Минало БГ: Бял боб вместо бюлетина и избори по цял месец

Кога жените в България са получили право на глас?
35
Минало БГ: Бял боб вместо бюлетина и избори по цял месец
Снимка: Dnes.bg

Много често в някои селища на България нямало грамотни хора, нямало кой да напише бюлетините и за това се прибягвало до доста прости форми – бял и черен боб, боб и царевица и други. Те са замествали бюлетините в условията на двупартийна система след Освобождението. После, когато се усложнява политическия живот в страната, това става невъзможно. В края на XIX век. обаче тези методи са били реален заместител на бюлетината и известна компенсация на голямата неграмотност сред населението.

Това разказа пред БГНЕС доц. д-р Михаил Груев, историк и председател на Държавна агенция "Архиви".

"Първите избори в България се случват в 1879 г. и са организирани от руската окупационна администрация. Организирани по един "приказ", наричано по руски, на княз Дондуков за свикване на Учредително народно събрание, което да устрои живота в бъдещото княжество. Не казвам да изготви конституция, тъй като плановете на руската администрация първоначално са това да бъде органически устав, което да подчертае васалния статут на България по отношение на Османската империя. С този документ са свикват избори за Учредително събрание, където депутатите се разделят на три категории: най-много са депутатите по право – губернатори, вицегубернатори, председатели на окръжни съдилища и представители на религиозните общности; втора по големина е групата на избрани от населението депутати; трета е личната квота на руския императорски комисар Княз Дондуков", обясни историкът.

Той подчерта, че реално избори тогава се провеждат единствено за 94-те народни представители в Учредителното събрание, избрани от населението.

"Тогава все още няма оформени партии. Двете основни партии се оформят в хода на дебатите в Учредителното събрание, но не и в предизборната борба. Всъщност имаме състезание на личности", припомни доц. Груев.

Тогава кандидатите нямат почти никакви възможност за провеждане на предизборна кампания, каквато я разбираме сега, а единствената възможност за агитация са директните срещи на кандидатите със селяните, които са представлявали над 90 на 100 от населението на България, стана ясно от думите на историка.

Той сподели и друг интересен момент от историята ни – българите понякога са гласували и по цял месец.

"Това са последните два парламента преди 1944 г., 24-то и 25-то Народно събрание. Там изборите се правят по области. Например – Бургаско и Варненско едната неделя, след това други области другата неделя, и така докато се извъртят всички в цялата страна. Този дълъг изборен процес отваря широко вратите за всякакви манипулации", подчерта директорът на архивите.

Друг любопитен факт е кога жените в България са получи право на глас.

"Този въпрос е малко по-сложен. В Търновската конституция е записано, че всеобщо, равно и тайно избирателно право имат всички български граждани. Някак си обаче строителите на съвременна България са подразбирали само мъжете. Когато жените надигат глас и заявяват, че също искат да бъдат представени, техните аргументи дълго време на са уважени. На едни местни през 1937 г. за първи жените получават пасивно избирателно право, т.е. правото само да гласуват. При това само омъжените жени, с деца, над 21 годишна възраст. Тогава това е прагът на пълнолетието. На парламентарните избори през 1938 г. се решава, че изискването да имат деца да отпадне, но остава изискването да бъдат омъжени. Правото жените да бъдат избирани се случва през 1945 г., на изборите за 26-то Народното събрание. Тогава е намалена и възрастта за гласуване, а на жените са дадени пълни избирателни права. Това обаче фиктивно, защото на тези избори опозицията не участва. Не само жените, но и мъжете няма кого да избират".

Броят на депутатите в парламента също се е променял във времето. В Търновската конституция е записано, че броят е функция от населението.

"Избира се един народен представител на 10 хил. жители. Тогавашното население на страната е около 3 млн. души. С нарастването на населението е нараствал и броят на депутатите, колебаейки се някъде между 140 и 200 души. Такава е била числеността на парламентите. Великото Народно събрание се състои от двойно по-голям брой народни представители. Сега броят на депутатите е фиксиран на 240. Ако приемем, че тази цифра, при близо 9 млн. население на страната към 1990-та година е била нещо разумно, сега, при 6-7 млн., е съвсем резонен въпросът да се направи някаква редукция. Това обаче може да стане единствено чрез Велико Народно събрание. Поначало това е една отживяла времето си институция. Един от аргументите, че трябва да бъде свикано такова, е този институт да бъде отменен в конституцията", разказа още доц. Михаил Груев.

Според историка сегашните депутати не трябва да се отказват от историческата сграда на Народното събрание в центъра на София, добре позната на всички с надписа съединението прави силата.

