Ако аз отида на работа и кажа на "то няма смисъл нищо да правим - ако е рекъл бог то работата сама ще се нареди" и познайте какво ще стане. Със сигурност няма да ме обяват за експерт и да ме дават по всички медии :)
232
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да затворим всичко и всички.Да се изолират всички вирусуносители да се вкарат в нови болници и ще спрем вируса.Затваряй.