Българите се наредиха в топ 5 на най-големите песимисти в света

Само 16% върват, че предстоящата година ще е по-добра от отиващата си
159
Българите се наредиха в топ 5 на най-големите песимисти в света
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България се нарежда сред топ 5 на песимистите по света заедно с Италия, Хонконг, Полша и Република Корея.

Повече от двама на всеки петима по света (43%) вярват, че следващите 12 месеца ще бъдат по-добри от последните, 24% смятат, че ще бъдат по-лоши, а 26% – че ще са същите. Песимизмът е най-висок в Хонконг (57% там казват, че идващата година ще бъде по-лоша), докато оптимизмът е най-силен в Азербайджан (73% там смятат, че годината ще е по-добра). Това са резултатите от най-дългогодишното световно изследване, проведено за пръв път през 1979 г. от „Галъп интернешънъл“, наречено „В края на годината“. Покриващи повече от 40 държави и включващи над 38 000 пълнолетни граждани, резултатите показват също, че макар и респондентите да са по-оптимистични за 2021 г., позитивните настроения не се отнасят за глобалната икономика. В ущърб за много бизнеси, изглежда, че потреблението ще се забави през следващата година. 46% смятат, че 2021 ще бъде година на икономически трудности, при само 25% вярващи, че ще бъде година на икономически просперитет.

Още по темата

В глобален мащаб главно гражданите на Европейския съюз са онези, които носят песимизма – защото пандемията в много държави от Съюза не показва признаци за овладяване. 61% от хората в ЕС смятат, че 2021 г. ще бъде година на икономически трудности.

Все пак, въпреки икономическия песимизъм, изглежда че личното щастието успява да си пробие път. 54% от световното население описват себе си като щастливи, а само 14% казват, че са нещастни.

Къде е България

У нас надеждата за по-добра 2021 г. е по-скоро крехка. 16% от запитаните българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра от пандемичната 2020 г.,  за 45% обаче тя ще е дори по-лоша, една четвърт очакват да е същата, а останалите не могат да преценят.  

Българите изглеждат силно песимистични и на фона на останалите държави от ЕС, където обобщеното ниво на песимизъм е 31% от всички запитани, а на оптимизъм – 35%.

По-скоро песимистичният поглед към бъдещето е обичаен за нашето общество. В последните няколко години обаче като че ли нивата на оптимизъм за бъдещето у нас се доближаваха до общите стойности за света, като в края на 2019 г. 32% от пълнолетните българи отговаряха, че очакват по-добра 2020 г., а 22% смятаха, че тя ще бъде по-лоша от 2019 г.

Изглежда, че кризата с коронавируса, отразила се тежко и на здравната система, и на икономическата ситуация в страната, е засегнала тежко и надеждите за по-благоприятно непосредствено бъдеще – особено след рязкото увеличаване на заболелите и починалите в последните месеци на 2020 и наложените нови ограничения.

Що се отнася до очакванията за икономическата ситуация, настроенията у нас отново са по-скоро негативни. Едва 5% от българите очакват година на икономически просперитет, 64% смятат, че 2021 г. ще е година на икономически трудности, а 20% очакват икономическата ситуация в страната да е същата като през 2020 г. Останалите се затрудняват да отговорят.

И по този показател страната ни е сред топ 5 на негативните отговори. Мнозинства от над две трети очакват трудна в икономически план година и в Обединеното кралство (71% отговарящи негативно), Австрия (70%), Италия (67%) и Босна и Херцеговина (66%).

На фона на Европейския съюз обаче, България е близо до общите стойности по този показател. Сред жителите на ЕС 12% очакват икономически просперитет, 61% свързват 2021 г. с очакване за икономически трудности, а за 21% тя ще бъде същата в икономически план. Останалите се затрудняват да отговорят.

В края на 2020 г. 41% у нас декларират, че са по-скоро щастливи или много щастливи. 46% не се определят нито като щастливи, нито като нещастни, 10% казват, че са нещастни или много нещастни. Останалите не могат да определят. Традиционно, българите са по-скоро в долната част на класацията, що се отнася до лично щастие. И през 2020 г. българите изглеждат по-нещастни на фона на  обобщените стойности на щастие по света (54% по света щастливи или много щастливи и 14% нещастни или много нещастни) и на средния европеец (50% в ЕС казват, че са щастливи или много щастливи, 12%, че са нещастни или много нещастни, а 37% са в междинната зона).

Все пак, глобалните изследвания на „Галъп интернешънъл“ в последните години сочат, че усещането за лично щастие у нас плавно укрепва. Въпреки невисоките очаквания за следващата година, тежката 2020 г. не е успяла да пречупи усещането за лично щастие у българите – доколкото го има. В това отношение страната ни е далеч от дъното на класацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Финансиран от уолстрийтската групировка на банкера Якоб Шифт и след лична среща с президента Уудроу Уилсън, американският гражданин Лейба Бронщайн довежда в Русия с параход от САЩ 300 души, които се превръщат в гръбнака на първото комунистическо правителство - Съвета на народните комисари, Совнаркома; постепенно до 1937 г. Сталин успява да ги унищожи.
85
1
 
6
 
! Отговори
иво преди 3 години
Как българите няма да са песемисти.България е единствената страна в света без вкарани в затвора политици,олигарси или магистрати.Време е да напълним затворите с всички виновници за българският геноцид.Първият кандидат за бай Ставри ще е Боко Тиквата.Тогава може и да има повече оптимисти.
84
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 3 години
Как няма да сме голями песимисти, след като от 31 години си имаме демокрация и пазарна икономика, а от юли 2009 година си имаме и управление на мутродемократи.
83
0
 