"Не казвам, че всички заседания трябва да бъдат там, но тържествените заседания при откриване на парламентарна сесия, полагане на клетва и т.н. е логично да бъдат там. Спомнете си, че Великото Народно събрание 1990 г. беше свикано в сградата на конака в Търново, където е заседавало Учредителното събрание. При тържествени поводи и важни събития за държавата трябва да бъде използвана сградата на парламента. Тя трябва да бъде запазена като паметник на българския парламентаризъм", смята доц. Груев.

 


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 4 седмици
Като се има предвид неграмотността на ромите, на следващите избори да се гласува с боб, царевица, грах, леща, ориз и др. Така изборите ще са по-евтини и няма да се наложи да се плащат/купуват гласове!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
абе момиче има жт началото на века изборни книжки , всеки си ходел с нея на избори и като гласува единия отрязък при него другия за броене и няма фалшификаци като сега
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А добре, аз мислех, че неграмотността е някакво ново явление, а то се оказва традиция в България!Хубаво е да го знаят някои коментиращи, а и политици и политически анализатори!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не отваряйте,има вирус!
17
0
 
5
 
! Отговори
Деси преди 1 месец
То, и сега грамотността не е по-голяма.Затова машинното гласуване ще реши проблема. Така резултата ще може да се контролира "с магическа пръчка" и не се налага да се прасъкат милиони за стимулиране на населението. Ако се въведе машинно гласуване, Бошков може да ги плати и подари всичките и ще спести от организация по стимулиране, директни площония и т.н.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кого са окупирали руските войски тук по него време?______Българския народ, според тях "васал" на турците!Тоест, същия този народ, който е бил принуден да ги издържа и да им плаща скъпо и прескъпо за окупирането!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са били един от най грамотните народи 1900та. Гърците например са били наполовина грамотни. Факт
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската ОКУПАЦИОННА администрация се занимава със създаването на администрацията на новата българска държава.Интересно! Не съм чул други окупационни войски да са правили такова нещо.А кого са окупирали руските войски тук по него време?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До северозапад: ...вечните политици боядисани като перашки/яйца/чалгари и музиканти...*****Точно!Само не сте пояснил, че "перашка" е боядисано великденско яйце. Прекрасна дума от нашия край!А толкова много българи не я знаят, за съжаление!
12
0
 
19
 
! Отговори
северозапад преди 1 месец
Боб и кукуруз и накрая които може - брои и смята .Разлика няма и сега който най лъже ,маже ,влачи и кряка печели .Повреден ген и много ГМО в държавата ни .Дано младите кадърни и образовани хора не дръпнат и те за чужбина ,защото както е тръгнало пенсионния клуб на вечните политици боядисани като перашки/яйца/чалгари и музиканти превръщат парламента в селска механа.
11
1
 
13
 
! Отговори
Бай Ганя преди 1 месец
До БродникКво излиза значи по рождение сме прецакани ?Да се родиш в България
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БГ минало беше че се къпехме само в неделя,сега надявам се има повече хигиена ;)
9
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Бял боб но бългаски не хибриден от китай
8
1
 
13
 
! Отговори
Бродник преди 1 месец
До АнонименНе ни е срам. Срам ни е, че ни лъжеха и лъжат все още. Те самите са се наричали по този начин. Затова и изплащаме Окупационен заем.С указ на княз Александър Батенберг 1144 от 1883 г. е утвърдена Конвенция за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от руските императорски войски, съгласно с определението на Берлинския договор. Публикувана е в Държавен Вестник бр.2/1884г.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да продължим с цитатите:"Организирани по един "приказ", наричано по руски, на княз Дондуков за свикване на Учредително народно събрание, което да устрои живота в бъдещото княжество. Не казвам да изготви конституция, тъй като плановете на руската администрация първоначално са това да бъде органически устав, което да подчертае васалния статут на България по отношение на Османската империя."-------Повтарям:"което да подчертае васалния статут на България по отношение на Османската империя..."
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Първите избори в България се случват в 1879 г. и са организирани от руската окупационна администрация" ... Ех Русия ни е освободила не окупирала.. не ви ли е срам!"--------Прочетете и други документи от тогава, не само отделни цитати от новини.
5
2
 
6
 
! Отговори
Гъзибар преди 1 месец
а е бил и хубав боб, пукали са като коне
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом се връщаме към историята, не е лошо да споменем че в нея има и избори проведени по изцяло мажоритарна система:През април 1923г., тогава управляващата БЗНС печели 212 мандата в 245-местния парламент!Сигурни ли сте че и сега това искате?В последствие опозицията разбира че не може да ги свали с избори, и следват куп кървави събития - 9-юнския преврат, Септ. въстание, кръволока Цанков, атентата в Св. Неделя и пр.Всичко това тръгва от мажоритарната система, тотално изкривила изборния резултат
3
7
 
6
 
! Отговори
Койчефф преди 1 месец
Да ваксинираме всички герб калинки и семействата им с Астра Зенека. Да се редят по зелените коридори, да видят хубаво ли е!
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ГЕРБ правят същото по маалите.