Никотиновият глад държи и бивши пушачи над 20 години

Има ли ефикасен път за преборване на вредния навик
24 сеп 2020 09:38, Петя Славова
23

Национално представително проучване сочи, че близо половината от пушачите в България имат дълга връзка с тютюна, продължаваща повече от 20 г. Има ли доказано ефикасен път за преборване на вредния навик и какви поражения остават в тялото ни цигарите?

"Науката и медицината отдавна имат отговор на въпроса защо е толкова трудно да се откажат цигарите, много преди да започне да се изследва този проблем като здравословен", коментира началникът на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Рада Прокопова в студиото на "България сутрин".

Според нея в миналото тютюнопушенето не се е възприемало като вреден навик, а като удоволствие.

"По-късно се установява, че това е една много сериозна зависимост, каквато се развива при различни наркотици", допълни Прокопова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че има хора, при които никотиновата зависимост е много силна, както и че тук идва ролята на лекарите и тези, които се занимават с помощ при отказа от тютюнопушенето.

"Най-добрият начин за отказ от тютюнопушене е личният пример в семейството", заяви Прокопова.

По нейни думи българите са сред първенците по тютюнопушене в Европейския съюз, като 22-23% от хората пушат.

"Голям проблем в България е това, че тютюнопушенето обхваща много години, има огромен пул от хора, които са пушили много дълго време - от 20-30 г. и това оказва следи върху всички органи", каза още Рада Прокопова.

Кардиологът е на мнение, че пушенето е навик, който е непроменим освен, ако човек сам не си наложи да го спре и добави, че хората са започнали да пушат още повече по време на пандемията, тъй като чрез запалването на цигара, те  овладяват стреса.

"Бездимните изделия съдържат точно толкова никотин, колкото и цигарите, а той е този, който причинява зависимостта", заяви Прокопова.

Гостът изтъкна, че има проучвания, според които бездимните изделия са преход към отказване на нормалните цигари.

"Бездимните изделия и електронните цигари карат човек да се замисли за самата вреда не само от тютюнопушенето върху него, но и към другите", каза още Рада Прокопова.

Експертът посочи, че по отношение на сърдечно-съдовия риск, опасността от пасивното пушене е равна на тази от активното такова.

"Във възрастовата група от 20-30 г. пушачите са по-малко, отколкото преди години. Това се дължи на факта, че се наблюдава мода в здравословния начин на живот - правилно хранене, упражняването на физическа активност, липсата на тютюнопушене", допълни Прокопова.

 


23
Още по темата: ЦигаритютюнBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък обичам да пуша, но качествени цигари. И пури също. Доставя ми огромно удоволствие.

В сравнение с замърсения въздух, стресът в градовете, храната пълна с пестициди и хормони и химията която е навсякъде наоколо (най-малко хигиенни препарати), не мисля че пушенето е такъв огромен риск. Ако някой иска да живее наистина здравословно, да ходи на село и да си сади и гледа сам храната.

Пия също. Не по навик а за удоволствие. Ям сладки десерти - и те са вредни. Един ден всички умираме.
18
0
 
9
 
! Отговори
NOLF преди 1 месец
Пуших от 17 годишен до 31 годишен. Спрях ги от раз Април 2018 като почнах да се подготвям психически за това 4-5 месеца предварително. Най-трудно беше първите няколко седмици.
Цаката беше да съм постоянно зает с правене на нещо и да спра за няколко седмици/месеца всичко, което ми напомняше за цигарите; кафе, алкохол, трева и т.н.
Започнах да спортувам почти всеки ден - фитнес, плуване, баскетбол. Вечер люпих тиквени семки.

