Защо българинът купува вода вместо сирене?

Анализ на Димитър Зоров пред Bloomberg TV Bulgaria
16 окт 2020 16:10, Анисия Иванова
53
Защо българинът купува вода вместо сирене?
Снимка: БГНЕС

Непосилно е за българския потребител да се ориентира кое сирене притежава оптималното количество водно съдържание по БДС. Да, цената е до някаква степен индикатор за качество, но в случая веществата, които се добавят в млечните продукти, запазвайки консистенцията им, са трудно доловими.

Затова на витрината има млечни продукти със 78% водно съдържание, които са на цената на прекрасно сирене, което съдържа само 54%. Така клиентът си купува вода, вместо сирене. Това заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Финансово - икономическите интереси не трябва да играят водеща роля за определяне на имиджа на един продукт, който България произвежда от векове. Този продукт не бива да бъде повод за печелбарство на някои хора", заяви Зоров, цитирайки изказване на акд. Балтаджиева.

"Малко останаха на брой производителите, които се позовават и спазват всички хранителни стандарти по производството на млечни продукти, тъй като себестойността на сирене с високо водно съдържание прескача тази на качествените продукти ...  Още повече, кризата с Covid доведе до стремглаво снижаване на оборотите, включително и през септември, при това без финансово подпомагане на сектора. Всички тези фактори принудиха някои производители да поемат именно по грешния път, тъй като високото водно съдържание се оказа единственият инструмент за оцеляване", обясни поризводителят пред Bloomberg TV Bulgaria.

От разговора стана ясно, че е изключително трудно за един производител на млечен продукт да работи по стандарите, да оцелява на пазара с конкурентни цени при неконкуретни показатели и да не излезе на загуба.

"Нашето предприятие не фалира, понеже имаме позиции в земеделието и животновъдството ... от единия сектор преливаме средства във втория и от втория в третия, но това в никаква степен не е правилният пазарен инструмент, тъй като това не може да продължава вечно", сподели гостът.

По отношение на финансовите стимули, насочени към подпомагане на хранителната промишленост и сектора на преработвателите на земеделски суровини, гостът заяви, че подобни помощи не са отпуснати, въпреки одобрения механизъм от ЕК.

"Евросредствата възлизат на 125 хил. евро помощи за ферма и до 800 хил. евро за предприятие, преработващо първична селскостопанска продукция. Нашият сектор не може да кандидатства за 60/40, тъй като се финансираме по европейския механизъм. И въпреки всичките устни и писмени апели, които отправихме към Минстерски съвет и Министерството на земеделието, храните и горите, призивите се оказаха глас в пустиня.", каза още той.

Още по темата за млекопреработвателния бранш и какви отражения има пандемията върху българското животновъдство може да видите във видеото.


53
Още от Общество
КНСБ иска фонд за финансиране на общини, ударени от COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
в изостанала русия направо взимат сирената от магазина пускат ги за изследване
и после обявяват коя марка каво сирене продава
и за всички продукти го правят всяка седмица и ги показват по телевизията
и така като искаш купи си евтино или скъпо сам си избираш - ама знаеш за какво си даваш парите- ама у нас неможе защото командват мутрите
29
1
 
9
 
! Отговори
Защото преди 4 дни
е гола вода.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Защото нямат пари за автомат Калашников.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 25

Мдаааа. Точно тоя да обяснява кое какво е.

Межуд другото, аз не разбрах, като се има предвид, че той говори именно от името на производителите: защо просто не си затегнат редиците и асоциацията им да издава сертификати за продукт с нужното качество, за което той претендира? Никой не му пречи.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И тези ревнаха... поради Covid само хранително вкусовата промишленост и аптекарството бяха ОК.

Манталитет или просто начин да си продават боклуците с претекст. Всички са около и отвъд фалита през последните 20тина години
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А точно тоя пък Зоров е един от най големите мошеници. Продуктите му са пълни бокклуци. Платена статия.
24
0
 
3
 
! Отговори
Яж им сиреньето преди 4 дни
До arsenalfc
на турците от замбите
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Епа точно от Зоров ли да взимаме акъл, дето наводни целия връх Пършевица със суроватка и никой не смее да му каже копче, или дето през ден е в ДФЗ да си следи субсидиите.
22
0
 
26
 
! Отговори
Силвия преди 4 дни
Защо българина си купува вода вместо сирене ? Еми защото нямаме действаща институция по храните , защото нямаме министерство по храните и водите, още по малко министерство по околната среда ,водите и горите. Защото нямаме държава и за това българина бива тровен лъган и смазван ежеминутно
21
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 4 дни
никаква помощ за фирма които слагат вода в сиренето погледнете само тавите със
сирене в магазините плуват във вода
20
0
 
9
 
! Отговори
дедо Винарко преди 4 дни
До Анонимен 15

Ти понеже не си прооооост, пиеш Фанта вместо лимонада, така ли да го разбираме?!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен

На "Промаркет" боклуците
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пакетираното сирене без вода е ....... Не става за нищо
17
0
 
20
 
! Отговори
Защото преди 4 дни
не хванахме сопите кога требеше.
16
2
 
39
 
! Отговори
Дедо преди 4 дни
Като никой не бачка и не произвежда какво ,какво да се получи? С певци,манекени, шеф готвачи,инфлуесъри и блогъри ще проядете и стари гуми даже...
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Защото е прооооо-ст. Поради същата причина търкаше билетчета, пие лимонада, яде майонеза и купува 2 кутии "боро от дългото".
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен
"Сирене се прави и от мляко, а вино се прави и от грозде."
---
И аз така съм чувал, ама "производителите" на вино и сирене са пропуснали това знание...
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То затова в Перник няма сирене.Когато има вода ще има и сирене.До тогава само фафли.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сирене се прави и от мляко, а вино се прави и от грозде.
11
3
 
6
 
! Отговори
Турците преди 4 дни
Имат катък, но не и сирене. По-убаво от нашто нема.