Върховният съд спря проверките за неплатени глоби по границите

Делото е образувано по частна жалба на адвокат Иглика Брусева
12 ное 2020 17:15, Нели Христова
55
Върховният съд спря проверките за неплатени глоби по границите
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП Кулата - Промахон и на ГКПП Илинден - Ексохи, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делото е образувано по частна жалба на адвокат Иглика Брусева срещу разпореждане на Административен съд (АС) - Благоевград, с което е отхвърлено искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и неплатени в срока за доброволно плащане глоби, наложи с тях, при преминаване на двата пропускателни пункта.

Върховните съдии посочват, че "обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".

Според тях граничните полицаи нямат и законово правомощие да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движение по пътищата и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден - Ексохи.

Проверките при преминаване на граничните пунктове могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт), пише още в решението на Върховния административен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
ГКПП не е КАТ или НАП, нали правим разлика?? Е, в тикволанд може;)
48
3
 
0
 
! Отговори
varg преди 3 години
напротив може да сабира Глоби от граничната агенция и като доказателство в много ЗАПАДНИ СТРАНИ е така. И другото НЕ Е ВЯРНО че те спират да минаваш границата. Спират МПС-то а не пътниците. Като не ти харесва продължавай ПЕШ никой не те е спрял. ТАКА Е В ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ
47
2
 
0
 
! Отговори
До 12 и 13 преди 3 години
И да запомните, сега:Не е функция на ГКПП да събират глоби по КАТ!!!
46
1
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Вас е висш за АС-Благоевград съд. Правилно е.
45
1
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
След като държавата не може, не е в състояние, по нормален начин да си събира глобите, к'ва държава е това!? Функция на ГКПП не е събиране на глоби по КАТ. Казва се правова държава и това е един пначиниъе да се постигне.
44
1
 
5
 
! Отговори
мм преди 3 години
Живеем в Европейския съюз. Правото на свободно предживане е част от ценностите на ЕС, само в България няма да можеш да напуснеш, ако дължиш 1 стотинка. Бежанци и терористи пристигат в Европа, а ние не можем.Пак гласувайте за бойко
43
4
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
Вместо да си плати глобичката и за да си начеше егото, сега лигльото лишава Държавата от възможността да си прибира неплатените нарушения.
42
4
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
Не понасям адвокатчета. Гадост...
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тези шуробадженакорушветчийски бунаци и потомствени корумпирани трудоустроени непрокопсаници, не три милиарда лева бюджет, ами и пет няма да им стигнат, за да платят на всеки пострадал или засегнат от малоумията им. И кво излезе сега, камерите щракат кат на модно дефиле, а разултат отново никакъв, както обичайно. И така е от 44 година до днес.
40
2
 
4
 
! Отговори
?! преди 3 години
Административният съд - Благоевград и Върховният административен съд не обитават ли една и съща административно-правна среда, не стъпват ли на едни и същи нормативни актове? Кое ги прави антагонисти?
39
2
 
5
 
! Отговори
Осведомен преди 3 години
Да питаме ли сега министъра на вътрешните работи - кой уволни от КАТ за тази неправомерна заповед? Самият министър беше директор на полицията и се е подписал под тази заповед! Наскоро има пусната обществена поръчка за програмата за събиране на глобите в КАТ, наречена АНД. Предишните натвориха такива глупости в нея, че ако излязат на бял свят ще трябва да се реже в КАТ до девето коляно. Самият началник на КАТ е пълен профан и нищо не разбира, не знае как се пуска компютър, но го държат.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гання отново с празни джобове бухаха
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо намериха начин да събират пари от мангаллите, които работят в чужбина, сега и това прецакахме.....
36
9
 
3
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Това ако е съдИ не ми казвах че шОфираш от 23 години, а ми кажи колко километра имаш изминати. Щото и баба ми има книжка от 40 години ама има 1000 км на село. А да ми казваш аз дали се ориентирам _-НЕДЕЙ , че ще завра в миша дупка. На месец правя по 15-20 000 км - ти ако караш по 2000 км на година много ясно че няма да имаш глоби. Айде не ми се спори с теб , предцених ти багажа.
35
3
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Това ако е съдКъде видя скоростна лента София - Варна бе? 280 км от тоя маршрут са републикански път.
34
2
 
3
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Това ако е съдЩом споменаваш и че си платил с отстъпка ясен си ми. Сигурно даже умираш от кеф че са ти взели парите АМА то било с отсъпка. Голяма радост.
33
2
 
3
 
! Отговори
Това ако е съд преди 3 години
До StoyanovИма си скоростна лента карай в нея и си носи последствията. Има максимално допустима скорост в населени места извън населени и на магистрала. Като не ти харесват правилата за движение по пътищата, карай самолет, там задръстване няма!
32
5
 
3
 
! Отговори
Това ако е съд преди 3 години
До StoyanovА точно Варна София съм го минавала многократно и аз такива проблеми нямам. Сега ти ли си бавен и не можеш да се ориентираш си е лично твой проблем. Слизаш и не караш кола или там с каквото се придвижваш. Как оанееин не потърси вин в себе си?Ето написах ти по долу ПО МОЯ ВИНА ме глобиха , КАТ ли са ми виновни , че карах бързо? Хем и знак си има и радара там е от поне 30 години и го знам, но и на мен се случи да сбъркам. Отидох платих и никой на границата не ме е спрял.
31
2
 
1
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Това ако е съдТо затова такива като теб правят , километрични опашки зад някой камион.
30
3
 
0
 
! Отговори
Все тая преди 3 години
Решението няма никакво значение. На фона на хората, на които им изтича валидността на шофьорската книжка, тези които минават граница с кола са като игла в купа сено. А при преиздаване на книжката плащаш ако искаш да караш.