Мутафчийски за 129-годишнината на ВМА: Думата на годината е екипност

ВМА е еталон в здравеопазването, написа директорът на болницата
1 дек 2020 08:50, Нели Христова
47
Мутафчийски за 129-годишнината на ВМА: Думата на годината е екипност
Снимка: БГНЕС

Военномедицинска академия (ВМА) е институция от национално значение, с ясни визия, цели и отговорности. ВМА е кауза на съмишленици, които вече 129 години следват традициите и заветите на нейните основатели, а именно „да е образец във всяко отношение”. Тази мисъл за образцово справяне с поставените задачи не престава да съпътства историята на Академията от създаването й до днес. Това послание на ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски  беше публикувано във фейсбук страницата на ВМА по повод 129 години от съществуването на лечебното заведение.

 Вижте какво каза още той:

„Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!” е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.

Началото на тази 129-а година с нищо не обещаваше такива бурни месеци на изпитания на личностните и на професионалните качества, на готовността за взаимопомощ – не само между медиците, но и между самите хора. Светът, България и в частност ВМА влязоха във война с невидим враг – дълга, тежка, изпълнена с много неизвестни, с много трудности и за съжаление с много жертви, война, която се оказа стрес тест за силите и издръжливостта на всички нас.

Макар и белязана от COVID-19 и всички перипетии и ограничения, произлизащи от тази пандемия, през годината успяхме да затвърдим стабилните финансови позиции на ВМА, продължихме с технологичното обновление и модернизация на всички военни болници, както и с подобряването на битовите условия в редица клиники. Запазихме и развихме кадровия потенциал на Академията, успешно продължаваме изпълнението и на друга стратегическа за военномедицинската служба цел – обучението на нашите курсанти, бъдещите военни лекари.

ВМА е еталон в здравеопазването и определя модата в медицинската наука в България. Доказахме и го в настоящата ситуация, въвеждайки най-иновативните терапии за лечение на коронавирусната инфекция. Но всички тези успехи нямаше да бъдат факт без нашите лекари, сестри и санитари, превърнали се в опората и авторитетите, от които хората имат нужда и търсят надежда.

Като началник на ВМА съм изключително горд, че в тези времена на безпрецедентни изпитания, колеги, успяхме да останем единни и заедно, изпълнявайки отдадено нашия дълг и призвание спрямо нашите пациенти. Екипите във всички военни болници в страната, затвърдиха високия си професионализъм и експертиза, като показаха, че не се свенят да влязат във всяка битка. Благодаря ви, че останахте твърдо зад каузата ВМА, благодаря ви, че поддържате жив духа на нашите предци и че сте достойни наследници на основоположниците на тази кауза.

Думата „пандемия” бе определена за дума на 2020 година в световен мащаб. За нас, за ВМА тази дума е „екипност”, „сплотеност”. Въпреки умората, въпреки напрежението и „изненадите“ на вируса, ВМА и целият й колектив за пореден път са образцовият пример. Пример за отговорност, ангажираност, дисциплина, хуманност и човечност.

Наши съмишленици в битката за човешкия живот се оказаха и изправилите се на първа линия доброволци. Стотици се отзоваха, включително и в момента, и подкрепиха нашите екипи, които работят без почивка повече от 10 месеца. Благодарим за всяка подадена ръка, за нас тази помощ е безценна.

Признателност и към българските военнослужещи – посланици на здравето, които продължават да са наша опора в ежедневната ни дейност и които, дарявавайки безвъзмездно кръв, а сега и реконвалесцентна плазма, са помогнали на стотици наши сънародници да живеят.

Още веднъж - честит празник, колеги! Бъдете здрави и горди със своето призвание и с морала, който проявявате!


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Народен човек преди 1 месец
Липсата на коментари относно анализите на Д-р Хаус и Лекар от ВМА е доказателство,че са абсолютно прави!! Сега стана ли ви ясно " фенове" на Мутафчийски,ръсещи дитирамби и хвалебствия по негов адрес? Стана ли му ясно и на Каракачанов,назначил го за шеф на ВМА??
40
0
 
