Двойните сметки за парно изкараха софиянци на протест

Монополистът се оправда с по-студеното време от миналия ноември
287

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Недоволни от двойните сметки за парно, които получиха през ноември, столичани излязоха на протест в Триъгълника на властта.

Проявата беше организирана от председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.
Митингът премина под надслов "Да си върнем Топлофикация. Срещу високите сметки за парно".

Още по темата

Въпреки че ВАП нареди на КЕВР да извърши проверка на ТЕЦ-София заради шокиращите фактури за отопление, клиентите на монополиста няма да получат компенсации.

Практиката досега обаче показва, че такива инспекции обикновено завършват без резултат за крайните потребители.

Подобна проверка беше направена преди няколко месеца, след като хората получиха по едва 20 лева компенсация за по-евтиния газ от август миналата година. Резултатът от проверката беше - всичко е наред, сметките са изчислени правилно.

Сега абонати на “Топлофикация София” получиха с над 50 на сто по-високи сметки за ноември спрямо миналата година, въпреки по-ниската цена на топлинната енергия за този отоплителен сезон.

Абонатите на най-голямото дружество плащат по 82,09 лв. за MWh, докато през миналия сезон са плащали по 95,64 лв. за MWh. Оправданието на “Топлофикация София” за високите фактури е увеличеното потребление с около 29%, което пък е резултат и на по-ниските температури спрямо миналата година.

Метеорологът Петър Янков обаче коментира пред „Труд“, че  месец ноември 2020 г. е бил с едва около 3 градуса по-студен спрямо 2019 г.

В петък Манолова призова енергийният министър, а не КЕВР, да провери сметките за парно и топла вода за ноември 2020 г. Докато трае проверката, Борисов да наложи мораториум върху плащането на сметките, поиска още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Жан Плод Вам Дам"*** то нашето парно по-скъпо от Германия идва бе, разбирача"Как няма да е по-скъпо, като още от замислянето му е правено да е неефективно. Това са ви и "образованите" и "наследството". Построили, ама бомби със закъснител и с любимата мантра: "абе, после ще го мислим, АКО СТАНЕ НЕЩО". А познайте дали "става нещо"?
152
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дечицата в този форум. топлото е по скоро остатъчен продукт на ТЕЦа. той преди всичко произвежда ток!!! Размърдай те си мозъците, ако изобщо имате и помислета какво искам да кажа.
151
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 156За неграмотниците и банани няма.За грамотните и кадърните има ВСИЧКО.
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля, че заплатата на Омбудсмана е прекалено висока и искам да попитам как се формира тя!?! Като гледам Мая от кога не е почвала нормална работа явно бая е спестила! За служби дето са на ползу роду всичко над минималната заплата е грабеж!На Мая ПР-акцийте малко взеха да омръзват!
149
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСтига с този Бай Тошо. Жителство трябваше да си купувам. В ДСК жилищно 20год. стояха 15 хил.лв. и не се доредих до апартамент. За Волга 10 год. ми стоя влога и накрая ми го върнаха. Телевизор/дето картината е само в нюанси на зеленото/, печка"Раховец"/дето не и бяха вързали кабелите на котлоните/, пералня Перла 6/дето сама"простираше"като се включеше центрафугата/ и т.н.само с рушфети или връзки. 30хил.в ДСК. 1%лихва годишно и няма какво да си купиш. Сега отиваш и вземаш веднага.
148
5
 
4
 
! Отговори
работещ беден преди 3 години
До stilingМен ме подстригват 0-ла номер за 5 лева.Практично е.Пък и косата ми побеля и взе да пада, от хубавия и прехваления ви живот !Крадци !!
147
4
 
6
 
! Отговори
Жан Плод Вам Дам преди 3 години
"Бай *** много обича вичко да му е евтино като при соца. Много мрази да плаща реалната цена на услугата която ползва"*** то нашето парно по-скъпо от Германия идва бе, разбирача :))))) докато има такива овчици да плащат безропотно, ще има и вълци
146
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бяхте качили снимки от "чистият" въздух над София, зарязаните пациенти пред болниците, *** който напълни българските пристанища, заловените и после изгубени наркотици, протестите и излизането на Бойко в нелегалност, болшевишко-шумкарското отнемане на частен бизнес, фурмите от Дубай....2020 НЕ беше цветя и рози!
145
5
 