1
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
ДАЛИ МАРКС Е ИЗМИСЛИЛ И..... "СРЕДНОШКОЛСКИТЕ БРИГАДИ" ПРИ СОЦ-а???!!!А "ЛЕНИНСКИТЕ СЪБОТНИЦИ"....КОЙ ГИ ИЗМИСЛИ...??!
82
0
 
2
 
! Отговори
Юнион Берлин преди 3 години
Напротив никой няма да остане без работа.Защото на работника му се плаща а с тия пари той купува продукцията на производителя.А както е казал деди Маркс бизнес който не продава фалира.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ленин и Троцки мечтаят за световна революция ..."По-това време САЩ вече са в ръцете на евреите (след Войната за независимост), там няма нужда от революция. Революцията стига до страни, където все още монархията държи властта.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79Мркс е бил заможен човек, не някакъв бедняк :) Само че по негово време са експлоатирали деца за труд, иначе не могат да си изхранват семействата :( Видял е несправедливост и взел да мисли, то се превърна в строй :)) Сигурен съм че дори той не го е очаквал :)
79
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааа 80 преди 3 години
Ама , то и у България , комунистите взех властта чрез избори на 9.09.44г. с 99,9%....ЩОТО У СОФЕТО ИМАШЕ РУСКИ ВОЙСКИ......!
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е човек да е песимист.Умният винаги е песимист защото вижда безнадежността на цялата ситуация песимиста не живее за мига той е пахматист мисли 5 хода напред и брилянтен картоиграч.В Сащ са оптимисти защото там и да прднеш можеш да го качиш в ютуб особено ако си трансксуален обртен китайонeгp и ще спечелиш 100 доларес в Бг каквото и да правиш ако не си във властта си умрел.
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американският гражданин Лейба Бронщайн говореше на Ленин: "Ооо, вие не знаете какви комунисти-интернационалисти (глобалисти) има на Уол Стрийт в Ню Йорк. У нас в ЦК в Москва, такива няма". Заради което, след Ленин, Сталин го погна по света, където Меркадер го докопа в Мексико с пикела по главата докато въртеше любов с Фрида Кало.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ленин и Троцки мечтаят за световна революция, строго според Маркс, а съдбата на собствената им държава не е на първо място. Идеята е преди всичко. Сталин, най-талантливият геополитик, декларира възможността за изграждане на социализъм в една държава, като същевременно припомня, че марксизмът не е догма, а ръководство за действие.
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. България е първа по невежество на глава от населението в ЕС. Какво му остава на един *** човек, освен да лае как космосът е виновен, че бачка за 1500лв.?! В САЩ, например, подобни нули си знаят мястото и знаят защо са на дъното. Ама не и у нас. Наглостта просто е в повече. Явно наследство от комунизма, който е научил *** да иска нещо без да го е заслужил.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има излишък от човешка стока на пазара на труда. Цената на човешката стока на пазара на труда ще продължи да пада. За едно работно място ще се състезават поне по 100 човека да го спечелят. А тези имат щастието да спечелят работно място ще работят до изнемогване като товарни добичeтa на капиталиста за добив на печалба, и ще се тресат от страх да не загубят работата си защото децата им ще гладуват а банката и топлофикация ще им продадат жилището и ще останат на улицата на произвола без препитание и без подслон.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великата Октомврийска революция, която донесе комунизма в Русия, е финансирана от Рокфелер - най-богатият капиталист в света по онова време, ако не и за всички времена. Интересен факт, нали?
72
2
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Е ,..КАК НЕМА ДА СА ПЕСИМИСТИ БЪЛГАРИТЕ, БЕ...??ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГИ ХРАНИ , ПОИ И "ОСВОБОЖДАВА" !!!АМИ МНООООГО , КОФТИ РАБОТА ---ТРЕБВА И.... ДА СЕ РАБОТИ!
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер е дошъл на власт с демократични избори и е избран демократично. Днес режимът в Брюксел налага много по голям контрол отколкото Хитлер е налагал тогава.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маркс не е измислил социализма, просто е установил една елементарна: Пари - Пари'. При соца се учеше и всеки се чудеше каква е тая дивотия пари - пари-прим! А то е много просто. Примерно: имаш 100 лева, купуваш машини за 100 лева, наемаш стока от пазра на труда и я вкарваш в експлоатация да произведе продукт, продаваш продукта за 150 лева, с 10 лева плащаш наема на стоката от пазара на труда, и ти остават 40 лева - това е прим! Елементарно, не виждам какво му е гениалното на тоя Маркс
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам че модчетата са в добро настроение, та да продължа :)) Хитлер и националсоциализма няма голяма разлика, има много прилики, една от тях е че имат пълен контрол над държавата :) Ако не ви е известно, Рузвелт е по презиран от Хитлер, отколкото Сталин, смятал е капитализма и комунизма за дело на евреите :))
68
2
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Песимистът...отдааавна не е правил...секс.Оптимистът е...правил,но отдавна.
67
4
 
1
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ: преди 3 години
ЧРЕЗ АЛКОХОЛИЗЪМ И ОНАНИЗЪМ --КЪМ *** СОЦИАЛИЗЪМ И КОМУНИЗЪМ!

Спонсорирани публикации