Майчинството, колкото минималната заплата, а тя - процент от средната

Преговарящите партии се разбраха за солени глоби при доплащания "на ръка"
116
Майчинството, колкото минималната заплата, а тя - процент от средната
Снимка: БГНЕС

Минималната заплата занапред ще се определя като процент от средната, а обезщетението за майчинство през втората година за 2022 г. ще е колкото минималната заплата. Около това се обединиха партиите, които обсъждат мерки в областта на труда и социалната политика.

Минималната работна заплата трябва да е процент от средната, съобразено с европейската директива, като в директивата е заложено минималното възнаграждение да е 50 процента от средното. Според партиите това е трудно постижимо от 2022 г., но целта е до края на мандата да бъде постигнато. Ще се разработи и механизъм за определянето й, като в разработването ще участват държава, синдикати и работодатели.

Водещият на дискусията Асен Василев обобщава предложенията на всички участници в дискусията.
Трябва да се гарантира, че няма да има пенсионер с по-ниска пенсия от тази, която получава в момента, смятат всички партии. Всички пенсии ще си следват и индексацията по швейцарското правило.

Предвижда се засилен контрол при отпускането на социални помощи и сериозни глоби за доплащания на ръка над официално декларираните. Това каза Асен Василев от ПП при обобщаването на дискусиите по темата труд и социална политика.

От ПП предложиха социални помощи да не се дават на хора, които са трудоспособни. "Ако някой може да работи, той трябва да работи, а не да разчита на социални помощи", каза Василев.

Според Георги Гьоков от БСП това и в момента е уредено в Закона за насърчаване на заетостта, но е проблем, че разпоредбите не се спазват. Затова партиите се обединиха да има засилен контрол при отпускането на социални помощи.

Партиите предлагат в срок от шест месеца да се направи пълен анализ на пенсионната система с цел справедлива индексация на пенсиите и създаване на нов механизъм на актуализация, който е устойчив във времето. Отново бяха обсъдени предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход за 2018 г., както и актуализация на всеки пет години, която иска ИТН.

Максималният осигурителен доход ще бъде увеличен, таван трябва да има, но максималният осигурителен доход ще се определя като коефициент към средната работна заплата, решиха партиите. Обвързване на минималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата след консултация със социалните партньори, предлагат още политическите сили.

Ще се направи законодателно уреждане на дистанционната работа.

Партиите се обединиха и по темата държавните детски ясли и детски градини да бъдат безплатни за децата. Ще има ваучерна система за подпомагане на родителите с неприети деца от десетмесечна възраст нагоре.

Предвижда се и разширяване на възможността за алтернативна грижа за децата, когато има квалифицирани специалисти за грижа, тъй като в момента има проблем с липсата на места за построяване на детски градини. Фокусът на финансовия ресурс трябва да е към разширяване на местата. Елисавета Белобрадова от "Демократична България" посочи, че в момента майките планират така раждането на второ дете, че то да може да ползва предимството от първото при кандидатстването за детска градини.

От ИТН поискаха мерките за детските градини да бъдат в контекста на регионалната политика, да няма съсредоточаване на семейства с деца само в София.

Ще се разшири и обхватът на енергийно подпомаганите, ще се дефинира енергийна бедност. Очаква се да се въведе и възможност за разсрочено плащане на сметки. Ще се дава и една минимална работна заплата за самостоятелно наети в области с невъзможност за работа поради ограничителни ковид мерки. Антиковид мерките в помощ на работодателите ще продължат и догодина.
 


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
ти преди 1 месец
си меродавното мнение
103
0
 
