Акад. Петрунов: Ситуацията с COVID-19 ще се влоши с идването на сезонния грип

Имунологът предупреждава, че епидемията не е приключила
5 окт 2020 11:35, Ния Христова
76
Акад. Петрунов: Ситуацията с COVID-19 ще се влоши с идването на сезонния грип
Снимка: Pixabay
"Епидемията продължава и според мен има опасност отново да бъдат въведени по-строги мерки. За радост засега имаме отделни огнища и мерките, които се взимат от Министерство на здравеопазването, са съвсем коректни. В тази динамика е много трудно да се направи алгоритъм как да се ограничи заразата", каза имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов в ефира на Нова ТВ.
 
Той сподели, че е привърженик на носенето на маски. Според него това е единственото средство за борба с епидемията. Акад. Петрунов е на мнение, че епидемиологичната обстановка в страната ще стане по-сложна с идването на сезонния грип.
Още по темата
 
"Ако продължим да не спазваме тези елементарни мерки, нещата няма да отидат на добре. Въпросът за колективния имунитет е сред основните. В момента той се проучва, но не дава оптимизъм, тъй като се оказа, че нисък процент хора развиват антитела. Колективният имунитет се създава бавно, но се предполага, че когато стане 50%, епидемията ще затихне", смята той.
 
Акад. Петрунов коментира и състоянието на американския президент Доналд Тръмп и неговото лечение. Държавният глава се лекува от коронавирус с лекарставата "Ремдисивир", "Дексаметазон" – кортикостероид, който е включен в почти всички протоколи за лечение, както и експериментално лечение с моноклонални антитела.
 
"Това са антитела, които са разработени към отделните антигени на вируса. Те са специфично разработени в лабораторни условия. Тези антитела са революция в медицината и днес се използват в различни направления на медицината. Последните 5-6 месеца се опитаха да разработят тези антитела към антигените на коронавируса", поясни имунологът.
 
Той препоръчва да се пие вода с лимони - в цитруса се съдържат витамин C и D, както и мелатонин, които са полезни за здравето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пландемията се провали! Свободно Петрунов, седнете, слаб(2).
65
2
 
2
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Академик Петрунов е на мнение, че обстановката ще се усложни със сезонния грип.Академик Петрунов, такива подхвърляния на мнения ги слушаме вече повече от половин година. Ако имате обоснована прогноза и желаете да ни я кажете, кажете ни я. А ако мислите само да ни подхвърляте поредните клишета като мнения, защо просто не замълчите малко?
64
1
 
1
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Лабораторно синтезираните антитела били революция в медицината.Да бе, а малко по-напред в интервюто се казва, че маската (този ***) е единственото средство за справяне с епидемията. Синтезираните антитела са революция, но не в медицината, а в молекулярната биология. Молекулярната биология е голяма наука, а не е като този социален патронаж, наречен медицина
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази динамика било много трудно да се направи алгоритъм за ограничение.Академик Петрунов, в нито една ситуация от началото на пандемията не е било възможно да се направи каквато и да била прогноза за развитие, а за алгоритъм да не говорим. Великите математици също се издъниха. Масовата обществена динамика е непредвидим феномен, а пандемията има отдавна такъв характер.
62
1
 
1
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Академик Петрунов, може ли поне на снимката Ви в началото на статията да се запознаем с Вас без маска? Изглежда, че няма да стане, защото това е Вашата униформа. Слагането на униформа упражнява допълнително властово влияние на събеседника срещу Вас. Но този похват за респектиращо сплашване вече е описан от социалните психолози. Елементарно доктор Уотсън!
61
1
 
0
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Маската била единственото средство за справяне с епидемията.За повече от половин година това ли успя да измисли великата им наука. Все повече оставам с убеждение, че медицината не е наука, а в най добрия случай някакъв подобен на наука социален патронаж.
60
1
 
0
 
! Отговори
До№8 преди 3 години
Точка 5 омазване с ла.а.След точка4 ще има.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-смешни са тези, които се качват на лодката когато потъва. Петрунов, петрунооов....
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64А те никак не са малко!И хранилката си я бива!
57
4
 
9
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Връщане на мерките- това е мантрата която ще чувате постоянно в следващите дни от устата на корона-палячовците от Щаба и свързаните с тях корона-експерти, закачили се здраво за ковид-хранилката!
56
3
 
4
 
! Отговори
Блабла преди 3 години
Блаблабла...
55
3
 
1
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Гениално заключение! А какво ще кажеш за ситуацията с морбили и хепатит Б?
54
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Този виден младеж,на почти пубертетска възраст,защо въобще го питате?Ясни са неговите нескопосани приказки-идва едва ли не краят на човешкия живот,ако не се затворим в къщи,не се опаковаме ит глава до пети и пр.
53
3
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
МНОГО СЪМ УМЕН, ДА. И МИ ЛИЧИ ПО ОДОБРЕНИЕТО НА КОМЕНТАРИТЕ. ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ ДЕТО СИ ГЕНЕРАТОР НА ВСЕНАРОДНА ОМРАЗА. САМО ПЛЕВНЕЛИЕВ ГЕНЕРИРА ПОВЕЧЕ НЕГАТИВИЗЪМ ОТ ТЕБ.
52
4
 
6
 
! Отговори
Производителите преди 3 години
на ваксини, след като не успяха да произведат ваксина против ковида и да забогатеят неимоверно са силно притеснени от факта, че публиката в очакване на неслучилата се ваксина рязко ще намали интереса си към противогрипната ваксина. Така, че налага се агресивна реклама за нея та да не намалеят печалбите иначе и тях ще трябва ЕС да ги компенсира, заради коронакризата въпреки че им наля милиони та дано произведат "наша" ваксина.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид и *** НЯМАТ почва у нас! Да зомбират други места.
50
3
 
10
 
! Отговори
д-р Гурко Налбантов преди 3 години
Когато светът не знае какво да прави, по-добре да не прави нищо, отколкото да върши гл.уп ости, с недоказан ефект.
49
5
 
12
 
! Отговори
филоков91 преди 3 години
По последни проучвания на академици, професори, доценти и на доктори, този вирус се предава и по доматите, телевизора, краставиците, врабчетата и цигарения дим. Единственото средство за борба с него са маските. Носете маски като това на снимката.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УМЕНУмен ли си?Изобщо не ти личи...
47
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Грешка! С 4 годинки я води! Тя е 1940г., а той 1936г.!