Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските

Ще се върнем към нормалния живот, вярва експертът
27 апр 2021 12:54, Красимир Ангелов
180
Доц. Кунчев: Стигнем ли 75% ваксинирани, хвърляме маските
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заветната цел пред държавите в борбата срещу COVID-19 e постигането на 70-75% ваксинирани, към което се стреми и България, заяви  главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни са четири пъти по-големи. Това ни дава възможност вече да решим проблемите с количеството и да се насочим към другия проблем, който е желанието за имунизация, посочи експертът.

Още по темата
"Ще хвърлим маските, ще паднат ограничителните мерки и ще се върнем към нормалния начин на живот", увери държавният здравен инспектор по време на традиционната пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица.

Кунчев припомни, че след отпадането на ограниченията за ваксината на „Джонсън и Джонсън“ тя ще влезе в употреба, но страната ни чака и втората доставка, тъй като засега количествата са малки.

"Искаме да използваме предимството на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е необходим по-бърз ефект. За момента това е туристическата индустрия. Искаме да уверим всеки, който иска да почива в България, че той ще бъде в една безопасна среда. Заявилите интерес от тази индустрия са 80 хил. души, ние сме в състояние да ги обхванем. При добра организация можем да правим над 20 хил. имунизации дневно", увери доц. Кунчев, цитиран от БГНЕС.

Според него веднага щом страната ни обезпечи всички необходими количества за населението, трябва да помогне на сънародниците ни зад граница.

Пред участниците в дискусията доц. Кунчев подчерта, че заради интерференцията между различните вируси, миналият зимен сезон се е стигнало до безпрецедентна ситуация, в която на практика е нямало грипна епидемия, а мерките и масовото използване на лични предпазни средства са довели до безпрецедентен спад при заразните заболявания като коклюш, морбили, хепатит, менингит.

"Дано да успеем да запазим тези навици за по-нататък, за да държим ниско ниво на заболеваемост от различни заразни болести", посочи още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.RU17.CLUB
137
0
 
4
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Балъците свършиха Кунчев!!!Отделно "Ваксинираните" след 6-7 мес. айде пак на Ваксина....И докога ще Си Играем Така бе..Кунчо???Хората Измислиха ЛЕЧЕНИЕ и вече не Ги Интересува- МАСКИ, КАСКИ И МЕРКИ...ПРИКЛЮЧВАМ ТЕМАТА.П.с.Целия НОЩ да Върнат ПаритеЧе никаква не Я свършиха.
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън дрън дрън едно и също у нас няма изводи щот няма проучвания седят си там вземат си заплатите ваксинираха ги с нещо като дестилирана вода епидемоилозите от РЗИ та не са се ваксинирали в 80%
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще ги носим доживотЩаба няма ли да ви сменяват вече
134
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те докато толкова се ваксинират, ще мине имунитетът на първите ваксинирани. И пак боцкане. Не става драги зрители, има нещо гнило тук.
133
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ми даваш всеки ден закуската си, ще спра да те тормозя! Обещавам! Казал училищният побойник на първокласника.
132
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За преболедувалите - пак НИТО ДУМА. Вашият имунитет не е валиден! Само купешкият се брои!
131
0
 
8
 
! Отговори
незнаен преди 2 години
този процент, само ако ги броите, както болните 1 за 2-3+++ или сега не ви харесва тази стакмистика?
130
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се събудят 40-50% - хвърляме маските и идваме да ви наритаме. Малко остана.
129
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз да питам тея маски, от както ги носим, с нещо помогнаха ли ? това ми звучи като "набери 5 тона памук днес и ще ти махна веригата на крака робе"
128
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
точно това е процента който пише на онея камъни в джорджия.... който знае, знае ...
127
1
 
23
 
! Отговори
Спасителен план преди 2 години
Аве тъ..ак, не виждаш ли, че не се предава от хора тоя вирус. Всичко е във въздуха. И защо ваксинирани хора се разболяват???
126
0
 
17
 
! Отговори
Свободен преди 2 години
Тия още ли ви разтяга локуму бе оффце. Заслужавате си съдбата.
125
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75% - in your dreams...
124
1
 
31
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Брадатият лъжец и нагъл лобисти на фармацевтичното лоби д-р Мунчев няма спирка в разпространението на дезинформация, всяването на паника и нарушаването на лекарската етика! Защо не махне маските при 75% хора с антитела срещу Ковид? Защото това включва и преболедувалите, а те не са корпоративни клиенти, нали? Съвсем резонен е въпроса колко хора се разболяха в България до сега след поставена втора доза на ваксина и пази ли изобщо ваксината от нещо?
123
0
 
27
 
! Отговори
Пандемията Свърши преди 2 години
сега ходих до местният хипермаркет - на отиване срещнах местният пощальом - Без Маска, Държавен служител, но не спазва какво Държавата Диктува. След това в Хирер-маркета касиерката - Без Маска!! Вече никой нищо не спазва, болните не се увеличавам с много, така че Пандемията е Гейм Овър!!
122
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само на мен ли ми звучи като изнудване?
121
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинската им цел е да инжектират 50%, за да могат да репресират другите 50% от хората, с полиция (еничари), армията и инжектираните зомбита.До момента има 0 ваксинирани, защото това не е ваксина.
120
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кой носи маска , Локумчев ? Аз лично маска , не съм слагал ! Все така здрав и корав !!!
119
0
 
19
 
! Отговори
американеца преди 2 години
Ало кунчев прибирай с е вкъщи да си починеш -никога няма да стигнем 75% което значи д аходим с маски винаги е пък как изчисли тез проценти