Кожният обрив - симптом за COVID-19 при 20% от заразените

Кожата е също засегнат орган като белия дроб, сърцето
Обновена: 29 окт 2020 08:14 | 29 окт 2020 07:52, Елка Василева
20
Кожният обрив - симптом за COVID-19 при 20% от заразените
Снимка: архив, БГНЕС

20% от заразените с коронавирус наред с останалите симптоми проявяват кожен обрив, показват наблюденията на медиците от Клиниката по клинична алергология към Александровска болница.

Много рядко симптомът се проявява като начален - при под 1% от засегнатите от болестта. Обривът при COVID-19 може да засегне цялото тяло, сочат изследванията на българските лекари, пише "Монитор“.

COVID-19 може да засегне кожата така, както вирусът засяга и други органи, казва доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология към Александровска болница.

"При 20% от пациентите с коронавирус има обриви, въобще някакви кожни прояви. Тоест кожата е също засегнат орган подобно на белия дроб, на сърцето, на нервната система. Вирусът може да засегне всеки един орган. При тези пациенти, които имат кожно засягане, около 20% имат уртикария", каза доц. Стаевска.

Още по темата

При 10% от пациентите с уртикария обривът е бил първи симптом, казва доц.Стаевска: "Ние имахме такива случаи. Идва пациент с уртикария, много изострен, ние го приемаме в клиниката. Реално три дена го лекуваме и той няма никакви проблеми. Ние в клиниката приемаме с бърз тест, който е отрицателен и всъщност при този пациент, както всичко е наред, в един момент се оказва на третия ден, че развива другите симптоми на COVID-19", обясни доц. Стаевска.

Няма връзка между тежестта на двете заболявания при коронавирус и уртикария, допълни тя. "Пациентите с COVID-19 и уртикария, които всъщност имат и изява уртикария, в никакъв случай не го карат по-тежко".

Данните на медиците от Клиниката по клинична алергология към Александровска болница съвпадат с изследванията на колегите им от различни държави, които в 502 международни научни публикации са изследвали 202-ма пациенти с коронавирус и уртикария. При около 10% от засегнатите обривът също е бил първи симптом.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пърхота и гъбичките по краката също се симптом на Covid-19.
13
1
 
12
 
! Отговори
Още един симптом преди 3 години
Засега единствено *** не е включено в симптомите! Тъй че-пърдете на воля, докато не са обявили ,че и то е симтом,че после- а пръднеш-а в полевата каракачанова болница!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истерията е пълна. Някой може ли да докаже колко са изследвани, колко са заразени, колко са болни, колко са в болница, колко са починали от Ковид? Някой яко печели от целия световен Ковидхаос.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От маската се приченява акне но отново короната обвинявате
10
1
 
4
 
! Отговори
Един хипохондрик преди 3 години
Падна ми един косъм от брадата. Дали не е коронавирус?
9
0
 
3
 
! Отговори
питанка преди 3 години
ИМАМ ЦЪТКИ НА ЕДНО МЯСТО НО НЕ СЪМ ГО МИЛ 2 ГОДИНИ СИГУРНО Е КОВИДА
8
4
 
6
 
! Отговори
Тест преди 3 години
Падна ми нокътя. Може ли да е от коронавирус?
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекари-некадърници.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой знае от какво са получили обрив, а и едновременно са били и инфектирани. И поредната *** причинна връзка се направи веднага от лекарите некадърници. Утре някой със счупен крак в ортопедията ще го намерят инфектиран и ще заключат, че вирусът чупи кости. На цигарите ни предпазваха от вируса, та не знам си какво още беше.
5
1
 
5
 
! Отговори
Една преди 3 години
Точно така е... уртикарията ме държа СВА месеца с две влизания в болница след кашлицата и задуха. Това е животозастрашаващо състояние, което възпалява кожата, отичат ти краката, ръцете, учите, но се възпаляваш и отвътре и води до задух и смърт, ако не получите навременна лекарска помощ. Не се забавлявайте с вируса, това състояние е изключително тежко и трудно се овладява. Бъдете здрави!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4 АнонименОткриват кинти и то много
3
2
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Моята теория за това,че има безсимптомен дерматолог в Александровска,който заразява пациентите си.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПСР теста е направен за откриване рак на белия дроб, нищо общо няма със Ковид-19. Време е дейността на щаба да се разследва, какво по дяволите откриват със тест създаден дълго преди появата на Ковид-19.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а има ли нещо което не е типично за вируса. Чудно как пък точно нашите го констатираха а в западна европа сащ и китай са пропуснали. Стига с това тотално психясване на населението, има вирус ясно е но да си измисляш всеки ден симптоми и да бълваш в медиите е вече множко.