1
 
! Отговори
Лекар от ВМА преди 1 месец
" Генерал" Мутафчийски!! Като шеф на НОЩ защо не представяте разписан точка по точка ПЛАН за справяне с кризата и ПРОТОКОЛ за лечение?? Знаете ли какво е ОТМС??Ако не знаете,ще ви кажа: Организация и Тактика на Медицинската Служба!! Къде е плана ви за разкриване на Инфекциозни ПОЛЕВИ подвижни болници?? Нямате нищо!! Ами констатирате и заплашвате!! Незабавно си подайте оставката!! Ясно??
39
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 1 месец
Ало, Муфтаджийски! ВМА- еталон?? Ха ха ха! Това е заведение,пълно с високомерни и арогантни индивиди!! Недостъпна за обикновения българин,а за властници," VIP персони", олигарси и търгаши!! И кой НАЗНАЧИ Муфтаджийски за Началник?? Шкембе войводата¡ Ха ха ха!! Ало, шефа на НОШ!! Къде е разписаният ти ПЛАН за справяне с кризата?? Къде е разписаният ПРОТОКОЛ за лечение?? От теб само констатации ,вайкане и заплахи!! / " Яко ще ***"/ и тоя *** щял да " влиза в политиката"??!Айде - бегай!!
38
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 1 месец
Ало, Муфтаджийски! ВМА- еталон?? Ха ха ха! Това е заведение,пълно с високомерни и арогантни индивиди!! Недостъпна за обикновения българин,а за властници," VIP персони", олигарси и търгаши!! И кой НАЗНАЧИ Муфтаджийски за Началник?? Шкембе войводата¡ Ха ха ха!! Ало, шефа на НОШ!! Къде е разписаният ти ПЛАН за справяне с кризата?? Къде е разписаният ПРОТОКОЛ за лечение?? От теб само констатации ,вайкане и заплахи!! / " Яко ще ***"/ и тоя *** щял да " влиза в политиката"??!
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Неграмотници ! По цял ден се чудят кого да оплюят.
36
3
 
6
 
! Отговори
Ционистки продажник преди 1 месец
Ако ще още 20 титли да сложи пред името си ще бъде запомнен като жалък предател и лакейска мишка. Подлизурко, сервилник и блюдолизец.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковид-19 стомашно заболяване ли е, че този чревен кастратор дава съвети какво трябва да прави стадото за да не влиза в "кланицата" ?
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-противната му'тра сред гилдията на лекарите ! Това е един мазен и послушен индивид полегнал кротко в краката на същество което още изживява младежките си мераци като шофьор на джипка, крадец, рекетьор и бандит !!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не думай бе думата нa годината не е екипност, ти не решаваш коя дума е на годинатa.
32
6
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Не ми е ясно само, как пусна оная селянка миролюба да му лази по нервите....
31
0
 
7
 
! Отговори
аааа не преди 1 месец
ЩЕ се МРЕ, ЯКО ще се МРЕ!Ето това са.
30
0
 
7
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 1 месец
е как екипност? не е ли ЛОКДАУН? Такава хубава дума, от всеки се разбира...ква е тая екипност
29
3
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Евала Мутафчийски, голем си! Само дето треа да работиш с Винету.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Екипност и доброта, която е силна, поне малко категорична, поне малко сурова. Някой мъдър човек е казал,, По лоша от несправедливостта е само справедливостта лишена от нейния меч,, Екипа прави всичко възможно за добро, колкото е по силите им. Повече не е нужно. Останалото ще го направят другите хора, онези които живеят край него или ще живеят след него за своите деца, роднини, а и на всички други. Честита годишнина на трудолюбиви те медицински работници, които изпитват удоволствие от работата си
27
1
 
7
 
! Отговори
Бибо преди 1 месец
НЕ МЪНКАЙ: А ОТГОВОРИ, справят ли се???? ИЛИ НЕ... А ЗА ВИСОКОООО О
БРАЗОВАНИЯТ. ГОВОРЕЩ КАТО БАКАЛИН СЪС ЗЛОБА И ХЪС НИЩО ИЛИ ПАК НИЩО. МАНГЪРОВ КАЗА ОЩЕ ОТ НАЧАЛО, ЧЕ ВСИЧКО ЩЕ СИ МИНЕ ПО ТРАДИЦИОННИЯТ ПЪТ КАТО ГРИПА. СПАСЕНИЕТО Е СПОЛУЧЛИВА ВАКСИНА.
26
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата измееет се е събрала на раздумка тука :)
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойчо е ,,генерален" заради приноса му във възродителния процес , а ти защо ?
24
3
 
22
 
! Отговори
Нощник преди 1 месец
Думата на годината е ПРОВАЛ.
23
0
 
16
 
! Отговори
Генерал професор преди 1 месец
За да си генерал, трябва да имаш зад гърба си войници, и то подготвени и организирани. А в bg army, генералите са повече от редниците. Ако световната пандемия е била изпитание, то тиквеното правителство и Великият ЩАБ се провалиха, и то много яко се провалиха.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Като началник на ВМА съм изключително горд, че в тези времена на безпрецедентни изпитания, колеги, успяхме да останем единни и заедно, изпълнявайки отдадено нашия дълг и призвание спрямо нашите пациенти."

Персонала на ВМА получи ли почивка да си пече задника на луксозен курорт в Гърция по време на епидемията, или това е привилегия запазена само за връзкарчета като тебе издигнали се до поста?