Навършват се 96 години от атентата в "Света Неделя"

На тази дата през 1925 г. загиват 213 души
16 апр 2021 07:18, Ния Христова
73
Навършват се 96 години от атентата в "Света Неделя"
Снимка: БГНЕС
На 16 април се навършват 96 години от най-кървавия атентат в българската история и един от най-кървавите в световната.
 
На тази дата през 1925 година в катедралния храм "Света Неделя" загиват 213 души, а други 500 са ранени. Дълго време /до 11 септември 2001 г./ кървавото събитие държи печалния рекорд за най-много избити представители на елита на едно място.
 
Септемврийското въстание от 1923 г. се проваля, БКП е забранена и минава в нелегалност. Комунистите решават да отвърнат на удара. Ръководството на Военната организация на БКП възлага извършването на атентата на една от "шесторките", която е ръководена от Петър Абаджиев. През втората половина на януари 1925 година той влиза в контакт с клисаря на "Света Неделя" Петър Задгорски. С негова помощ в продължение на няколко седмици Петър Абаджиев и Асен Павлов успяват да внесат на тавана на църквата общо 25 кг експлозив. Планът за атентата е първо да бъде убит високопоставен човек, чието опело да събере политическия и военен елит в църквата "Света Неделя". По този начин взривът ще предизвика по-голям ефект. Комунистите се спират на о.з. генерал Константин Георгиев, който е убит пред църквата "Свети Седмочисленици" на 14 април.
 
Опелото на генерал Георгиев е насрочено за 16 април, Велики четвъртък. В 7 часа сутринта Задгорски пуска на тавана на сградата извършителите на атентата. Траурното шествие пристига в църквата в 15 часа. Софийския митрополит и бъдещ екзарх Стефан ръководи службата. Първоначално ковчегът е поставен до колоната, която трябва да бъде взривена, но след това е преместен по-напред, поради големия брой хора, дошли на церемонията. Така по случайност най-видните присъстващи на службата са отдалечени от мястото на взрива.
 
Експлозията избухва около 15:20 часа. Събаря главния купол на църквата и затрупва вътре множество хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася допълнителни поражения.
 
При атентата загиват 134 души, други умират по-късно от раните си. Ранените общо са около 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и множество граждани, включително и деца.
 
Всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като е присъствал на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.
 
Вечерта на 16 април в страната е обявено военно положение, което остава в сила до 24 октомври. По време на военното положение правителството предприема репресивни действия срещу крайната левица.
 
Част от организаторите на атентата – Димитър Златарев, Петър Абаджиев и Никола Петров – успяват да избягат през Кралството на сърби, хървати и словенци в Съветския съюз. Заговорниците се опитват да ликвидират своя съучастник Петър Задгорски. Той обаче успява да се предаде на полицията и прави пълни самопризнания.
 
Местоположението на ръководителите на Военната организация на БКП Коста Янков и Иван Минков също е бързо разкрито. Първият е убит, а вторият се самоубива преди да бъде заловен.
 
Делото за атентата е гледано от военен съд от 1 до 11 май в казармите на Четвърти артилерийски полк в София.
 
Марко Фридман, най-високопоставеният от обвиняемите, признава, че организацията получава финанси "през Виена" от Съветския съюз. Отговорността за атентата обаче се прехвърля върху Коста Янков и Иван Минков, които според него са действали без съгласието на ръководството на БКП.
 
Смъртни присъди получават Петър Задгорски, подполковник Георги Коев, в чиято къща се укрива Иван Минков, и Марко Фридман, ръководител на секция във Военната организация на БКП. Задочно на смърт са осъдени и Станке Димитров, Петър Абаджиев, Димитър Грънчаров, Николай Петрини и Христо Косовски, като последните трима вече са убити през предходните седмици. Смъртните присъди са изпълнени публично чрез обесване на 27 май.

73
Още по темата: жертвиатентат96 години
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Better dead,than red преди 4 седмици
Добре, че има Бог, Който вижда и съди, когато и както е необходимо. Комунизма трябва да се забрани със закон във всички държави по целия свят. Тогава, човечеството може би ще има някакъв шанс. Дотогава помнете, че децата, внуците и правнуците на комунистите и терористите днес живеят на запад или ви управляват. Те са секта и се намират във всяка партия и почти всяка държава. Помнете, че те Бог и човешкия живот не признават. Те служат само на егоизма си и на дявола. Помнете...
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направиха го бащите и дядовците на Дайновците и Асен Аговците.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Позитано и Москва празнуват !
53
0
 
