Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата

Кутев прати в Банкя протестиращите за заплати от "Автомагистрали - Черно море"
116
Договори за пътища за 1.5 млрд. лв. отиват към прокуратурата
Снимка: БГНЕС

До понеделник всички сигнали за реализираните за 1,5 млрд. лв. договори за ремонт и поддръжка на пътища ще бъдат изпратени до прокуратурата. Това съобщи пред журналисти в парламента говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Още по темата
По думите му парите за ремонт на пътища не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета.

Антон Кутев, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, коментираха протеста на работещите в "Автомагистрали-Черно море" АД. По-рано днес работници на дружеството блокираха пътища и протестираха пред сградата на Министерския съвет и на места в страната заради неизплатени заплати.

Кутев бе категоричен, че парите за ремонт на пътища е трябвало да бъдат осигурени в текущия бюджет. "Тези пари не могат и не трябва да бъдат осигурявани през актуализация на бюджета, защото тези договори са сключвани тогава, когато се е правил предишният бюджет. Смятам, че всички, които протестират сега, трябва да отидат на определен адрес в Банкя", каза още той.

Комитова припомни, че парите за ремонти по бюджет и документи от миналата година са в размер на 382 млн. лв. и посочи, че предишните ръководители на АПИ, "Автомагистрали" ЕАД и МРРБ са допуснали договори за милиард и половина, предаде БТА.

Антон Кутев коментира, че когато се подписват договори за над един милиард, които са необезпечени в бюджета, освен че противоречи на закона представлява и "форма на измама". "Когато обещаеш на някого един милиард лева, които очевидно не можеш да ги платиш, защото ги няма в бюджета, ти не си предвидил тези пари в бюджета, а си накарал хората да свършат работа за този един милиард, ти очевидно мамиш. Мамиш този, на който си обещал, мамиш работниците, които не могат да си получат заплатите, мамиш гражданите, на които си обещал пътища, които няма как да станат, защото нямаш парите", коментира Кутев.

Петя Аврамова пита защо ги няма в актуализацията, а защо ги няма в бюджета, добави той. "Това е измама. В Закона за бюджета изрично има текст, че нямаш право да подписваш договори, които не са финансово обезпечени. Ще подадем всички възможни сигнали", заяви Кутев.

Относно практиката за подписването на договори с прогнозна стойност, министър Комитова поясни, че такива са се подписвали през 2018 г. чрез обществени поръчки, но впоследствие е имало санкция от Агенцията за обществени поръчки, която по думите на министъра била, че не можеш да играеш на търг за обществена поръчка и да няма цена на договора.

"Затова от 2019 г. предишното ръководство на АПИ са подписвали договори за ремонт и поддръжка с точно определена стойност", посочи служебният министър.

"Договорите, които намерихме от предишното правителство, с обещания за милиард и половина за ремонти на пътища, ги няма нито в предишния бюджет, нито в сегашната актуализация", коментира Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До При Бойко парите- стигаха единствено до който трябва. Но никога не бяха досатъчни
94
2
 
0
 
! Отговори
Сийка преди 2 години
Кутев и Комитова се оплетоха като патета в кълчища. Кутев си го знаем, че е тшеславна латерна без смисъл, а Комитова сама се натриса и я употребяват като *** за еднократна употреба.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата тъкмо ще провери къде Комитовата архитетка е затрила едни милиарди.
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в прокуратурата ги чакат едно ОЯДЕНИ лелки и чичковци които знаят само едно .......А сИга ко шъ пра'им....?! .........И следва въпросче .....Тигре-тигре, имаш ли пари?!
91
2
 
5
 
! Отговори
При Бойко парите- преди 2 години
стигали . Стигаха за шкафовете ви . И за това да сме най-бедната страна в ЕС ! Партия герб вдигна 200км в посока ада сега инерцията не може да се спре докато не се изпраскаме в него-всичко лошо което ще се случи следващите поне 5 г ще са заради тях. Включително демографската катастрофа ..
90
1
 
2
 
! Отговори
Бай Кольо преди 2 години
До Бай РапонСтига стези глупости Муниципалитета на Барцелоно заяви писмено,че няма такава собственост на тяхна територия!
89
4
 