7
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Бай *** много обича вичко да му е евтино като при соца. Много мрази да плаща реалната цена на услугата която ползва, за софтуер или за каквото и да е. Не мже да разбере, че навсякъде отоплението е скъпо удоволствие. Няма как като ти се вдигат доходите цените да ти остават непроменени. *** иска швейцарска заплата ама парното да му е на нардона цена примерно под 50 лева и подстрижката да му е 5 лева. Няма как да стане, пазарна икономика и капитализъм! За всичко се плаща, това е свиквайте!
144
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149От съседната статия за "потъващ" панелен блок:"Впоследствие, след като започнахме да разучаваме обстановката, разбрахме, че този блок още при самото му строителство канализацията е била компрометирана", коментира кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов."Мхм. Можеше. Евентуално. Даже с екстри си идваха. Даже някои тепърва научават за тях.Евала на Бай Тодор.
143
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 148 преди 3 години
Ти не го гледай това. За тях е важно да е евтино или даже без пари. А това,че са ги лъгали цял живот и са им пробутвали откровена скрап във всяка една сфера е без значение.
142
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тато из ПравецБай Тошо, при теб не беше лошо !Днес работника не може да си купи апартамент, камо ли да го обзаведе !!Българи живеят в заключени със 100 ключалки и средства жилища, пак останали от теб.Да но пак влизат да ги грабят, да ги ********** и ****** !
141
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 143"Абе бас ловя, че нямаш повече от 15 години.всеки под 40 години не може да има претенций за мнение по вапроса. поогледай се и виж добре каква простащина цари в момента. мутра за премиер който е прочел една книга. по соца тоя сега щеше да е у факултето и да разпъва маркучите""претенциЙ", "вАпроса"Мдаааааа. Ето още един, който си е получил "образованието" по времето на Соца.
140
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тато из ПравецЗдравей Бай Тодоре, хората живеещи в нормални жилища, а не в бетонните коптори, които натвори, си гледат собствеността без проблеми. В техните сгради няма висяща и скапала се дограма и фуги по една педя като твоите блокове, затова и сметките им за ток и парно са далеч по-ниски. Имат си и домоуправители, при това хора на които им се плаща за да си вършат работата, а не за да доносничат на тайните служби и да нарушават правата на обитателите.
139
3
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Братчетата на Гаврош натоварени на платформата на Сестра галева пак напомнят за себе си защото са бедни, гладни и ощетени, я от Топлофикация, я от Правителството, я от Главния прокурор, а може и ланшния сняг да е причината..остава да се самозапали някой както стана на един февруарски метеж, който беше провокиран от цените тока и парното и след Костинбродската афера на Мая, докара Олигарски на Власт, който фалира поредната банка, издигна Пеевски за Шеф на ДАНС и направи Гаврошовците още по-бедни
138
2
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Да ги тръшне при баба ми!!! Пир по време на чума си позволяват и скоро ще им излезе през носа
137
9
 
8
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Здравейте, българи, добре ли живеете, доволни ли сте от демокрацията?При мене имаше домсъвети и домоуправители, и ако някой не ги слушаше, веднага отиваше в Народната Милиция за справка.Откакто дойде демокрацията, всеки кърти стени и избива колони и носещи плочи без контрол. Никой не поддържа общите части на сградата нито пък прилежащите части около нея и сградите полека-лека започват да рухват.Това, дето аз ви го построих, сега не можете да го боядисате, камо ли да го поддържате!
136
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе бас ловя, че нямаш повече от 15 години.всеки под 40 години не може да има претенций за мнение по вапроса. поогледай се и виж добре каква простащина цари в момента. мутра за премиер който е прочел една книга. по соца тоя сега щеше да е у факултето и да разпъва маркучите.
135
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи в цяла Европа и по света правителствата се чудят как да компенсират малкия, средния бизнес и гражданите си по всякакъв начин, тук братче само гледат да ти съдират кожата. То не бяха топлофикации, мобилни оператори, банки, нотариуси и съдебни изпълнители, изобщо не ги интересува, че е криза и хората изнемогват. Тези неща не се ли виждат от правителството на Бойко, кога най-накрая ще се приемат адекватни мерки в тази държава.
134
3
 
5
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Загубите при централно топлоснабдяване са колосални. Ако е няма нелепицата "сградна инсталация" това недуразумение ще струва около 10 пъти по скъпо от отоплението с ток.