Това беше най-хубавото нещо, което съм правил за себе си до момента.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никотиновата зависимост продължава НЕ повече от 3 /три/ дни! Тя е най-слабата зависимост! Всичко друго е игра на ума. Ако човек наистина е решил да ги отказва, то трябва да пребори НАВИКА, да държи цигара. Това става лесно с елсктронна цигара. Ама добра цигара, с яка батерия и БЕЗ никотин в течността! Аз лично ги отказах преди повече от 10 госини. Сега се чудя как изобщо съм пушил тази помия!
16
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Отказах цигарите преди осем години, но качих 60 кг.Общо взето нож с две остриета. А за спестяване на пари и дума да не става.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам много познати, които отказаха цигарите след повече от 20 години пушене и всичките се чувстват много по-добре. Едно такова семейство пушачи, което познавам добре, пушеха по две и половина кутии цигари на ден всеки от тях. Жената почина на 42 години заради цигарите, а мъжът й така се стресна, че спря да пуши и така вече над 30 години.
14
1
 
1
 
! Отговори
Питер преди 1 месец
Пълни щуротии говори таз докторка. На кирката и лопата защо не пише - Опасно за вашето здраве.
13
2
 
2
 
! Отговори
MoMo преди 1 месец
Бориш се с тази зависимост и отказваш цигарите.
Минава наистина време този никотинов глад да се затъпи, но не си правете илюзията, че изчезва. Влизаш в една задимена среда ( примерно заведение, което не спазва забраната) и накрая на вечерта без да си вкарал цигара в устата все едно си изпушил 4-5 цигари. Ако това се повтори 1-2 пъти и на третия ще псегнеш обратно към цигарите
12
1
 
2
 
! Отговори
Екс пушач преди 1 месец
Допълвам, че не пуша от 20 г, а при отказа бях върл пушач, от 13 години, по кутийка дневно, не ги броя като се седне на масата ...:)
11
1
 
5
 
! Отговори
Екс пушач преди 1 месец
Голям проблем е спирането, ама после се "раждаш" отново, близо 6-7години след пълния отказ ми се допушваше, от време на време, но и това приключва, важното е да се устои на изкушението!
10
1
 
4
 
! Отговори
zer преди 1 месец
Пуших в продължение на 10 години. След един махмурлук ми беше лошо и не ми се пушеше, и така не пуших първия ден. После пък на инат - аз като мога един ден да не пуша, значи ще мога и втори. И така вече 5години. Никотинов глад не знам дали имаше; моят проблем беше че бях свикнал да правя всичко с цигара в ръка. Даже ходех на гарата 10мин по-рано за да имам време за цигара преди влака..
9
2
 
5
 
! Отговори
Georgiev преди 1 месец
До 3:

И аз като отказах цигарите преди години, в продължение на месеци сънувах, че пуша.
8
2
 
8
 
! Отговори
бивш пушач преди 1 месец
Пълни глупости - пуших 20 години. Спрях ги преди 16. Никотинов глад първите 10 дни. После ти липсва навикът ...
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи л*а с тези цигари - дума да няма.
6
5
 
20
 
! Отговори
LosHo преди 1 месец
Всеки втори билборд е с реклама на цигари: Усещане за жена, Бъди мъж, Ти избираш, Продължавай напред, ала бала и др. подобни фрази
Деца спокойно си купуват цигари от малките магазинчета..., масово в заведения не се спазва забраната за пушене на закрито и после … защо сме първи по смъртност от сърдечни заболявания, първи по ракови такива и нацията ни се топи.
5
2
 
25
 
! Отговори
Ко преди 1 месец
Не е верно. Пуших 10години и ги спрях, зорът беше 2 седмици. Пожелавям ви го. Другото са пари на вятъра. Над 2000 лв на година.
4
17
 
8
 
! Отговори
неполиткоректно преди 1 месец
Това няма да го прочетете, но тютюнът е билка и затова държи с години никотиновият глад - наред с вредните ефекти има и множество полезни за организма и най-вече за мозъка.
Но на глобалния елит не му трябват будни хора, затова е ловът на вещици срещу цигарите.
3
6
 
16
 
! Отговори
Умен българин преди 1 месец
Бях спрял цигарите за 4 години и през цялото време, поне веднъж седмично, сънувах че пуша. Много тежка зависимост си е.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пушиш 5 дни и продължаваш още 40 години....
1
4
 
17
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 1 месец
Когато трябва да се крадът пари като например 5 млрд лева , всички медии имат команда димна завеса и се почват с ей такива новини а по провинциалните медии всякакви новини за хванати дилъри или битови ексцесии