5
 
! Отговори
Бай Кольо преди 2 години
Интересно - как ГЕРБ винаги успяваше да се разплати със строителите на пътища,а сега все не могат да се справят и все им е виновен ГЕРБ.Това ми мирише на некадърност.
88
7
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
При ББ парите стигаха. Пък само като видиш как му шарят очите на служебния финансов министър е ясна работата. Колко струва водата дето Киро я източи да си направи селфи?
87
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе отивайте в Румъния и почвайте да черпите опит как вкараха политиците в затвора. Докато не вкарате Мутрата в затвора, че да ги хване всички страх занапред да правят далавери, тая държава няма да стъпи на правия път. Прогресът през последните 12 години беше неизбежен и просто ехо на общия естествен прогрес на ЕС. Ако Мутрата и неговата шайка не бяха точили толкова брутално, прогресът ни щеше да е ОГРОМЕН, а не мижав и 10% от населението нямаше да избяга, а да започне да се връща. ЗАТВОР!
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова, къде са парите?
85
7
 
10
 
! Отговори
stiling преди 2 години
Тия нещо лъжат май, къде отидоха парите за пътищата? 380 милона за подръжка на всички пътища в България за 1 година? Тия луди ли са или. Толкова паро по 110 милиона на месец са 50те лева на пенсиониршти за точно за 3 месеца. То хемус спря строителството, ще спрат и другите полечка. Аз не виждам какво толкова му харесвате на това служебно правителство и какво точно толкова прави и се справя добре. Единственото което прави е да вади далаверите та предишните и толкоз, *** нещо работата спря съвсем!
84
4
 
10
 
! Отговори
от Правителството преди 2 години
Въпроса с магистрала Хемус е решен - магистрала няма да има! Парите вече са насочени по други ресори за усвояване. На печелившите честито!
83
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че при Борисов имаше пари за всичко и държавата вървеше. Факт е,че сега държавата е блокирана и пари няма за никого.
82
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.иквените *** пак са получили с'тинки да дращят. Вашия началник да ги вади от чекмеджето тия пари и да заминава директно за затвора. Сключвал е договори без да е предвидил парите за тях в бюджета. Кое тчоно не разбрахте т.иквите?
81
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова изпълнявай си договорите, нали можеш да четеш? Би трябвало, уж си архитектка. Прочети закона за задълженията и договорите. Виж сега главата със задълженията ти по тия договори. Няма какво да се обясняваш, разплащай се с хората.
80
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали имаше едни600 млн, едни други доходи от преизпълнение, нали имаше пари останали - а сега за прокуратура, било невярно че са осигурени пари, нямало пари - това запирилича на тука иа тука нема и на лъжливото овчарче. Почваме проверки на големите - къде са парите на средния и малък бизнес, ще строим електроколи, затвориха се кранчетата , повиши се събираемостта. Просто се смени караула- промяна с подмяна.
79
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова никой не я кара да актуализира бюджета, а да разплати изпълнените договори. Или вече ги е изхарчила, щото е архитект и не знае на кой свят се намира? И опряла до Кутев, да се назландисват като две кокошки. ОСТАВКА!
78
18
 
17
 
! Отговори
Професор преди 2 години
ФATMAKA CЪСИПА СТРАНАТА! ИМПИЙЧМЪНТ ЗА ШОФЬОРА НА САМОЛЕТ РАДЕВ!
77
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво стана с децата на премиера, на тях спирали ли са им безбожните заплати от сладката службичка, прокуратурата уведомена ли е? И кво стана с червените от ДС в резидентдвото, кой сега ще изкарат виновен, Боко се изтъркаха вече лъжите.
76
9
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
Зелените чорапи от икономика,строителство,енергетика,медицина и пр. професионални дейности нищо не разбират.Назначиха едно смехотворно служебно правителство,което нанася щети за милиарди.Но купените от черепа,ветко,банев,миню стойков и прокопиев мидии осигуряват медиен комфорт на рушителите на държавата.Доволно просто ватия чалгизиран българин,ще започне да разбира какво му се случва когато остане без ток и храна за децата си.А това ще се случи до 4-5 месеца.