4
 
! Отговори
gg преди 1 месец
Комунисти, честит празник !
52
0
 
8
 
! Отговори
ВСВ преди 1 месец
комунистите,най голямите терористи и убийци в света......
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
жове-97 удара с нож, рязали са му ушите и са МУ давали да ги яде и тн МЕРЗОСТИ...
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Александър Стамболийски е точно българскят Мусолини през 20-ге години, с тая разлика ,че вече е на власт преди Дучето да ортанизира похода към Рим....Съответно рано или късно-го е очаквала същата съдба. При него тя идва рано. Това не оправдава полк. Славейко Василев, капитан Харлаков, войводата от ВМРО Велянов/Чичето/ ,стоящият зад тях ген. Вълков и притаилият се зад тях вдъхновител Борис 3-ти Кобурготски за зверската извънсъдебна разправа...Яздили са го и са го пришпорвали с но
49
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чорбарашка, Кимон Георгиев е редови участник в Юнския преврат, но след това отвратен и разочарован от последвалите кървави събития преминава от промонархически на пронародни позиции и израства като национално отговорен политик, лидер на Звено и участник в антихитлеристката и антимонархофашистка коалиция
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато някой рони сълзи за Александър Станболийски не е зле малко да се поинтересува след като идва на власт какъв терор организира, колко души избива.
Той е бил точно като комунистите след 44та година.
Много майки са сложили черни кърпи заради него.
Идва с фойерверки и ръкопляскане, когато го убиват хората си отдъхват.
47
1
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 1 месец
комунистите кога ше се извинят на българите за извършените зверства ?
46
1
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До Анонимен..................година се навършват 98 години от деветоюнския преврат от 1923 г., зловещото убийство на законния министър-председател Александъ...........


В този преврат приятелю са участвали Кимон Георгиев и Дамян Велчев организирали и Деветосептемврийският преврат. Кимон Георгиев след това става важна фигура от ОФ, и е до смъртта си постояне депутат .
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През тази година се навършват 98 години от деветоюнския преврат от 1923 г., зловещото убийство на законния министър-председател Александър Стамболйски на 14 юн 2023 г., Юнското и Септемврийското въстние 2023 г. и Белият терор 1923-25 г. в които загиват над 6000 българи. вечна памет на жертвите, вечна памет на народния вожд Александър Стaмболийски, вечна памет на големия поет Гео Милев.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
213 души, а 500 ранени.
Този атентат е организиран от Москва. Има доказателства.
Комунистическо дело.
Между тия 213 души 50 са деца. Били са там с родителите си, защото е било Великден.
Комунистите 70 години реват за 9те ястребинчета,
та паметник им направиха, та всяка година полагат венци и цветя и водят войници, които да стоят "за почест"
За избитите 50 деца в Света неделя никой никога не се сети само близките им.
Комунистически ценности.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП имат празник. Нинова да почерпи с пелмени и квас.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През тéзи година се навършват 98 години от деветоюнския преврат от 1923 г., зловещото убийство на законния министър-председател Александър Стамболйски на 14 юн 2023 г., Юнското и Септемврийското въстние 2023 г. и Белият терор 1923-25 г. в които загиват над 7000 българи.
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се сетя как висяха миналата година нашите "революционери" по Орлов Мост и блокираха хората да пътуват из София и ми става смешно. Дано скоро излезе компютърна игра "Мутри вън" - стратегиия кое кръстовище да блокираш:D
A комунистите са наследници на хайдутите/айдуците, чийто дело се свеждало до разбиването на мандри и оставяне на села да няма какво да ядат.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Грешиш! През 1923 година е Деветоюнския преврат,а не 1944 година

Деветоюнски преврат държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз(БЗНС) начело с Александър Стамболийски
39
2
 
7
 
! Отговори
Georgi преди 1 месец
Бог да прости жертвите на тероризма!
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Октомврийската комунистическа революция и убийството на руското царско семейство не е руски замисъл,нито първоначалните организатори са работели за Русия,да не говорим,че са и финансирани от чужди банки,а не от Русия!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 37
Първо да ти кажа,че Стамбилийски отказва да отмени военното положение след като идва на власт.Нищо,че той е искал отмяната му преди това.Започва да мачка опозицията.Създава"оранжевата гвардия"за репресии срещу опонентите си.Издатеството на БЗНС печата трудовете на Мусолини и БЗНС започва да прилага негови идеи за"реформи".Водач на 9юнския преврат е Кимон Георгиев,първия мин.председател след 9.9.44г.!Та 23-та било"антифашиско"възстание?Хаха!И прадядо ми се е бил при Бойчиновци!Та!