Д-р Маджаров: Направление за PCR само при симптоми на COVID-19

Личните лекари ще насочват информацията към РЗИ
16 окт 2020 16:36, Ния Христова
13
Д-р Маджаров: Направление за PCR само при симптоми на COVID-19
Снимка: БГНЕС
Личните лекари ще могат да издават направления за PCR тест само на човек със симпотми на вируса. Това каза пред bTV д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.
 
"Ако си бил близо до човек с коронавирус, най-малкото трябва да се изолираш, но личният лекар няма да му издаде направление за тест, а през система ще подаде информацията към РЗИ, че има такъв контактен човек", обясни той. 
 
"Иначе ще стане хаотично звъненето на личните лекари, освен това преди втория ден след контакт със заразен PCR-ът ще бъде отрицателен", добави д-р Маджаров.
 
"Личните лекари искат по електронен път да се случва издаването на подобни направления, но не се изключва и злоупотребяването с това", изтъкна председателят на БЛС.
 
"Затова има правило за поне 4 симптома, които са субективни - например висока температура, отпадналот, кашлица, загуба на мирис, може да няма загуба на мирис, да има друг симптом, рентгенови данни за пневмония прюс други и може отново да има предпоставка за тест", допълни д-р Маджаров.
 
Той не смята, че ще се стигне до внезапно блокиране на страната заради COVID-19. 
 
Д-р Маджаров коментира и разединението в мненията на лекари относно заразата и препоръча споровете да са в научни форми, а не в социалните мрежи. 
 
Той подкрепи призива на здравния министър да не се пътува до Благоевград и Търговище освен ако не е по работа или нещо наложително. Маджаров обясни, че това е удар по местната икономика, но каза, че е наложително, за да се спре разпространението на COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки който си плаща осигуровки трябва да има право на първи безплатен тест. Какво, аз две години не съм ползеал услуги на здравна каса а тя ми прибира вноските и тя няма 60 лева да ми пусне тест. Казвам 60 защото това е закупна цена без печалбарство.
11
0
 
0
 
! Отговори
с Градина преди 3 години
Ванчо, ванчооо що си приказваш глупости дето и ти не си вярваш на тях?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм, че то като се стигне до рентген, то май вече е късно за пср.
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и с направление, и без пари да е, пак няма да си направя. това е, заси направя такъв тест, минимум 1000лв. трябва те да ми дадът, че ако се окаже положителен, ня а те да ми свършат работата, да ми платят сметките и да се грижат за децата ми и прочие!
8
0
 
7
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Голяма глупост. Никой в началото на болестта няма 4 симптома, а когато ги придобие, вече е в последна фаза.....
7
4
 
4
 
! Отговори
Няма преди 3 години
Защо не излизате нс публичен дебат с Доц Мангъров .може би вие страх хората да видят познанията о натегачеството ти
6
6
 
3
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Разбира се, че само при симптоми трябва да се дава направление за безплатен тест. Иначе като знам какви сте тарикати и хитреци,Ганчовци Балкатски,и как обичате да минете тънко и безплатно, веднага ще се наредите да минете метър ако Ви трябва тест да заминете в чужбина на държавна сметка.*** само с контрол и жестоки глоби,ще се научи да не тарикатства и да не хитрува.Лош материал, повечето ще викат щом е безплатно дай да се тествам,нищо че нямам нужда!А тия дето имат наистина нужда не го е еня!
5
0
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
То сега плащаш осигоровки и се подиграват с теб като пойскаш направление, а какво ли ще става за тестовете за к-19?!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3 а ти как мислиш , че лекуват човек без симптоми ?какво мислиш ,че му дават ?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок. Значи бил си контактен с някого. Дай да изчакме 10-12 дена, да ти се влошат симптомите, че тогава да те тестваме, че тогава да решаваме дали и как ще те лекуваме. Ако хванеш короната у човек, преди да е проявил симптоми, то е много лесно, да го изолираш и лекуваш. Едно е, да обикаля наляво надясно, да блъска в дъжд и пек нонстоп, друго е, да е на легло с правилните системи, лекарства и храни, къдеот организма има многократно по-големи шансове, да се пребори с боелста.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще докладват котактните, които ще получават не направление, а предписание.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе целта е ясна, хората да си плащат тестовете. Скоро ще измислят начин и болните да си плащат и лечението, ако евентуално им се наложи да идат в болница. Гласуваха по 1200лв клинична пътека за Ковид, допълнителни пари за лекари, сестри, даже учители, полицаи и пр., а карат хората да плащат тестове. При това положение, който няма 120лв ще стиска зъби и ще чака да вземе да припада, за да може теста му да се плаща от касата...