Пламен Павлов: "Булгаргаз" да отговори къде са 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан

Има информация, че се продава обратно в Азербайджан през Гърция, откъдето стига до Италия
Обновена: 25 сеп 2021 17:25 | 25 сеп 2021 16:53, Анисия Иванова
131
Пламен Павлов: "Булгаргаз" да отговори къде са 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като държавна компания "Булгаргаз" дължи обяснение по какъв начин се изразходват или използват количествата газ от азербайджанската компания СОКАР, с която България има споразумение за доставка на 1 млрд. куб. метра от синьото гориво. То не достига до българския пазар, като има информация, че се продава обратно в Азербайджан през Гърция, откъдето достига до Италия.

Това каза Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Засега "Булгаргаз“ не предоставя информация за търговските договори, които сключва. Няма и публична информация с какво количество от природния газ, който би трябвало да получава от азербайджанската компания се разпорежда, както и какво се случва с него.

Ако България използва газът, който получава от СОКАР, може дори да го търгува с Гърция като суап сделка, за да понижи или поне да задържи нивата на цените на горивото.

Вместо това, Павлов каза, че има информация, че „Булгаргаз“ продава синьото гориво на гръцката газова компания DEPA, която го продава на СОКАР, която го продава в Италия. Според него „Булгаргаз“ трябва да посочи на какви цени се правят тези сделки, какви са мотивите и кои са страните, които участват.

„Изяснява се въпроса с тази спекула, която се получи на енергийната борса“ – така Павлов си обяснява проверката на Министерството на вътрешните работи и ДАНС в Комисията за енергийно и водно регулиране. Той обаче не вижда директна връзка между цената на тока и цената на природния газ.

Според него пазарът на природен газ ще се нормализира при пускането на „Северен поток“ 1 през октомври и на „Северен поток“ 2 в края на годината. В допълнение цените вече са достатъчно високи, което може да мотивира САЩ да започне доставки на втечнен газ, посочи Павлов.

Цялото интервю гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ДОГОВОРИРАНАТА АЗЕРСКАТА ГАЗ , НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА МИНЕ ПРЕЗ КОНЕКТОРА С ТУРЦИЯ , ЗАЩОТО ЦЕНИТЕ СА РАЗЛИЧНИ !...НЯКОЙ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ УМИШЛЕНО РАБОТАТА ...!
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газта идва от "братската" на някои Русия. Тя именно вдига цената.
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако България използва газът, който. . . . . . . . ПИШЕ СЕ Ако България използва газТА, който. . . Кога ще научите български?
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МВР да бръкне и там и ако изнесеното е вярно,да ги натикат в затвора до края на живота.
106
1
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
1 милиард кубически метра е 1 кубически километър. Това е невъобразимо количество. За сравнение: язовир Искър, максимално напълнен, е половин кубически километър. Такова гигантско количество газ просто не може да изчезне незабелязано. Това би било невъобразим скандал във всяка държава и би завършил с присъди за кражба в особено големи размери. Наистина, къде е Гешев? Или май ще трябва да се прекръсти на Гешефт?
105
0
 
13
 
! Отговори
баба Пена преди 2 години
Аре пак далаверка, да няма евтин газ за страната, някой мазен шеф си прави парички като я препдодава. То корупция няма в БГ-то, няма такова животно. Тука всеки е честен и работлив
104
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Южен поток го спря Прешарски 2013 г, провери си.
103
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да питаме Бойко, той сега не е на власт. На власт е алтернативата на Зеления Чорап,но тя мълчи, таз пуста алтернатива!
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце ги е складирал в Банкя за черни дни. ))))
101
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори в Африка дават полезните си изкопаеми на концесия за15-20%, само васална България се навежда по най-унизителен начин на САЩ и дава на САЩ да изнасят българско злато за милиарди годишно при 1.2% за държавата, докато пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна.
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте де белия Бойко за петрола от Азербайджан,той нали кани на гости мадамите от там?
99
11
 
4
 
! Отговори
До 109 преди 2 години
Ами купи си акции в Дънди Прешъс ве мой човек. Щом са на такава печалба ще станеш милионер за нула време. Явно имаш вътрешна информация. Моята информация е друга. Дънди прешъс копаят пръст, в която има злато. Тя се извозва до Южна Африка, където има технология за извличане на златото от нея.. Акциите на тази компания струвят жълти центове... Едвам се задържат над водата... Но неуки тъпири, като теб, говорят глупости, без дори да си проверят информацията. Правите се на умни, а всъщност не сте!
98
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Защо да е спекула? Пазарна икономика е, а в ес не трябва да водиш протекционистична за държавата си политика. Какво ще остане от ценностите на Интернационална, ако всички го правят?!
97
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азерският газ няма как да потече към България без интерконектора с Гърция. Баце построи 500км газопровод за руснаците да си продават газ на Сърбите за 1 година с 3 милиарда-кредит по който тече и лихва, без нито един кубик за България.Повече от 10 години обаче не се построи 150км тръбопровод до Гърция, гърците са готови техният участък, но русофилските кръгове в БГ, саботират този интерконектор.Азербайджан е изявил готовност да доставя и цялото количество газ за България около3 милиарда м3
96
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До F-16 Block-70VА защото, когато бяхте на власт при Орешарски вие от вашата партия е построихте Южен поток, какво ви попречи тогава?
95
1
 
3
 
! Отговори
krasimir iliev преди 2 години
До АМИ.....a sigorna li si za Sarbete ,pa i za Turcite
94
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА Е ДОЛНА ЛЪЖА !!!104 АНОНИМЕНОт Брюксел искат дати за закриване на въглищните централи, иначе оставаме безпарите за възстановяване от ковид-19. Вицепремиерът Атанас Пеканов обяви в "Лице влице" за пореден път, че България няма да получи от Брюксел одобрение на своя Планза възстановяване, докато не посочи датите
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Брюксел искат дати за закриване на въглищните централи, иначе оставаме без парите за възстановяване от ковид-19. Вицепремиерът Атанас Пеканов обяви в "Лице в лице" за пореден път, че България няма да получи от Брюксел одобрение на своя План за възстановяване, докато не посочи датите, на които ще закрие въглищните си централи и не представи график за това. Дори тази пари да се вложат изцяло за вятърни перки и соларнин панели, тока произведен от тях ще бъде 7-10 пъти по скъп, и при това няма да покрие дори малка част от битовото потребление, да не говорим за производството.
92
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, като има вече друг, руски "поток" в България, пак недоволни. Заслужаваме от тях похвала! Нека по него ни дават евтино газ, и да си плащат солидно пренос на запад от нас! Нали е пак руски, с парите ни.
91
2
 
28
 
! Отговори
Богати сме преди 2 години
Всяка година плащаме на американските ТЕЦове по 600 милиона долара.