Нова такса към сметката за ток - от 6 до 12 лв. на година застраховка на електроуредите

Предложението е на "Еврохолд”, които купиха ЧЕЗ
30 юли 2021 08:36, Анисия Иванова
140
Нова такса към сметката за ток - от 6 до 12 лв. на година застраховка на електроуредите
Снимка: БГНЕС

Нова такса за ток се предвижда да плащат абонатите на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ в Западна България, след като окончателно компанията беше придобита от „Еврохолд”. Идеята е всеки месец към сметките на домакинствата допълнително да бъдат начислявани по 50 ст. или левче.

А със сумата да бъде направена застрахова за електроуредите в дома, така че ако гръмнат, собствениците им да бъдат обезщетени. Реализацията на тази идея ще повиши сметките за ток на абонатите на компанията с между 6 лв. и 12 лв. на година. Засега таксата ще е доброволна.

На пръв поглед предложението, оповестено от председателя на Надзорния съвет на новия собственик на ЧЕЗ Асен Христов пред bTV, звучи в интерес на гражданите. Всъщност обаче по закон и сега електроразпределителните дружества са задължени да компенсират домакинствата, ако електроуред - например компютър, телевизор или печка, гръмне заради токов удар.

"ЧEЗ нe мoжe дa пpeдвиди cвeткaвицитe, тoкoвитe yдapи и вcичкo ocтaнaлo, нo aкo имa eднa мaлкa тaкaвa кoмпoнeнтa, тoвa мoжe дa ce нaпpaви”, обяснява Христов идеята. Но реално новата такса ще защити интересите не на абонатите, а на доставчика на ток, който ще застрахова услугата си. При това вероятно в собственото застрахователно дружество на холдинга „Еврохолд”. Той вече е обявил зa пpoдaжбa чacт oт cвoя бизнec в cфepaтa нa aвтoмoбилитe и лизингa, така че да запази caмo зacтpaxoвaтeлния и eнepгийния.

С други думи идеята е абонатите да плащат за нещо, което е задължение на електроразпределителнто дружество, а парите да влизат в компания от същия холдинг. Предвид факта, че ЧЕЗ има над 2 млн. абоната в Западна България, това означава, че с новата такса „Еврохолд” ще си осигурява допълнително между 12 и 24 млн. лв. приходи на година, анализира "Труд".

Впоследствие от компанията уточниха, че таксата щяло да има, но тя да е доброволна. Въпреки че не е ясно кой ще застрахова електроуредите си, при условие, че ако се развалят заради ниско напрежение така или иначе дружеството трябва да компенсира собствениците им.

Cпopeд oдoбpeния oт KЗK пpoeкт „Eвpoxoлд” тpябвa дa инвecтиpa в cлeдвaщитe тpи гoдини мeжду 250 млн. и 300 млн. лв. в ЧЕЗ. Xpиcтoв пocoчи, чe в мoмeнтa бългapcкитe дpyжecтвa нa ЧEЗ ca в мнoгo дoбpo финaнcoвo cъcтoяниe. И допълни, че цената на тока се определя от КЕВР, затова не е ясно дали, кога и с колко ще поскъпне плащаната от абонатите електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 2 години
А какво да кажем за министър председател-пожарникар?
120
0
 
6
 
! Отговори
Иван Иванов преди 2 години
Те първо по добре да си окастрят дърветата под електропоровдите че вече се издигат над жиците и при всеки вятър проводниците се усукват и дават на късо така цели села остават без ток.
119
4
 
2
 
! Отговори
izh преди 2 години
Всичко минава момчета. Щом си я докарахме Чалгар министър председател и Фуражка президент показахме че могат да ни работят и с аргументи и без аргументи. На всичко се свиква, ама на глада -НЕ
118
2
 
4
 
! Отговори
bbb преди 2 години
Ами какво правим с тези, които си застраховат жилището и всички уреди в него?
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърч и гнет,продължават.А ние немите овце,си мълчим и подпърдяваме.
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.....а с разходите, които ще плащате за консумативите, ще изплащате собствена си миницентрала на квартала за известен период с малки вноски, след време, след като се изплати, разходите, ще са само за работещия поддържащ персонал до максимум 5-6 човека на квартал или градче! И няма да се тревожите, че всеки ден ще ви люшкат и ще измислят нов начин на рекет!
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съберете инженери,всеки квартал или град трябва да има инженери,изтеглете кредит от ЕС и си направете си собствени миницентрали на квартала, блока или града(ако е малък град), така ще имате собствен ток,топла вода,даже и вода за пране може да си изпомпвате с енергията,ако има наблизо подпочвена или друг вид вода, няколко човека за поддръжка,а с разходите,които ще плащате, ще изплащате собствена си миницентрала на квартала,след време,разходите,ще са само за работещия поддържащ персонал,5-6 човека
114
0
 
