Мними рейнджъри прибират по €100 000 от влюбени пенсионерки

Зачестяват и сигнали за измами с мними френски банки
12 авг 2021 08:30, Елка Василева
62
Мними рейнджъри прибират по €100 000 от влюбени пенсионерки
Снимка: архив, БГНЕС

Мними американски рейнджъри лъжат наши влюбени пенсионерки и успяват да им измъкнат шеметни суми между 70 и 100 000 евро. Само за последния месец в отдетл „Киберпрестъпност“ на ГДБОП са подадени пет жалби от измамени възрастни жени. Всички са над 60 години и схемата на измамата е една и съща. Това казаха от ГДБОП пред „Телеграф“.

Само преди ден антимафиотите предупредиха и за друг вид измама, за която хората трябва да бъдат много бдителни. Получават оферти от уж френски банки за изгодни кредити. Оказва се обаче, че скубят мераклиите за пари на заем с такси за всякакви услуги, които тръгват от 200-300 евро и стигат до по-крупни суми. Общото между двата типа компютърни престъпления е, че го правят африканци.

Оплитане

„Здравей. Как си. Аз съм американски войник и съм на мисия в Афганистан. Тук е тежко, трябва да си говоря с някого, защото не съм много добре психически и не издържам. Жена ми почина, детето ми е в САЩ само, сираче“. Така измамниците започват чат комуникацията в месинджър с потенциалните жертви. Мишените са винаги от един тип – възрастни жени, над 60 години, които качват снимки, от които личи стандарта им на живот. Мнимите рейнджъри са добри психолози и отлично знаят, че, за да докоснат сърцето на богатата баба, трябва да има драма, смърт и любов. Сценарият е идентичен, само имената на измамниците се менят. Един път въпросния киберпрестъпник се представя за Джеймс, друг път за Уилиям, трети път за Майкъл и т.н.

Схемата

Щом бабата поддаде и започне да споделя, мнимият боец в Афганистан започва да разпитва за имотното й състояние. Щом като се увери, че всичко е наред и има какво да се завлече, започва да действа по-настъпателно. „Първо, разбира се, военният се обяснява в любов на възрастната жена, след което директно хвърля бомбата, че иска да се ожени за нея. Казва още, че му предстои важна мисия, от която може и да не се върне жив. Обещава обаче, че, ако оцелее, ще дойде в България и ще се венчае за изгората си, за да останат да живеят тук“, разказаха киберполицаи.

След около седмица мълчание и липса на всякаква комуникация бабата получава мейл уж от митницата. „Уважаема г-жо Петрова, при нас има пратка адресирана до вас от рейнджър Джеймс Ханкс. Ако искате да я освободите, трябва да платите мито“. Това е първото съобщение. След още един ден жената получава второ писмо, в което й обясняват, че са отворили колета и вътре има 700 000 долара за нея, но ако иска да ги вземе, трябва да плати 35 000 долара. Бабата онемява и превежда парите.

При друг разиграван от измамниците вариант е, че е открит пръстен с диамант, за който също трябва да се плати мито или ще бъде задържан от властите. Наивните пенсионерки веднага започват да разпродават имоти и да си теглят спестяванията и пращат парите по зададени от измамниците сметки.

По данни на ГДБОП само за последния месец петте пенсионерки са олекнали със сумите от 90 000 евро, 60 000 евро, 115 000 евро, 120 000 евро и 70 000 евро. Една от жертвите е на 71 години и категорично отказа да комуникира с медиите, защото се срамува, че е станала жертва на подобен вид измама. „Този вид измами зачестяват и призоваваме хората да са бдителни. Да не водят комуникация с подобни лица, които се представят за военни на мисия в Афганистан или друга размирна държава“, призоваха от ГДБОП.

Кеш

Антимафиоти работят усилено и по зачестяващи сигнали за мними френски банки, които примамват българи с обещания за големи заеми само срещу лична карта. Както вече от ГДБОП обясниха, се иска сканиран документа на човека, след което започват да го дерат с различни такси. „Най-често сумите, които българите искат да вземат в заем, са около 1200 – 5000 евро. Има обаче и много по-големи в размер на 100 -200 000 евро. Най-вече на този вид измама се хващат лица, които са в списъка с нелоялните кредитополучатели или т.нар. ЦКР. Хора, които са взели заеми от всички институции у нас, не ги връщат коректно и затова се принуждават да търсят в чужбина“, обясниха киберполицаи, цитирани от „Монитор“. Сред мераклиите за бързи пари били и комарджии с дългове. Ако пък откажели да плащат такси и усетят, че са въвлечени в измама, бандитите ги изнудвали да стават финансови мулет.

