Бедните у нас все повече, най-рискови - деца и възрастни

България е сред държавите с висок риск от бедност за населението
12 ное 2020 22:10,
192
Бедните у нас все повече, най-рискови - деца и възрастни
Снимка: БГНЕС

В периода 2013-2019 г. делът на бедните българи се е увеличил, а страната ни няма да изпълни поставената национална цел, а именно броят на живеещите в бедност да се намали с 260 хиляди до края на тази година. Това става ясно от Националната стратегия за намаляване на бедността за следващото десетилетие, публикувана за обществено обсъждане, съобщава БНР.

В документа са заложени следните няколко цели. Към края на 2030 г. средната пенсия трябва да достигне 677 лева при 412 лева през тази година, а минималната пенсия за стаж и възраст да е 428 лева при 250 лева през тази година.

Независимо че се наблюдава намаление в броя на хората, живеещи в бедност, с приблизително 46 хиляди души през 2019 г. спрямо базовата 2008-а, тенденцията показва, че няма как да се постигне желаната стойност бедните в България да намалеят с 260 хиляди до края на тази година и в контекста с кризата с Covid-19, която също оказва влияние.

Все пак, като цел за следващите 10 години в стратегията е записано още, че делът на бедните над 65 години трябва да се стопи с 10 на сто и от сегашните близо 35 да достигне 25% .

Друга важна цел е намаляването на бедността сред децата. Затова догодина е заложено изплащането на универсални детски добавки за всички деца без оглед на доходите в семейството, като се завишават размерите на помощите.

По данни на Евростат България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средните европейски нива.

През миналата година в категорията риск от бедност са попадали 2,2 милиона от българите. Най-много те са били във възрастовата група над 65 г. и при децата до 18 г.

През 2019 г. бедните у нас са били 22,6 на сто или 1,586 милиона души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: рискбедностЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
До Калеко подалеко преди 3 години
С малката разлика че при Римските сенатори не е имало как Римски гражданин да е беден.
180
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бедност и беззаконие.несправедливости - навсякъде.
179
0
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До адвокат Тенев 182 Пролетарското мислене.....Там е заровено кучето.
178
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, тия дето каканижат за "бедност" нещо се притесняват да кажат какво образование имат и какво работят.СлучаЕност?Не мисля.
177
3
 
3
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Бедноста: Логично развитие в времена на див капитализъм!...
176
5
 
20
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 3 години
Може населението да е най/бедното в Европа , но за сметка на това политиците са най /крадливи
175
0
 
18
 
! Отговори
Българ преди 3 години
Боко казва, че сме стабилни, какви са тия лъжи дето пишете??????
174
14
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Не са били глупави римските сенатори, като още на времето са казали "Да го ду_ат бедните", който го е докарал до там да е беден, да си носи последствията ... има едни хора с пролетарско мислене, дето и господ да слезне от небето и той не мой им помогна и на тях все някой друг им е крив че са бедни, или загниващия западен капитализъм или Сорос и еврейското лоби, или правителството когато не е от БСП ... или ланшния сняг ... !!!
173
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Знае се!"Колкото повече ГЕРБ - толкова по-голяма бедност!"Ти лично какъв си по образование и каква ти е професията?
172
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 171Аз обикалям постоянно цялата страна и където и да отида е едно и също, нови кооперации, кафенетата пълни, всеки върти геврека на колата даже до магазина да отиде и т.н. Да се чуди човек, как стават тия неща при т.нар. "бедност".
171
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам ги бедните. Бедни по документи. Осигуряват се на минимална, че даже има и наглеци уж на половин ден, ама под масата се взимат 2-3000лв.. Това са стотици хиляди хора. Заради подобни тарикати наистина бедните не могат да се отсеят и да получат държавна помощ. За малцинствата да не говорим.
170
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият период в историята на българите, когато са били сити и обути, можни и заможни е било по времето на турското робство и макар и в по-малка степен в царска България. След това е непрекъснат низ от нарасваща мизерия.
169
0
 
34
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Как няма да се увеличава бедността, като ти дадат примерно 20 лв. и ти вземат 40 лв. с незабавно увеличение на данъци , такси и цени на ток , вода и парно ?Да се сложи мораториум на увеличението на данъци и такси за 10 г. и тогава ще се почувства подобрение на живота.
168
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако работят усилено като банкянския комунист ще имат и златни кюлчетачакам антикомунистите да го приберат щото то други комунисти не останаха
167
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да се намали броят на бедните, като броят на "трайно безработните" се увеличава всяка година
166
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са важни бедните. важно е да се хвърлят милиарди за скапана ненужна военна техника. Каракачанов трябва да бъде в затвора за 40 години
165
0
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ТЕЗИ , КОИТО ПИШАТ ТЕЗИ ДАННИ НЕ ГЛЕДАТЕ ЛИ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ПО ГЕРБУВСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ???
164
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедноста в една държава означава само едно: сатанински отровен бизнес и политически елит в чиято глава се върти само едно "гепи колкото можеш и бегай". Всички потенциално доходни бизнеси са окупирани от външни фирми или техните тукашни лакей, без дори намек за завъртане на печалбата в България. България е смучка.
163
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛилиянаЩом и финансовия министър Горанов няма пари за апартамент в София и прави услуги на бизнесмен срещу жилище. може да си представите що за държава е бг.
162
2
 
8
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
На беднитентрябва да се помага и да бъдат нахранени. Ако зависи от мен всекидневно ще им приготвя гореща супичка.