Учен: Биомедицината ще помогне срещу нелечими болести

Клетката е вселена, затова е трудно да се намери лечение
16 окт 2020 18:25, Анисия Иванова
2
Учен: Биомедицината ще помогне срещу нелечими болести
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Молекулярните механизми могат да помогнат за намирането на лечения за болести, които са се считали за нелечими до момента.Това заяви професор Галя Станева, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, в предаването "Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Относно идеите, обсъдени на Международния симпозиум по биоинформатика и биомедицина, който се проведе между 8 и 10 октомври в Бургас, Станева обясни, че за нея най-интересни са били научните изследвания, свързани с микробиом на червата и дихателната система, както и това за физиолома.

"Чрез физиолома правим карта за връзката между мозъка и всички други органи и така можем да кажем всяка една промяна на какво заболяване съответства и какво да бъде адекватното лечение“, обясни тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Основната идея на симпозиума е чрез мултидисциплинарни подходи да се дават решения в областта на биомедицината", заяви гостът. Станева обясни, че умните технологии биха подобрили човешкото здраве, улеснявайки процеса по диагностициране и намиране на цялостно лечение, а не таргетиране на само една система в тялото.

"Идеята е технологията сама да насочи и диагностицира проблема, лекарят трябва само да потвърди диагнозата“, обясни тя.

"В момента се изследват молекулярни механизми, за да се намерят ефективни лекарства за болести, които човечеството все още не е намерило начин да лекува", каза Станева.

„Клетката е една вселена и затова е трудно да се намери лечение“.

По отношение на Covid-19 гостът заяви, че е важно да се концентрираме върху фундаменталната наука.

„Ваксината се бави, защото имаме липса на ниво фундаментално познание. Това, което като фундаментална наука можем да направим, е, когато се разбере колко са молекулите, които могат да лекуват, чрез молекулното моделиране да се изберат няколко молекули, които да бъдат използвани за тестване на силно лечение“, разясни гостът.

Целия разговор вижте във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе! Лекарите дори хрема не могат да лекуват, нелечими болести ще лекуват с биотакова. Браво!