 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 5 месеца
До Анонимен 50 Безспорно е имало такива и по времето на социализма, но аз мисля, че те са големи лисици и отдалеч надушват кой мъж има пари и кой няма.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак не съм наясно с тия "баби" плямпащи на английски. Много образУвани излезнаха. По онова време са учили френски, немски, английски и руски и разбира се обикновено нищо не са научили. От сериалите може да поназнайват турски. Айде ся съчинителят на статията да обясни, че нещо не разбирам...
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Онемях!Тя е оцелявала с краката нагоре и така е възпитавала дъщерите си. Нищо ново и особено хиткро. Затова и така налита на "рейнджъри".
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересно ми е всички измамени баби на наглийски ли си плямпат с "рейнджърите"...
47
0
 
2
 
! Отговори
:))) преди 5 месеца
До Гост Ама ти си бил много, много, много неинформиран и наивен човек. Влез в някой сайт за запознанства, пък после ще продължим разговора. Влезе ли в ме.но.пауза, тя е вече спокойна, че не може да забременее и развява байрака, след като цял живот преди това скромно си е събирала полите. Затова докторите все припомнят, че противозачатъчните таблетки не трябва да се спират през първите няколко години след спирането на цикъла. На 1000 такива палавници няколко забременяват, според статистиката.
46
0
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 5 месеца
До До 37 - Не си актуален. Те сега раждат, когато наближат 60 г. или малко след това.
45
1
 
2
 
! Отговори
Онемях! преди 5 месеца
От къде се взеха у нас такива богати, наивни и бездействащи баби?! Българската баба - богата или не, обикновено е ангажирана с отглеждането на внуците. Освен това, българската баба е голяма хитруша, защото й се е налагало да оцелява при всевъзможни условия, като започнеш от детство в гладния ранен социализъм, минеш през младост в къси полички под надзора на заядливи партийни секретарки и зряла възраст през гладния период на прехода - преживелите всичко това просто няма как да са толкова наивни.
44
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 5 месеца
*** и тя е дърта милионерка с партийна субсидиийка :))))
43
0
 
4
 
! Отговори
баба преди 5 месеца
Ако Франция беше на друг континент, там щяха да са и парите на влюбените гълъбчета.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам колко са "влюбени", но са страшно нагли тия баби. Тръгнали да търсят богати мъже по света и после като се раз чат кат по митници те и банките къде им били па ри те.
41
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
После кажете, че Биг Блак Кок не меттър-ва...
40
2
 
1
 
! Отговори
Пецата преди 5 месеца
Статията е написана с цел да се сондира интереса на хората към нея , тоест да направят на око една статистика кой има кеш парички и ще се заинтересува в написаното , много е важно да се разбере колко още трябва да продължи ковид кризата докато не фалираме всички, ама и да не умрем от глад ,някаква златна среда
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Над 60 години може. На 40 не се дават и предизвикват възхита у дядовците с виртуалните си умения и скучни занимания да се надлъгват с вмирисани измамници.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нъл беше само една ?! Рейнджърите са .. предполагам.
37
2
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Статията лъха на измислица и пълно неуважиние към възрастните жени. Навсякъде се споменава баба, вместо възрастна жена. Баба и дядо, могат да са само бабата и дядото на списвача на тази статия.
36
0
 
2
 
! Отговори
eeeee преди 5 месеца
а стига ординерни новини
35
11
 
5
 
! Отговори
Гост преди 5 месеца
Какви влюбени 70 год. баби , какви глупости на търкалета...??! Жената след 50год. влиза в критическата ( някои - по-рано ) , и оттук нататък никакъв секс и никакви влюбвания не я интересуват !
34
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И тези наши пенсионерки имат изконното право да гласуват ?Мале, мале... не могат да разграничат кога ги ограбват, а как се оправят с партиите ?
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига глупости.Познавам една 40 годишна жена,която месеци наред беше баламосвана от подобен рейнджър",но не му е дала нито стотинка.А нашите баби хвърляха пари само на ало измамници,но и това секна.
32
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 5 месеца
Другата богата баба е фараонката Евгения Баневи - жената на Николай Банев :)))