0
 
! Отговори
пар преди 1 месец
цал
102
0
 
0
 
! Отговори
раз4екнала преди 1 месец
се дртата и сега и нас ни занимава
101
0
 
2
 
! Отговори
ъхъъ преди 1 месец
Ако премахнат плащането в кеш всички ще се осигуряват на реалните пари и нещата ще си бъдат на мястото. Фирмите ще плащат а терикатите няма как да се крият
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами НЕ! Майчинството би следвало да е на база ПЛАТЕНИТЕ данъци! Не ме интересува как малцинствата, фризьорката Мими или сервитьорката Димитричка нямало да взимат нормално майчинство, защото не платили една стотинка реален данък. Никакви втори години майчинство- това го няма никъде по света! Втора година САМО за хора със заплати в пъти над максималния праг, които са дали нещо на тази държава! И без това тя има нужда от децата им, защото ще преуспеят, като самите тях.
99
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
като гледам кои преговарят за социалната политика нми е ясно-какво майчиство платено 50% от средната заплата -първо в най-богатите страни майчинството е от 6 мсеца до година максимум -БГ е пред фалит с огромна администрация ,полтическа издръжка на партии,никаква икономика и кой тоз министър на финансите дето ще управлява с такива комунистически предложения без логика
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предлагам докато го постигнат да получават само минимална заплата без партийни бонуси
97
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До ПроСоТо..Та:-САМО "за спорта":..-Значи СПОРЕД ТЕБ се ПОДБИРАТ определени заплати ,от определени сектори,но БЕЗ ДА СЕ СПОМЕНАВА минималната,и хоп..-Айде решихме въпроса?!..Това ми мяза на "Статистиката на социологическите изследвания"....Мисля,..не,УБЕДЕН съм,че хората,които са СЪЧИНИЛИ тая ..нелепица,са просто ..да ги нарека ../макар и с ПРЕЗРЕНИЕ/ "политици",но НЕ и сериозни хора.
96
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До до ПроСоТо==Пак ще попитам:..-В тоя "Сбор от различните размери на заплатите в различните професионални области" НЕ УЧАСТВА ЛИ И "МИНИМАЛНАТА"?!...Или тя "НЕ СЪЩЕСТВУВА" в тая побъркана АРИТМЕТИКА,която си СЪЧИНИЛ?!../ама защо ли се напъвам..?!/..Значи СПОРЕД ТЕБ се сумират некакви си заплати от всевъзможни сектори,НО БЕЗ МИНИМАЛНАТА,и въз основа на сбора,разделен на броя им,се .."определя минималната.?!"Честно,по-щура "логика",свързана с прости МАТЕМАТИЧНИ правила,не съм срещал до сега!
95
3
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
Какво стана с армията от 500 хиляди бюджетари ?
94
1
 
7
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ПЛАЩАНИЯ преди 1 месец
КАТО ДЕТСКИ И МАЙЧИНСТВО САМО ДО 3-то ДЕТЕ И >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> САМО ЗА МАЙКИ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ !
93
3
 
3
 
! Отговори
до ПроСоТо преди 1 месец
Средната работна заплата за страната. Това е сборът от различните размери на заплатите в различни професионални области, разделен на броя им. Та в числото, което се получава изобщо не влиза минималната. Как реши, че ще се включва и минималната, не знам... То трябва и да се мисли, понякога.
92
1
 
6
 
! Отговори
Лаиците от ПП преди 1 месец
Виждам започвате нови неща, разбирам интересни са ви и искате реклама - но моля вземете се в ръце, първо довършете това което е започнато, а именно плана за развитие и останалите важни неща. После пак си включете булшит генератора и творете.
91
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това като писмо до Дядо Коледа. Малкия написал каво иска ама не му идва на ум да пита мама и тати имат ли пари.
90
1
 
9
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
Майчинство, като на запад! Не стигат 2 години платено и 1 неплатена, за трудов стаж, ама и още пари! Ай,стига!
89
8
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Майчинството - 16 седмици като в развитите демокрации към които се стремим!
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да ползват една база - жизнен минимум. (ЖМ)Това е най-малката пенсия.2хЖМ - мин. заплата5хЖМ - макс. пенсия и необлагаем доход10х - макс осигуровки и 10% ДОДнад 10х - 20% ДОД като ДДС-то
87
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До моето мнение...Ами то и сега данъка е 0.1 процента /почти/..Разбира се,имам предвид .."човешките,нормални" жилища..За имоти ,оценени на 1-3 милиона не знам каква е тарифата..Обаче идеята ти за увеличаване на данъка за второ,трето.."десето" жилище ,ми харесва!..А за необитаемите също има резон..Защото те обикновено са "влагане в инвестиция" и за това трябва да си плащат и повече ..Освен това мераците да се строи безогледно,ще отпаднат../в голяма степен../
86
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Какво е "средна стойност" ?..-Минималната плюс максималната,разделено на две..ТОВА е средната стойност..Та как минималната заплата ще се определя като "процент от средната",като самата МИНИМАЛНА заплата участва в определяне на средната?...
85
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към 84- май прекалихте, фантазирате. Да има демографска криза, да ромите раздат в пъти повече от другите и една жена има няколко мъже, законни или не, но 50хил. еро, 100 хиляди е абсурдно. Слезте на земята. Аз съм против това да се изисква доход на майките и ако е над еди си каква сума да се лишават от детски. Това е дискриминация. По-скоро, ако в едно семейство нямат нужните средства да им се отнемат децата, така както е в другите държави и да се дават за осиновяване.