16
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Още малко и тия че ни карат да си плащаме и въздуха дека го дишаме...Ега ти времената
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се съберете по квартали, блокове, може да си направите собствени локални миницентрали, от които хем ще получвате ток, хем ще имате собствено парно и топла вода, може да използвате въглища,вода или други енергоизточнци и да се откачите от монополите!
112
0
 
7
 
! Отговори
ПРЕВОД преди 2 години
Ще ви преведа Новината на Български Език - Застраховката е на Фирми с Мутри , като след падането на Соца - 1989 - 2010 , тези фирми са на Борисов и Пеевски .Не се притеснявайте - Това няма как да се случи - вече сме в зоната на САЩ , Русия и ЕС .
111
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, колко хиляди лева годишно е изплащало това ЕРП за повредени уреди, че сега се е наточило да събира по 24 млн.!? Хора, започвам да ви събирам застраховка по 1 лв. годишно срещу падане на керемида върху главата! Оцелелите да се обаждат, да носят керемидата и доказателствен видеоматериал от случката!
110
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей ,мошеници и рекетьори долни,а новите стради контролирате ли или само можете да рекетирате клиентите? Вие първо започнете да контролирате новите строежи на олигархичните фирми ако ви стиска, че кабелите се прекарват и коват директно в стените, кове се директно кабела по средата с пирони,което е крайно опасно и не ги вкарват в тръби кабелите, както е редно , да не говорим и за заземяване!
109
0
 
6
 
! Отговори
Щом теТакаИ вие така преди 2 години
Има панели,които получават ток,не само от слънце,а са комбинирани и получват енергия хем от слънце,хем от падащите капки дъжд, може с вятър, вода, газ , натиск, движение и по много различни начини да получите ток! Откачайте се от каквото можете! Слънчевите панели , които се включват чрез кабел в контакта и дават ток, са най-елементарни и не изискват някаква система за поддръжка!
108
0
 
16
 
! Отговори
Щом теТакаИ вие така преди 2 години
Това си е чист обир и рекет! Хора откачайте се от монополите колкото можете и търсете варианти за собствена енергия,вода и всичко останало,даже не им яжте вносните продукти пълни с химия, най-елементарното нещо ,което може да направите с тока, да си закупите на изплащане слъчеви панели, които се включват директно в контакта и дават енергия, поставяте ги на терасата или външната стена и готово, може и на покрива на блока да си направите от вятър,има панели
107
0
 
16
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Че от кога застраховаката по отговорност на предприемача се плаща директно от клиетите като перо в сметките им? :)Ехо? Държавата?
106
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки електротехник , ще ви каже , че това е тотално МОШЕНИЧЕСТВО и РЕКЕТ, не ядем доматите с колците, има предпазители на две места - в дома и извън дома на таблото, те се изключват автоматично, ако има пробем с тока,за да не изгорят елетроуредите, ако предпазителите не работят и нещо не са в ред, ВИНАТА Е НА КОМПАНИЯТА, а не на клиента, но няма как да не работят! Мошеници, долни, спрете гаврата с хората и това мошеничество!
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е абсолютна гавра, мошеничество и подигравка с клиентите, има предпазители на две места, които се изключват автоматично, за да не изгорят електроуредите при проблем, ако те не са в ред , вината е на компанията , а не на частника, че да ви плаща! Можете да поискате и от частните стари къщи, сгради, които евентуално нямат заземяване, да си извършат заземяването, не е сложно , поставя се метален прът или метална плоча в земята, но не и да рекетирате хората с тези суми за НИЩО, мошеници!
104
1
 
15
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Тези ни пробват, но а стане, а сме излезли с тоягите и тогава жална им майна !
103
1
 
9
 
! Отговори
Нагло,по-нагло, преди 2 години
Най-нагло-"Но реално новата такса ще защити интересите не на абонатите, а на доставчика на ток, който ще застрахова услугата си. При това вероятно в собственото застрахователно дружество на холдинга Еврохолд. Той вече е обявил зa пpoдaжбa чacт oт cвoя бизнec в cфepaтa нa aвтoмoбилитe и лизингa, така че да запази caмo зacтpaxoвaтeлния и eнepгийния.
102
3
 
7
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Първо:вдигането на пенсиите е само предложение (приказки)Второ:пенсиите ще се вдигнат с средно с толкова,колкото сега са 50-те лв.на ББ,но ще бъде още по-зле,защото малките пенсии ще получат много по-малко от 50 лв.Е.. по-добре ли ще бъде!?Та да очакваме поредното ограбване при сегашното галопиращо увеличение на цените, и то по време на епидемия!Надявай се,народе!