18-годишно момче издъхна в болница в Пловдив, разследва се лекарска грешка

Теодор попада в лечебното заведение след като си е ударил главата
Обновена: 21 сеп 2021 06:23 | 21 сеп 2021 06:22, Нели Христова
86
18-годишно момче издъхна в болница в Пловдив, разследва се лекарска грешка
Снимка: Pixabay

18-годишно момче издъхна в отделението по неврохирургия в пловдивската университетска болница "Свети Георги" пред очите на родителите му. Майката и бащата обвиняват медиците, а прокуратурата разследва трагедията, съобщи bTV.

По разказа на бащата, който е адвокат, синът му се е задушил по време на повръщането, след като преди това персоналът му е дал да приеме силно приспивателно.

Бащата Йордан Давчев, разказа, че са потърсили медицинска помощ, след като синът му Теодор си удря главата и започва да повръща. Момчето е оставено в неврохирургичното отделение за наблюдение. Майката е изявила желание да останe като придружител, но от медицинския екип я уверили, че няма нужда. Ден преди изписването родителите заварват сина си в болничната стая в много тежко състояние.

"Когато отидохме с моята съпруга да видим детето в 5:30 ч., защото то в три и половина ни се обади да пита къде съм и кога ще дойдем, го заварихме пред агония. Жена ми каза: "Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар". Аз отивам при сестрите, заварвам ги в дежурната стая - целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали и когато казвам: "Викайте лекар, детето не може да се събуди, една от сестрите казва: "Спокойно, не викайте, ние му дадохме силно обезболяващо и затова не може да го събудите", разказа бащата на починалия Теодор.

"По някое време е тръгнал да повръща, тъй като са му дали приспивателно. След консултация с лекари разбрахме, че то това приспивателно силно обезврежда дихателната и гълтачна система. Той не е могъл — мускулатурата като цяло - не е могъл да повърне и се е аспирирала течността обратно в дробовете, де факто той се е задушил", казва бащата.

От лечебното заведение са коментирали пред bTV, че е назначена щателна проверка за настъпилата смърт. При разрешение от Окръжна прокуратура и близките на починалия пациент ще има готовност да предостави пълните резултати от проверката "Ръководството на лечебното заведение изказва съболезнованията си на семейството и близките и ще направи всичко възможно за изясняване на случая!", се казва в съобщението.

"Знам, че няма да ми се върне детето, но искам да кажа на цялото общество, че наред със специалистите, които много уважавам, в здравната система има чудовища, от които тя трябва да се изчисти", категоричен е бащата на починалото момче.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
1
 
! Отговори
хм! преди 2 години
Някога преди 40-тина години имаше едни следователи които първо разбираха какво е станало и тогава правеха нещо.От написаното отгоре не разбрах точно какво се е случило.Било овърнало детето,но никой не казва да е видял повърнати материи.Било му дадено "приспивателно".Едва ли е направено в такива дози,че да подтисне дишането!Ама бил казал друг лекар нещо-съчинение без картинка!Добре би било да се разбере истината,пък тогава да се говори.Още повече,че ще се водят дела!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При счупване на основата на черепа--- при удар в челната, тилната или слепоочната област характерните симптоми са кръвотечение от устата ,носа ,ушите кръвоизливи около очите.до 68
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От все сърце желая здраве на целия ни измъчен народ, защото опре ли се до медицински "грижи" си е... руска рулетка, да не кажа друго. И съболезнования на родителите!
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До славянин "Сега стана ли ви най-накрая ясно защо е тази рекордна смъртност в болниците!" Ахаааа, явно допреди 2020 сестрите хвърчаха по задачи, показваха пълне професионализъм, не правеха полагаемите им се паузи и всъщност те ЛЕКУВАХА пациентите, вместо лекарите! Мдааааа, логика НУЛА при някои.
68
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Радев. Еше казал, че когато той дойде на власт такива работи няма да има?
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няколко медицинсни експертизи ще докажат, че хората така или иначе умират и в този процес лекарски грешки не се случват. Както винаги досега. И делото ще се влачи десетина години до пълна забрава.
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там в хирургиите си е е*ало меча. Избягвайте Св. Георги. Сестрите изобщо не обръщат внимание.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съболезнования на родителите. Това наистина е чудовищно. И няма как да го минете ковид. Всъщност знам ли.
64
4
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Приятелю, имаш ли представа какво означава точно счупване на черепната основа? Мисля, че даже и глупостта трябва до има някакви граници!
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да го пишат ковид и да питат защо са починали 20 000, лекарската грешка е безгранична
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да могат някой хора да ни крадат на воля, контролът в държавата го няма. За това мрем от некачествени храни, от небрежност в болниците, от катастрофи по пътищата. За това сме най-бързо изчезващата нация. Жалко за поредния млад човек, съболезнования на близките.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
травма на главата с повръщане , 100 % счупване на черепната основа , в такива случаи дори най-малкото движение може да убие човека . нехайни престъпници .
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 ГОДИНИ КАПИТАЛИЗЪМ - 30 ГОДИНИ КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.
59
1
 
5
 
! Отговори
Разбихте държавното преди 2 години
щото било лошо.Ами сега имате ли пари за частно лечение?!Може и да не ми отговаряте, препълнените гробищни паркове го показват най-добре.
58
1
 
15
 
! Отговори
До Мен преди 2 години
Съгласен съм с теб, но няма да стане. В България положението със сестрите е плачевно. И два пъти повече сериали да гледат и цигари да пушат, няма кой да ги пипне с пръст. Сестри няма, и всеки запознат със здравната система в България ще ме разбере.
57
0
 
18
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Страх ме е да живея в тази страна. Ами ако утре на мен или на някой мой близък му се наложи и упира до грижите на такива хора :О ?!
56
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е за това: Целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали...Скоро бях във ВМА за операция!
55
0
 
18
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Лекарите и сестрите, които имат съвест много рязко трябва да осъзнаят, че заради подобни *** страдат и те и трябва да се отървават възможно най-бързо от тях, а не да прикриват престъпленията им и после цялото съсловие да страда и да умират здрави хора.Незабавно уволнение на всички пушешти сестри и никога повече да не пристъпват до болница. Място там нямат, да ходят да чистят *** в гърция.
54
2
 
12
 
! Отговори
gogo преди 2 години
Сестрите освен че са пиели кафе и са пушели цигари за обсъждали колко пари ще им дават ако "изтекат" към Западна Европа. Според едната в Германия давали на такива като тях по 4000 евро, а според другата в Англия давали по 5000 паунда. Така пишело в интернет
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова никога никога никога няма да се върна да работя в болница в България- нехайство, небрежност и безхаберие...