Дали милиони за свлачища на фирми, готов е само пътят към Рилския манастир

Комитова: От публичен ресурс за една нощ се превръщат в търговска тайна
Обновена: 1 юни 2021 17:27 | 1 юни 2021 17:22, Веселина Йорданова
70
Дали милиони за свлачища на фирми, готов е само пътят към Рилския манастир
Снимка: БГНЕС

Срутището към Рилския манастир е единственият обект, завършен по договори между "Автомагистрали" и 25 фирми-изпълнители за свлачища, срутища и укрепване на пътни платна. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на брифинг.

Проверка по темата е била извършена в "Автомагистрали", като основата й е министерско постановление от септември 2019 г. С него предишното правителство целево предоставя 430 милиона лева за решаване на тези наболели проблеми на МРРБ.

За тези задачи АПИ разполага с 474 млн. лв. Сключва договор с "Автомагистрали" ЕАД и превежда 221 млн. лв.

След това "Автомагистрали" сключва договори с 25 фирми-изпълнители за 188 милиона за ремонт на 84 обекта. Това са авансови плащаия. Тези договори приключват края на 2021 г., уточни регионалният министър.

Тя посочи, че сме много далеч скоро да имаме разрешение за строеж по тези проекти. За някои процесът може да продължи и до 5 години. Никой от вас не би дал пари за някакъв бъдещ проект, който ще се случи след 5 години, коментира Комитова пред журналисти. По думите й тези срокове се знаят от експертите и е можело да се предоставят първоначално далеч по-малко средства.

В края на 2021 година сроковете изтичат, парите се намират в 25 фирми - 182 млн., а дейностите, които е трябвало да бъдат изпълнени, си остават в далечното бъдеще. За 84 обекта са поканени 32 фирми, вътрешна комисия в "Автомагистрали" е разглеждала офертите и е избрала 25, обясни Комитова.

Към днешна дата има само 15 проекта, от които 4 са върнати, 2 проекта са във фаза на подробен устройствен план, има 9 проекта, които чакат за разглеждане в АПИ. Не се знае останалите 68 проекта къде се намират, дали са започнати. По справка от Агенцията по геодезия, картография и кадастър повечето от тях са в най-първоначална фаза, наречена поправка на кадастрална карта.

По думите й от публичен ресурс за една нощ тези средства се превръщат в търговска тайна. Това е и причината да бъде сменен ръководителят на АПИ инж. Георги Терзийски.

Предстоят още проверки, документите с тези констатации ще бъдат предадени на АДФИ и НАП. Не сме разследващ орган, не знаем какво ще се случи с тези проекти, посочи министърът.

На въпрос дали се работи по Плана за възстановяване и развитие, Комитова каза, че планът е заварен в неговата четвърта корекция, след забележки от ЕК. След като са завършени корекциите, той ще бъде представен на медиите, заяви служебният регионален министър.

Комитова заяви и че е била изненадана като част от предишно служебно правителство, че заплатите в администрацията вече са над два пъти по-големи.


70
Още от София
Жители на "Лозенец" протестират срещу поредно застрояване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
До 39 преди 1 седмица
Що бре що не искаш да спазиш уговорката? Ма и що да не стане виж как е станало прио бойко борисов и автомагистрали АТ! колкото до фирмите имам бе 5 даже! ти само гледай да спазиш уговорката и да дадеш парите! другото остави на мене! аз от най добрите, герб и бойко борисов съм се учил кое как да иде така, че хем чекмеджето пълно хем накрая нищо не свършено! нема да се плашиш! само уговорката спази, че като ви гледам герберастите и в това не ви бива! :)
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ?Значи не си от община Тервел просто.
40
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комитова с двете незаконни вили на Черноморието ли ще ми говори за корупция?
39
2
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 1 седмица
Е как няма да заслужиш парите на 26 фирми. Ти си на мама най умното. Не 500 мил. а пет пъти по толкоз, само си направи фирма, и поне един палет документи предай за кандидатстване, спечели поне един търг, докажи че плащаш на работници данъците, и после мечтай.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сретан Йосич бил излязъл от затвора и казал, че ще посети България, по-точно минералния курорт Банкя.Лаура Кьовеши също е казала, че възнамерява скоро да посети България лично. Имала да пита Гешев едни неща за едни кюлчета.Бойко Борисов пък се бил наSрал. Разправят - от страх.
37
1
 
6
 
! Отговори
? преди 1 седмица
Питам , къде в община Тервел има свлачища,че усвоиха пари,ми ние сме на равнинно място.голямо кафене в една малка община,пък по нагоре си представете.ех, ще строим ,хотелчета,ремончета,на управата.
36
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Големи манипулатори и п'одлеци се оказаха тия марионетки на Фигуранта. Въртят, сучат и само кал хвърлят срещу Борисов и ГЕРБ...
35
8
 
