Днес отбелязваме Месни заговезни, от утре - пост

На този ден за последно може да се яде месо преди Великден
Обновена: 7 мар 2021 09:26 | 7 мар 2021 09:25, Ния Христова
21
Днес отбелязваме Месни заговезни, от утре - пост
Снимка: БГНЕС
На 7 март се отбелязва църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни. 
 
Той винаги се чества осем седмици преди Великден, който тази година се пада на 2 май.
 
Названието на празника идва от традиционната вечеря с местни ястия. След тази вечеря се забранява консумацията на месо до края на Великденския пост. 
 
Съботата преди Месни заговезни се нарича Задушница. Тогава се прави помен за мъртвите. 
 
Сирница се нарича седмицата между Месни и Сирни заговезни, тъй като тогава е подготовката за Великия пост.
 
Тази година Великият пост трябва да започне от 15 март и да продължи до 1 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
2
 
! Отговори
Милко преди 3 години
- От какъв зор - пост?
11
3
 
10
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Не всеки може да издържи 56 дни (8 седмици) пост, но всеки може да изкара 1 седмица без месо и после още 1 седмица пълен пост.Първата неделя от поста е Православна - 21 март. Изкарайте една седмица само и после отидете в църквата да се изповядате и да се причастите.Господ вижда всичко и ще чуе молитвите ни, и ще ви помогне. Лек и спасителен пост на всички!
10
5
 
8
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Днес за последно се заговява с месо и от понеделник са разрешени само яйца, мляко и млечни продукти.Следващата неделя е Сирни заговезни и Ден за прошка. От следващия понеделник започва пост без никакви храни от животински произход до Великден.Постите не са диета, целта е да се смирим и да извисим душите си към Господа.
9
5
 
10
 
! Отговори
Теодор преди 3 години
Постът е пречистване най-напред на душата, а после и на тялото. Основата на традицията е в т.нар. духовен пост, при който е наложително въздържание от всички грехове - на езика, на сърцето, на мисълта и на волята
8
5
 
9
 
! Отговори
Кристина Симеонова преди 3 години
Постя от две години и намирам само позитиви в това. По подобие на един от коментарите и аз мислех, че не мога без мляко, но се оказа, че хич не е трудно. За хората, които са решили да постят от тази година: Може през първите дни да ви се вие свят при рязко ставане. Не е нищо притеснително. Скоро ще отшуми. Не забравяйте, че постите не са просто диета. Бъдете здрави и добри хора.
7
4
 
11
 
! Отговори
Милена преди 3 години
До ОпаНяма да повярваш колко много хора постят Преди години в ресторанта в който работех започнахме да пускаме постно меню по време на постите. И познай какво ? Свършваше за отрицателно време. Гледам сега Доминос да почнали да пускат постни пици други големи вериги също. Аз съм вярваща християнка, но без мляко и яйца не мога. Ограничавам само месото.
6
5
 
12
 
! Отговори
Герасим преди 3 години
Веднъж като започнеш пост, постиш докато можеш. Стар съм вече и лекаря ми забрани постите, но на хората, които имат желание пожелавам успех.
5
10
 
7
 
! Отговори
Опа преди 3 години
А някой пости ли изобщо ?
4
8
 
12
 
! Отговори
Петър Александров преди 3 години
Хората които постят ми изглеждаха странно преди години, но миналата година опитах да спазвам великия пост и съм много приятно изненадан от начина по който се чувствах след това. Не става дума само да се лишиш от месо и млечни продукти. Истинския смисъл е отдалечаването от материалното и да насоката към духовното. Преосмислянето на живота и ценностите ни. Съветвам всеки православен християнин да опита постите и да бъде по-смирен и скромен.
3
6
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Свинете ги тръшна чума . Скъпите домати като гума. Ще се храним занапред икономично и ще оцеляваме биологично . Автор: Георги Илиев Митев. София (2019). Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ния, традиционната вечеря с месТни или с месни ястия е?
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пости за прости, яжте сланина, пръжки и се не бойте:)