Отбелязваме Международния ден на Червения кръст и полумесец

На този ден преди 193 години е роден Анри Дюнан
5
Отбелязваме Международния ден на Червения кръст и полумесец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 8 май всяка година милиони хора по света честват своя празник – Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Датата не е избрана случайно - на този ден преди 193 години е роден големият швейцарски хуманист Анри Дюнан – основоположникът на Червенокръсткото движение.

Неговите идеи за солидарност и взаимопомощ, за грижа към страдащите са живи и днес на фона на безпрецедентната глобална криза и са фундамента, върху който реализират дейността си 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец.

Повече от 14 милиона доброволци на Движението са на предната линия в борбата с пандемията и със забележителна всеотдайност и издръжливост са подпомогнали над 100 милиона души. Горди сме от техните усилия и им дължим най-дълбокото си уважение за предоставената хуманитарна помощ на най-уязвимите групи на обществото. Те са мерило за най-висока нравственост и отговорност, илюстрация на основополагащия принцип на нашето движение – доброволността.

Българският Червен кръст вече 143 години изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата, закриля и подпомага уязвими групи граждани, като опазва тяхното достойнство. И в това трудно за целия свят време за пореден път БЧК с изключителна отговорност се изправи пред лицето на болката и страданието с цялата си мощ, мобилизирайки целия си ресурс – човешки и материален. Благодарение на съпричастността, човеколюбието и благородството на българското общество продължаваме и сега мащабната си кампания в подкрепа на медицинските екипи на първа линия в битката с коронавируса и на хилядите засегнати от пандемията.

Денят е изключително подходящ да изразим признателност към хилядите ни отдадени на каузата доброволци, на стотиците членове и служители на Българския Червен кръст, към нашите партньори и дарители, към всички, които вярват в силата на солидарността, благородството и милосърдието./БГНЕС/


5
Още по темата: БЧКЧервен кръст
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Какво общо има кръста с рогата на шейтана?! Или все пак има?.!.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрах. От спутник 5 подува ли ти се лицето?И защо МУСАД вика шефа на Файзер, но той не оди при евреите?Не разбрах, има ли у спутник ТРОМБИ?Наистина ли евреите вярват?Нима в Израел всички са ваксинира и с коя ваксина? И ЗАЩО НАЙ-ГОЛЕМИТЕ РЕКЕТЬОРИ ЩЕ МИ КАЗВАТ ,ЧЕ СПУТНИК Е НЕЗАКОННА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ МИЛИОНЕРИ СЕ ЖАЛВАТ ОТ ГРОБ ЗАРАДИ ГОДИНИ НАРЕД РЕКЕТ.Кога ГРОБ станаха по-големи католици от папата да го еб@, че ги интересува, коя ваксина е законна.Еми, Путин Ви каза. Спутник е
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кръст и Полумесец заедно има само във въображението на изкyфели демокради.