9
 
! Отговори
КТ преди 1 седмица
Комитова, ти с какви пари построи две къщи на морето, уж за гости??? Колко туристи сте приели с дъщеря ти в двете къщи? Колко данък сте платили??? Странно е човек, който е направил измама с евро средства да бъде назначен на такавависока длажност, още по-странно е измамник, с доказателства за измамата с евро пари, да говори за морал и корупция при законно и документирано авансово плащане по проекти за милиони???
34
4
 
10
 
! Отговори
Пиян - залян преди 1 седмица
PUMPKIN Бойко краде до дупка , но и в Софийският затвор има футболен отбор !
33
11
 
5
 
! Отговори
hitko преди 1 седмица
Ей балъ.ци,..я да ми кажете коя фирма ще започне проект ако няма авансово плащане. то да не като в къщи да лепите плчки в банята. Плащате като свършат работата. Я малко по-сериозно. Никой няма да влезе в затвора, както си го мислите. Нека има разследване, но по-леко с нападките на ангро. те и пенсионните Фондове ги имаше, ама що никой не пита Лукановото или Беровото или Жан Виденовото правителсва къде са парите на пенсионерите. Кой открадна 3-4 милиарда пара за наколко месеца. А другари от БСП??
32
8
 
5
 
! Отговори
Въй, въй преди 1 седмица
Тази гледа по-злобно от жена ми!!!
31
2
 
4
 
! Отговори
Чешмата капе ли? преди 1 седмица
Дали пари предварително... Май 50% от това ,което казва другарката е вярно.Нека изпълнителите също да излязат и кажат истината.Иначе ще си блякаме, докато сме живи, че се е бъркало в меда.
30
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
Честно да си кажа, напоследък сме свидетели на толкова много свлачища/срутища (не знам правилната литературна дума), че започвам да подозирам, че се създават изкуствено от ГЕРБ, за да могат да дават пари на свои фирми да ги "укрепват". И това на фона на безсмислено изграждащите се "подпорни стени" във формата на хотели...
29
3
 
4
 
! Отговори
защо преди 1 седмица
"Никой от вас не би дал пари за някакъв бъдещ проект...."Може, може! Един даде два милиарда!
28
6
 
21
 
! Отговори
Васил преди 1 седмица
Мутрата от Банкя - в затвора !
27
6
 
30
 
! Отговори
гост преди 1 седмица
В тази новина много важна е датата, когато са отпуснати тези аванси (пари) - септември 2019г. Може би е съвсем случайно, но изборите за кмет в София бяха октомври с балотаж през ноември 2019 г. и помним резултата - Фанди спечели с 20 хил.гласа (което не е много сигурно, щото ЦИК забрани да се отварят чувалите и да се броят наново бюлетините). Случайност.... Найс, а??!?!
26
4
 
25
 
! Отговори
До 25 преди 1 седмица
Така де така! Ама може ли само едно преложение да направя! Нека на мен да ми дадът 500-600 млн лева за какъв да е прокет пък после аз няма да го свърша! С тая уговорка съм съгласен с тебе! Инак за сроковете не знам дали чете, ма те след 6 месеца изтичат! Пък накрая няма нищо направено! Абе дай ми ти на мене парите, аз ше се ангажирам и не знам дали знаеш, едва ли, ма има една поговорка: Момчето зе парите и каза ше видим! Та и аз така ше се ангажирам! Това е за разбралите!
25
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бла, Бла.Иде време, дето и пари да имаш, определени проекти няма кой да ги свърши в качество и срокове, за каквито си мислят неразбралите. А това, че са прибрали аванс, означава че сасе ангажирали. Това е добре, и да се вдига вярва, преди да са изпуснати всички срокове е празна работа.А сега си спомнете какви бригади укрепваха последното медийно свлачище и ще разберете защо това е само медиен шум. Ще си свършат работата катерачите, не се косете.
24
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно къде се е покрил Бащицата. От миналата седмица не се е показвал. Разбрал е че Сретан ще го пуснат 2 дни отпуск и веднага е слязъл в подземието в Банкя. Що се отнася до фирмите и мангизите ние тарикатите ще връщаме заемите на Бащицата. По лошото е че ще оставиме на децата и внуците си да плащат. Затова децата ми няма да ги оставя в този бар.дак. Остава им още малко да завършат училище и кой на където види натам да зиминава. Няма да плащат на Бащицата кражбите. Да ги плаща той с пачките
23
4
 
27
 
! Отговори
До питанката преди 1 седмица
Бе съгласен съм бе! Ко да ти кажа то от септември 2019 до септември 2021 са 3 години! Какво можеш да направиш за 3г!? Нищо! Пък и то това са само 474млн. лева то това пари ли са!? Вие герберастите дадохте 1 млрд лева само на 8 фирми! А то 84 свлачища само за 474млн. лева, просто няма как да се оправят при това за 3 години! Само се чудя то за 3г едно свлачище колко може да напредне! Едва ли е много! Питал съм герберастки калинчести испектори по въпроса! Не напредва много за 3г. Дам!!!!!