Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява

Николай Витанов с два сценария за коронавируса
109
Математикът на НОЩ: Нов щам не налита, вълната отшумява
Кадър: БНТ

Математикът Николай Витанов сподели в социалните мрежи своето виждане за развитието на коронавируса у нас. Очаква ли ни покачване на новите случаи или ще продължи намаляването им? Той прогнозира в края на празниците починалите от вируса у нас да задминат 17 000. Ето какво сподели той:

Съвсем кратка информация за развитието на ситуаията с COVID-19 в България между празниците.

Обстановката е спокойна, но това се очакваше. Базовото репродуктивно число тази сутрин е 0.942, обхватът на заразата се свива бавно, броят на активните случаи намалява, здравната система полека се разтоварва. Важното е базовото репродуктивно число да е под 1. Очаква се тази тенденция да се запази и през тази седмица. Ваксинацията напредва, днес размерът на щита е 34.9%. Това включва срещналите се с вируса по наши оценки плюс ваксинираните.

Още по темата
Ако вземем официалната оценка на регистрираните случаи и добавим ваксинираните, получаваме индикатор, който ще наричам оттук нататък ядро на щита. Ядрото на щита днес е 17.5%. Очакванията са до края на май щитът да надмине 45%, а ядрото му да гони 30 %, което ще е добре.

В края на празниците броят на починалите се очаква да доближи 17 000. Това е неприятно, но винаги съм писал, че като свършим с тоя вирус, трябва да се огледа здравната система и да се види защо смъртността е висока като се вземат мерки това да не се случва пак.

Накрая, индикаторите за нова вълна имат ниски стойности, такава не се очаква през тази седмица. След празниците веднага ще се види какво е ставало по празниците.

Сценариите при липса на нови щамове са два: продължаваме надолу и вълната продължава да отшумява, или , ако не сме внимавали по празниците - леко повишение на броя на случаите, което може да бъде поставено под контрол до края на май (ако има от кого да бъде поставено пад контрол).

Ако налети по-заразен щам, ще видим как влияе той на българското население е ще изчислим сценариите. Нов щам не налита, вълната отшумява, празниците са спокойни. Тъй, че празнувайте спокойно и се пазете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вервам само на прогнозите на Натали Трифонова.Яка мацка!
83
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 години
До момента всяка една прогноза на Математиците се сбъдна, но полуидиотите във форума, които цял живот синус и косинус не са им послужили за нищо, не че са ги разбрали, все имат нещо да се изрепчат. С образование достойно само за копач на картофи е важно да се разбира от всичко.
82
2
 
2
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Не питай старило, ами патило. Очаквайте нова вълна към 14-15 май. Великденско-гергьовските събирания за мнозина ще бъдат последните в живота.Не се заблуждавайте, че всичко е отминало, ще има още жертви чак до юни
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
т е на 323 души има по 1 умрял!! 5500000 население да ре4ем има в момента тук!!!това е пове4е от ужас!
80
2
 
4
 
! Отговори
злобар преди 2 години
Какво ми пука че някакъв си есапчия какво и що е казал за COVID-19 , за такива прогнози се питат правилните люде , а именно зидаро-мазачите,докерите,чобаните ,шпакловчиците .
79
5
 
2
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Анонимен 86"А синоптикът на НОЩ какво мисли по въпроса, никой не казва?!"Синоптикът на НАЩ опъва синоптичката докaто i мъжът се прави на мажоретка за тиkвоча.
78
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая мижитурка няма ли да ходи да преподава на учениците колко е 3 по 2? Ама явно от това се изкарват повече кинти
77
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво математиците ни спасиха от коронавируса
76
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А синоптикът на НОЩ какво мисли по въпроса, никой не казва?!
75
6
 
24
 
! Отговори
НОЩен матеметик преди 2 години
2 по 2 = 5 ......2 изявления по медиите по 2 коронавирусни сценария = 5 бона в банковата ми сметка ...... Баааси точната наука е тая матеметика .Да вкарваш точната наука матеметика в изчисленията на коронавурисна пандемия където всеки един участник / заразен, заразоносител, имунизиран / си има ИНДИВИДУАЛНА по сила имунна система ,различни съпротивителни сили и здравословно състояние с различни съпътстващи заболявания или липса на такива Е НЕ САМО ГЛЛУПАВО а направо граничи с идиотизззъм
74
5
 
14
 
! Отговори
лекар преди 2 години
На всичко вярвам само не вярвам ,че болестите четат учебници и могат да смятат числа!Е га ти и нощните лъжци!
73
0
 
0
 
! Отговори
И приятели преди 2 години
Имам
72
0
 
0
 
! Отговори
Е не е преди 2 години
Всеки ден е великден¡!!!!!!
71
4
 
12
 
! Отговори
Само езин въпрос преди 2 години
съм така наречения математик: Как си с алкохола ?
70
1
 
1
 
! Отговори
Не те азбирам преди 2 години
И не искам да те разбера
69
0
 
0
 
! Отговори
До преди 2 години
50 кг ли?
68
0
 
0
 
! Отговори
Честит великден преди 2 години
Как си?
67
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20хиляди бг умряха а тоя се хили кат овча пастарма и се прави на интересен
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До чудещ сеЗащото математиците така се движат по принцип.
65
5
 
12
 
! Отговори
чудещ се преди 2 години
Този баце Ники Витанов, защо не се подстриже, избръсне.......пък след това да си гледа математиката?!А вирусите и щамчетата да остави на хора които ги разбират.